fbpx
Roxana Pop alături de maestrul ei, Tiberiu Ban, la Curtea de Apel Cluj

Fostă sportivă de performanță, stagiară în Baroul Cluj. Maestrul Tiberiu Ban: ”Este absolut disciplinată”

O fostă sportivă de performanță, care a făcut parte din echipa națională de baschet sub 18 ani și a fost triplă campioană națională la juniori, este stagiară în Baroul Cluj. Maestrul ei, cunoscutul avocat Tiberiu Ban, spune despre Roxana Pop: Este absolut disciplinată. Sportul se pare că a ajutat-o să-și formeze o atitudine mai responsabilă față de obligații”

Roxana Pop a făcut sport de peformanță timp de zece ani, opt de baschet și doi de atletism. A fost triplă campioană națională la juniori cu echipa PH Baschet Cluj-Napoca și a fost componentă a lotului național de baschet sub 18 ani. Dar când s-a apropiat BAC-ul și admiterea la facultate, tânăra a decis să se concentreze mai mult pe învățătură. Ulterior a urmat facultatea de drept UBB Cluj, unde a terminat și un program de masterat.

”Motivul principal pentru care nu am mers pe o carieră în sport a fost faptul că mi-am dorit foarte mult să fac și școală. Le-am făcut oricum în paralel, aveam antrenamente câte șase, șapte pe săptămână.”, ne-a spus Roxana Pop.

Aceasta are acum 25 de ani, iar de la începutul acestui an este avocat stagiar în Baroul Cluj. L-a avut ca model de mică pe avocatul Tiberiu Ban, fost judecător miliar, care este prieten cu părinții ei prin prisma faptului că locuiau în aceeași zonă.

”Mi-am dorit domeniul juridic, avocatura, tocmai din prisma colaborării cu domnul profesor. Dânsul mă cunoaște de când m-am născut și a fost un model pentru mine de mică.”, ne-a mărturisit fosta sportivă.

De ce a ales avocatura? ”Întotdeauna am stat să mă gândesc ce mi s-ar potrivi cel mai bine? Am stat puțin să mă analizez pe mine, că trebuie să te analizezi, să vezi care îți sunt calitățile. Am considerat că avocatura mi se potrivește pentru că conține spontaneitate, creativitate, inteligență de moment, căci e foarte important să știi cum să pui problema. Faptul că-ți place sau nu să vorbești e foarte important. Pentru că sunt foarte mulți avocați buni care nu pot să se exprime sau nu se fac înțeleși la modul în care ar trebui, la ce lucrări au, la scriptele pe care le folosesc. Și am considerat, în acest moment, că cel mai bine mi se potrivește avocatura. Bineînțeles că în timpul facultății niciodată nu știi, înveți foarte multe lucruri, ai baza juridică, dar cum se întâmplă lucrurile ajungi să înțelegi în momentul în care practici.”, a răspuns spontan Roxana Pop.

Aceasta a luat contact din timpul facultății cu profesia: ”Am făcut și practică la domnul profesor (Tiberiu Ban – n.red). Nivelul la care lucrează dânsul este unul foarte ridicat și asta, cum ar veni, te forțează să evoluezi”

Faptul că a făcut sport o ajută în competiția cu alți avocați. ”Este o competiție foarte mare între avocați, dar ideea într-o competiție nu este neapărat să învingi întotdeauna. Important este să participi la luptă și să câștigi cât mai multă experiență din acele lupte, să înveți cât mai multe lucruri, pentru că la început de carieră despre asta este vorba: să-și dobândești experiență, să fii atent și cum spunea domnul profesor să nu ai gândul că le știi pe toate, căci nu știi nimic cel puțin din punct de vedere practic.

Sportul de performanță m-a format ca om, în primul rând. Asta îmi conferă o anumită stabilitate, o anumită maturitate, responsabilitate și faptul că trebuie tot timpul să fii un om organizat. Și nu doar atât. Trebuie să te gândești în perspectivă, nu doar pe moment, trebuie să vezi o imagine în ansamblu, să-ți dai seama unde vrei să ajungi și cum poți să ajungi pe căi absolut legale să satisfaci interesele unui client. Cum spunea și domnul profesor mai demult: un avocat este ca o umbrelă pentru client, trebuie să-l protejeze de absolut orice.”, spune Roxana Pop.

Maestrul stagiarei este cunoscutul avocat Tiberiu Ban, fost magistrat, care intră în cauze cu DNA, DIICOT și infracțiuni economice complexe. Acest lucru o motivează și mai mult pe tânără: ”Nivelul la care domnul profesor are cauze este extrem de important pentru un tânăr în această profesie. Din ce punct de vedere? Chiar dacă sunt complexe și gravitatea lor e ridicată, ajungi să înveți și să te forțezi pe tine spre o evoluție, pentru că în momentul în care lucrurile sunt dificile, complexe, automat toate cunoștințele pe care tu le ai din facultate și din toate studiile ajungi să le coroborezi în așa fel încât să ajuți. Simți presiunea, într-adevăr, care este foarte mare. Miza este foarte mare, dar, din punctul meu de vedere, asta duce spre o evoluție, spre o creștere rapidă în meseria asta, ceea ce e foarte important.

Dânsul (Tiberiu Ban – n.red.) progresiv îmi dă de lucru, progresiv mergem studiem dosarele, progresiv am venit cu dânsul în sala de judecată, am observat cum pledează, cum pune problema. În lucrările dânsului, și eu am o parte a mea în care contribui. Niciodată nu trec neobservate părerile mele și scriptele mele. Tot timpul există o colaborare, care practic mă lasă să învăț de la dânsul, ceea ce e foarte important, dar pe de altă parte, îmi și dă ocazia să particip.”

INTERVIU. Tiberiu Ban – avocatul, magistratul, profesorul, omul. Politicienii îl caută când dau de DNA

Un alt model pentru Roxana Pop este avocata penalistă Gianina Cuc, care, de asemenea, s-a dezvoltat alături de Tiberiu Ban și cu care colaborează. ”Doamna Gianina Cuc, din punctul meu de vedere, este un avocat extraordinar și, în al doilea rând, ceea ce-i cel mai important, pentru mine este și un om foarte frumos, din toate punctele de vedere. Este un exemplu pentru mine.”, a precizat avocata stagiară.

Femeia avocat din marile dosare de corupție ale Clujului. INTERVIU

Cum vede Roxana Pop faptul că în domeniul penal sunt mai puține femei avocat? ”Din punctul meu de vedere, calitatea unui avocat nu ține de faptul că ești un bărbat sau o femeie. Cât timp ești bine pregătit și poți să-i oferi clientului tău încrederea să poată să se bazeze pe tine, să știe că faci absolut tot ceea ce-i posibil pentru el, niciodată nu o să mai conteze calitatea că ești femeie sau bărbat. Toate lucrurile sunt complexe și egale, în măsura în care, bineînțeles, tu-ți faci meseria. Și meseria asta este foarte frumoasă! Și acum nu o spun doar de dragul de a o spune că așa dă bine, că nu e vorba despre asta. Eu cred că meseria asta în primul rând ajută oamenii și asta este cel mai frumos. Când vine un client și spune vă mulțumesc din suflet că m-ați ajutat e ceva care nu se compară cu absolut nimic, nici măcar cu un onorariu mare, nici măcar cu o pledoarie extraordinară, nici măcar cu alți colegi care îți apreciază munca. E foarte frumos.”

Avocatul Tiberiu Ban spune despre avocata stagiară că are calitățile necesare profesiei și că sportul a ajutat-o să fie un om disciplinat și responsabil: ”Pot să confirm că este foarte bine pregătită, face parte din rândul celor de la Babeș (UBB – n.red) care reușesc să se acomodeze la activitatea din avocatură, care prezintă anumite particularități. Important este ca în aceste prime momente în care încep să se adapteze cerințelor profesiei de avocat, să continue pregătirea profesională. Cine crede că dacă a intrat în avocatură știe tot, se înșeală. Cei mai grei ani în avocatură sunt primii 50 (râde). Eu cred că domnișoara are toate calitățile.

Ca avocat stagiar, asistă la toate actele pe care le întocmește cabinetul nostru de avocatură, i-am dat să studieze anumite aspecte ale cauzelor, să văd dacă sesizează anumite particularități și chiar sunt foarte mulțumit de felul cum se comportă. Este absolut disciplinată. Sportul se pare că a ajutat-o să-și formeze o atitudine mai responsabilă față de obligații, căci în general în avocatură este tendința să consideri că ești propriul tău stăpân, dar de fapt clientul este stăpânul tău.”

Comments

comentarii

„Cluj-Napoca este orașul cu cea mai mare creștere economică din UE, este între primele 10 orașe din UE în materie de calitate a vieții și a promovării politicilor verzi, nepoluante”, a transmis primarul Emil Boc. sâmbătă, la lansarea candidaților PNL la alegerile locale din 9 iunie.... Citește mai mult
Locuitorii din Florești se confruntă zilnic cu aceeași problemă: sunt captivi ore în șir pe șoseaua care leagă localitatea de Cluj-Napoca. Candidatul Alianței USR+ARI la Primăria Florești, Flaviu Udrea, are soluții pentru decongestionarea traficului în cea mai mare comună din România.... Citește mai mult

Lasă un răspuns