Ce tarife au practicat firmele de avocatură care au reprezentat România în cazul Roșia Montană

Două firme de avocatură au reprezentat România în cazul Roșia Montană la ICSID – Centrul internațional pentru soluționarea litigiilor investiționale de la Washington. Procesul a fost deschis de compania canadiana Gabriel Resources în 2015.

România a fost reprezentată de firma de avocatură elvețiană LALIVE SA și casa de avocatură  SC Leaua & Asociații din București.

Potrivit Euronews, pentru ședințele de consultanță cu cele două firme, Guvernul a plătit 137 de euro pe oră, arată sursele citate.

tariful pentru documentare sau studiu/oră= 137 euro
tariful pentru redactarea documentelor sau acțiunilor/oră= 138 euro
tariful pentru reprezentare în fața instanțelor de arbitraj/oră= 139 euro

Pentru că este vorba despre un proces ce durează de aproape 10 ani, suma totală plătită avocaților nu este deocamdată cunoscută, au mai precizat sursele guvernamentale pentru Euronews România.

Compania Gabriel Resources a fost reprezentată de Tuca Zbârcea & Asociatii din Romania și White & Case, Washington, D.C., U.S.A.

În schimb, premierul Marcel Ciolacu a declarat că vor fi prezentate public toate documentele din care reiese cine a greşit din partea română în acest proces. Tot Ciolacu a declarat în 1 februarie, în conferință de presă, că România va pierde procesul și că are de plătit 2 miliarde de dolari. Ulterior, acțiunile companiei la bursa canadiana au crescut cu 30%.

ICSID urmează să se pronunțe în 10 februarie în cazul Gabriel Resources Ltd. and Gabriel Resources (Jersey) v. Romania (ICSID Case No. ARB/15/31).

Comments

comentarii

În perioada ianuarie–aprilie 2024, datoria externă totală a României a crescut cu 1,8 miliarde de euro.... Citește mai mult
Emil Boc a vorbit despre pronosticul său pentru Campionatul European de Fotbal. El a precizat că România a renăscut din nou în fotbalul european.... Citește mai mult

Lasă un răspuns