fbpx

Efectul tăierilor ilegale: Deșertificare în munții Maramureșului VIDEO EXCLUSIV

În timp ce autoritățile silvice au impresia că pot ascunde furtul masiv din păduri, vă prezentăm o filmare edificatoare, realizată recent cu drona, peste munții Maramureșului. Ce s-a întâmplat acolo este mai mult decât defrișare. Asistăm la o adevărată deșertificare crestelor muntoase.

Am scris în articole anterioare despre cum s-au tăiat ilegal păduri în Maramureș, zona Borșa-Vișeu de Sus. Rețeta de furt cu acte (iei aviz pe ceva și tai altceva sau așa-zise doborâturi de vânt) este aceeași atât în Bucovina (vezi ancheta Recorder.ro), cât și în Maramureș. Astăzi lăsăm imaginile să vorbească de la sine.

Vă prezentăm cum s-au transformat frumoasele păduri din Maramureș în zonă deșertificată, sub umbrela Gărzii Forestiere (fost ITRSV) Cluj, condusă de multă vreme de Istrate Ștețco. Așadar,  în curând, hoții de lemne vor merge la furat cu cămile, că cică trag mai bine decât caii.

Dezastrul ce-l vedeți se datorează lăcomiei și nesimțirii grupurilor mafiote din zonă, cu complicitate politicienilor indiferent de culoarea lor. Lanțul slăbiciunilor pleacă de la simpli pădurari și duce până la șefii Romsilva.

Are rost să mai spunem că s-a tăiat și din zonă protejată? Asistăm la un atentat la siguranța națională, o crimă împotriva mediului. Faptul că pădurile au fost rase este principala cauza a unui viitor dezastru provocat de inundații. Poate când o să fie decese, autoritățile o să se trezească să ia măsuri, Între timp, dosarele penale cu tăieri masive zac de ani buni la parchetul Vișeu și la poliția Maramureș.

Cei din instituțiile silvice se acoperă unii pe alții. (vezi aici și aici)

Șeful Gărzii Forestiere Cluj îi dă cu nesimțire mesaj unui proprietar păgubit, uitând că este plătit din bani publici. În loc să explice ce se vede în imagini și să ia măsuri, își caută scuze și susține că nu i-a permis legea să acționeze.

Suprafețele de mai sus 90A, 93A și 93B au fost rase de firma Horber din Borșa, ce aparține lui Lupu Horj, fost președinte PSD Borșa. Garda Forestieră a prins-o cu 14.000 mc tăiați ilegal și încă 10.000 mc pentru care nu aveau acte de punere în valoare, dar nu a luat nicio măsură (înafară de sesizări la parchet, care acolo mor), mai mult încearcă prin răspunsuri evazive și contradictorii să legalizeze acest furt de o mie de TIR-uri.

Potrivit evz.ro, Istrate Ștețco, are un CV „bogat”. Acesta a fost secretar de stat pentru Ministerul Apelor și Pădurilor, numit în funcție în februarie 2017 și eliberat din funcție în martie 2018 de către premierul Viorica Dăncilă, s-a întors la fostul post de inspector șef al gărzii forestiere Cluj-Napoca, pe care l-a ocupat timp de mai mulți ani. Ștețco este membru activ în Asociația de Vânătoare Vulpea „Herina”, care  îi aparține lui Emil Radu Moldovan (PSD) – președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud. Protejat de Doina Pană, care a zis despre el „îmi mențin afirmația că a fost mâna mea dreaptă și stângă”, Ștețco – împreună cu liderului PDL Bistriţa, Ioan Oltean, cunoscut sub numele de „Nelu Mexicanu”, și cu alți acoliți – e acuzat că a ras tot ce se putea rade în pădurile din această zonă în perioada în care a fost  inspector șef la ITRSV Bistrița.

Tăierile ilegale de pădure nu țin cont de culoare politică.  Astfel, pe când se defrișau mai bine pădurile din Maramureș, șeful Direcției Silvice din județ era Pavel Horj, fost deputat PNL, care acum e șeful Ocolului Silvic Dragomirești.

Toți aceștia sunt citați într-un dosar aflat în lucru de ceva vreme la DNA Baia Mare, dar care în ultima vreme s-a accelerat. Sursele noastre spune că circa 700 de hectare au fost scoase din gestiunea Direcțiilor Silvice Maramureș și Suceava, mai excat de la ocoalele Borșa (actual Dragomirești) și Cârlibaba, adică 280.000 mc, de către câteva firme prietene. fără avize de la Parcul Național Maramureșului. Prejudiciu total, din 2007 până în prezent, ar fi de  700-800 milioane euro.

Vă lăsăm să vă delectați cu peisajul de groază

 

Comments

comentarii

Astăzi a avut loc ceremonia de spargere a solului pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj, care a însemnat începerea efectivă a lucrărilor la acest obiectiv.... Citește mai mult
Județul Cluj s-a dezvoltat în ultimii ani din punct de vedere al infrastructurii. 1.200 de drumuri județene au fost modernizate, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, sâmbătă, la lansarea candidaților PNL la alegerile locale.... Citește mai mult

Lasă un răspuns