fbpx
Psiholog Mioara Moraru și Adrian Marțian

Bombă în războiul lui Marțian cu fosta soție pentru copii! Psihologul desemnat nu are competența pentru expertiză!

Descoperire care schimbă tot în dosarul în care fosta soție l-a dat în judecată pe afaceristul clujean Adrian Marțian pentru ”răpire internațională de copii”, dosare care se află în faza de recurs la Curtea de Apel București. Psihologul desemnat pentru a efectua expertiza nu are competența profesională de specialitate pentru a realiza expertize la instanțele de recurs.

Psihologul Mioara Moraru s-a grăbit să întocmească raportul de expertiză asupra celor trei minori după o singură ședință, din care copiii au ieșit traumatizați, așa cum am arătat într-un articol anterior. Chiar expertul psiholog notează în raport că ”expertiza psihologică s-a efectuat în perioada 23.11.2023 – 23.03.2024 (dacă la care s-a desfășurat prima întâlnire și data la care au fost programate ultimele ședințe, acestea din urmă neavând loc)”

În Raport, psihologul a preluat din susținerile mamei copiilor, cea care în Spania este judecată pentru rele tratamente aplicate minorilor. Imediat ce a fost depus Raportul, acesta a fost tradus de Roxana Marțian și trimis la dosarul din Spania pentru a o ajuta. De altfel, omul de afaceri susține că este singurul motiv pentru care l-a dat în judecată pentru ”răpire internațională de copii”, din moment ce copiii stau cu el, are grijă de ei și nu vor să o vadă pe mama lor.

Revenind la Raportul de expertiză psihologică a minorilor, în acesta scrie clar că Mioara Moraru are atestat de liberă practică ca psiholog clinician specialist.

În legislația privitoar ela psihologi se arată clar că psihologul specialist realizează expertize doar pentru instanțele de fond, iar pentru toate instanțele are competență psihologul principal.

Extrase din Norme din 11 ianuarie 2019 privind competențele profesionale ale psihologilor cu drept de liberă practică:

”Psihologul specialist are toate competențele psihologului practicant, la care se adaugă următoarele competențe: a) evaluare psihologică clinică: realizarea expertizelor psihologice judiciare și extrajudiciare pentru instanțele de fond, realizarea evaluărilor neuropsihologice clinice, identificarea factorilor psihologici implicați în sarcină sau adopție, plasament, adicții, mediul instituțional sau penitenciar, participare la dezvoltarea și validarea instrumentelor de evaluare psihologică clinică;”

Psihologul principal în specialitatea psihologie judiciară – evaluarea comportamentului simulat prin tehnica poligraf are toate competențele psihologului specialist, la care se adaugă evaluarea psihologică și psihofiziologică: realizarea unei noi expertize sau a expertizei pentru instanțele de fond, apel și recurs, analiza și evaluarea activității poligraf, evaluarea traumei persoanelor implicate în procesul judiciar (victime, aparținători) sau în orice alte forme de activitate în care există indicii semnificative ale existenței unui proces traumatic și evaluarea traumei prin intermediul tehnicii poligraf însoțește evaluarea clinică.”

Avocații lui Marțian, care au cerut anterior recuzarea psihologului pe motiv că este părtinitor, vor solicita anularea expertizei și înlocuirea expertului căci nu avea competența necesară.

Comments

comentarii

Creierul uman conţine bazele „sindromului inimii frânte”, conform unui nou studiu efectuat de oameni de ştiinţă italieni de la Spitalul Universitar din Foggia.... Citește mai mult
Sâmbătă, 18 mai, Parcul Tineretului din Cluj-Napoca va găzdui un eveniment pentru toate vârstele.... Citește mai mult

Lasă un răspuns