fbpx
Acasă » SPECIAL » Tânărul avocat-prozator din Baroul Cluj a lansat al cincilea roman
Cristi Ardelean (în centrul imaginii) la lansarea celui de-al cincilea roman

Tânărul avocat-prozator din Baroul Cluj a lansat al cincilea roman

Tânărul avocat-prozator Cristi Ardelean a lansat al cincilea roman, intitulat ”Spre seară s-au răzgândit”

Cristian Adrian Ardelean este avocat în Baroul Cluj din februarie 2013. A scris prima carte, ”Agenția”, în toamna anului 2012 ea, imediat după ce a trecut examenul de intrare Barou. A câștigat premiul de debut al Editurii Cartea Românească și a fost publicat în primăvara lui 2013.

Cristi Ardelean la debutul ca scriitor

Descrierea cărții sună în felul următor: ”In miezul unui oras nedeterminat, un tinar profesor de franceza incearca sa-si suplimenteze veniturile, dar mai ales sa scape de plictiseala prin intermediul pariurilor. Agentia devine axis mundi, casa si adapost pentru o gama larga de personaje dintre cele mai colorate, legate de o improbabila solidaritate: un tip solid si bun la suflet, o taximetrista care trebuie tratata corect politic sau un batrin al carui ultim scop in viata ramine lupta cu haosul. Lovit de sansa dupa descoperirea unor ponturi excentrice, tinarul isi joaca pina la capat cartea, pentru a stringe banii necesari unei vieti tihnite. In mod previzibil, viata palpitanta a jocurilor de noroc ofera pasiune si adrenalina, dar niciodata stabilitate. Un scurt roman despre hazard si felul in care omul, in micimea lui, se chinuie sa dea sens oricarei intimplari.”

Tânărul avocat ne-a făcut o prezentare a cărților sale: ”Al doilea roman, Din Oficiu, e o ficțiune pseudo-polițistă despre avocatura din oficiu și absurdul ei cotidian. Al treilea, Apocrife, e o parabolă în versete despre încercarea omului de a căuta răspunsuri legate de relația cu divinitatea.

Muzica proastă a tinereții noastre e al patrulea, unde e vorba despre încercarea generației X/Y/Z de a-și găsi un rol social. În sfârșit, Spre seară s-au răzgândit e un roman politic despre maturizarea unor tineri care vor să schimbe climatul social și ierarhic în care trăiesc.”

L-am întrebat dacă se regăsește în ultima carte? ”Mă regăsesc în toate. Cum spunea Flaubert, Madame Bovary, c’est moi”, ne-a răspuns Ardelean.

Are avocatul un rol social? “Sigur că are. Dintre profesiile juridice, are cel mai important rol social. Magistrații exercită puterea în stat și se manifestă direct, dar interdicția de a face politică (de altfel, firească) lasă avocaților principalul rol activ pe scena publică.”, a precizat avocatul-prozator.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns