fbpx

Un avocat a scăpat de condamnare ca prin urechile acului. Interceptare: ”avocatul … ne-a învățat să schimbăm declarațiile”

Un avocat din Călărași, acuzat de instigare la mărturie mincinoasă și la favorizarea făptuitorului, a fost achitat de Curtea de Apel București în baza prevederii din Codul de procedură penală care zice că ”fapta nu este prevăzută de legea penală”, pe motive ce țin de procedură, căci procurorul a făcut greșeli ce contravin CEDO în cadrul anchetei. Însă interceptările din dosar dintre cei condamnați pentru mărturie mincinoasă arată o implicare dubioasă a avocatului în parcursul altui proces penal.

Stenogramele intercetărilor sunt redate în decizia Curții de Apel București, publicată pe portalul rejust.ro. Clujust a introdus numele avocatului în text.

”În data de 12.09.2019, la ora 19:21:09, după şedinţa de judecată în care inculpata ###### ##### a dat declaraţii mincinoase are loc o convorbirea telefonică purtată de inculpata ######## ###### cu martorul ###### #######, tatăl inculpatei ###### #####, martorul reproşându-i inculpatei ######## ###### faptul că a atras-o pe fiica sa în activităţi nelegale, cu consecinţa audierii acesteia de către organele de poliţie “Voi ce ați vorbit acolo ieri?… Păi și dacă eu știu că tu ai venit mai devreme, ieri alaltăieri, să aranjăm lucrurile acoloșa. Și acuma….trebuia să aranjeze treburile ei mai dinainte nu pe ultima sută de metri. Adică, învață avocatul ce să vorbească…”

În baza ordonanței provizorii emise de procuror, s-a procedat la interceptarea și înregistrarea convorbirilor purtate între ###### ##### și #### #####, în biroul 310 din cadrul I.P.J. Călărași, în data de 12.09.2019,  între orele 16:20 – 22:30, rezultând următoarele:

#### #####: Am ajuns femeie la 70 de ani să ajung pe aici.. din cauza la un nepot (######## ######).. adică amândoi.. și ăla și ăla (######## ###### și ##### ######).. să fie ai dracului ei … cu bătaia lor și cu scandalul lor … (neinteligibil) … n-a făcut, că într-adevăr … că el nu s-a dus la poată la el ca să … să țipe … cum a venit el ( ######## ######) la noi la poartă. Acum mă poartă pe mine pe drumuri de nici nu pot să stau, cred ## mă ia salvarea…

###### #####: Stai să vezi dacă mai plecăm noi de aici…

#### #####: Nu mai plec…nu mai plec…să plec lângă mama și lângă tata…

###### #####: S-ar putea să ne rețină și pe noi pe faptă…e… (vorbește la telefon)

#### #####: Cu cine vorbești fă? Cu mă-ta? Ia uite ce ne-a făcut ###### (######## ######) nouă..

###### #####: Aha…hai că ne auzim…bine pa. (vorbind în continuare la telefon)

#### #####: #### și zi că suntem aicea.

###### #####: Când a zis ###### că minte nu credeam nici unul…(vorbind în șoaptă). Ai zis că ai vorbit cu avocatul? L-ai dat în gât pe ####?

#### #####: Nu am zis. A spus să zic cine a venit și am zis că ne-a dus ######.

###### #####: Și eu le-am zis tot adevărul.

#### #####: Ce le-ai zis?

###### #####: Tot…tot.. cum a fost.. prima declarație este cum s-a întâmplat…și pe urmă a venit să ne ceară să ne împăcăm…(neinteligibil).. ai zis că(neinteligibil) la instanță ? Să nu zici.

#### #####: Nu…eu zic că ###### mi-a cerut ca să se împace.

###### #####: Ai văzut că ######… ai văzut mesaje că scria…(neinteligibil)

#### #####: Eu ce să mai zic?

###### #####: Îi spui că prima declarație este bună și atât…la revedere.

#### #####: Prima declarație pe care am dat-o la ####### și aia e.. și cu asta basta.. că faci bine și uite.

###### #####: Când ziceam că (neinteligibil), ziceai a că nu e adevărat că zicea ######.

#### #####: Acum trebuia să o suni să-i spui… Ie-te fă unde suntem.

###### #####: Nu a sunat-o #### și s-a certat cu ea?

#### #####: Cine #######?

###### #####: Păi da.. i-a zis uite așa, uite așa.

#### #####: Și ce a zis? Trebuia să-i zică că uite e și cutărică.

###### #####: Știe că i-a zis că ești și mata.

#### #####: E și #### aici?

###### #####: Păi el are dosar…are condamnare.. pe ###### îl reține 24 de ore.. și   s-ar putea și pe ###### să îl aresteze…###### e și ăla.

#### #####: E aici?

###### #####: Păi da..

#### #####: Unde e? E jos?

###### #####: E tot pe aici.

#### #####: Ia fi atentă…dacă te cheamă ce spui?

###### #####: Tu nu auzi ce spui?

#### #####: Ă?

###### #####: Ce am dat prima declarație…deci aia rămâne valabilă…și am zis ce a zis ######…că a zis să ne împăcăm…și atât…v-a dat ceva sau v-a amenințat.. nu.. a venit ######, ne-a dus la avocat…avocatul ne-a spus.

#### #####: (neinteligibil).

###### #####: Spunem tot adevărul. .nu mai ascundem nimic că uite ce pățim.

#### #####: A zis că cine ne-a dus la avocat.

###### #####: ######…ea ne-a dus…cine voiam să zic? Mama? Ce voiam să zic?

#### #####: Am zis să zic…am intrat într-un căcat.

###### #####: Păi eu nu ți-am zis..(în continuare poartă discuție despre fata acestuia fără a prezenta interes)..a zis acesta cu mustață… pe voi hai să zicem că plecați acasă(neinteligibil).

……

#### #####: Și ce i-ai zis?

###### #####: Și am zis adevărul…îmi mențin prima declarație…asta am înțeles.. de ce ați mințit? Cine v-a pus?(neinteligibil).. Am zis că prima oară la care a venit ###### a fost ieri…am înțeles că a mai fost la mami o dată sau de două ori și a spus ca să ne împăcăm.. dar el nu a venit nu nimic.. numai pe ea a trimis-o.

#### #####: (neinteligibil)

###### #####: Uite și am uitat să zic acolo că era și #### acolo la avocatul lui.

#### #####: E procuror ăsta? Unul îmbrăcat cu albastru? Care mi-a spus mie că minți că nu știu ce.

###### #####: Cred ## da!

#### #####: Și acum dacă mă mai cheamă odată spun așa: ”domnu procuror iertați-mă…iertați-mă vă rog din suflet că sunteți ca și copilul meu…să știi că îmi mențin prima declarație pe care am dat-o la parchet”.

###### #####: Așa-i zici.

#### #####: Așa.. și…iar aseară când ne-a chemat…judecătorul…ăsta…avocatul lui ####…el ne-a învățat să schimbăm declarațiile.. așa-i zic.

……

#### #####: Și ia uite și avocatul ăsta ce ne-a făcut!

###### #####: Pentru bani.

#### #####: Dacă e să vină și ăia…și să zică ”Păi doamnă nu ai zis…păi nu m-ai învățat dumneata? Dumneata m-ai învățat pentru bani.. că dumneata iei banii și pe mine m-ai învățat ce să mint.” Așa-i fac.

###### #####: Păi da.

#### #####: Așa-i fac.. eu îmi mențin declarația.

###### #####: (neinteligibil)

#### #####: Ă?

……

#### #####: Proastă am fost eu că nu mi-am menținut declarația.

###### #####: Și eu la fel…dar am zis lasă că e ######…că mi-e milă…că.

#### #####: Dacă îmi mențineam declarațiile.

###### #####: Că a venit să îl ierte…că a zis că.

#### #####: Și uite.. stăm noi aici și nemâncate și.

……

###### #####: Ce? Am zis tot adevărul..ce să mai mint..

#### #####: Cine te-a audiat? Mustăciosul?

###### #####:Da..

#### #####: Unde jos?

###### #####: Da.. e și ######..

#### #####: Am văzut(neinteligibil)..m-o lua pe mine sau cum?

###### #####: Nu știu..m-a întrebat de câte ori a venit ###### la mine..

#### #####: Și pe mine tot așa mă întreabă?

###### #####: Poi da..că  a venit ###### acum câteva zile și acum două săptămâni iar..(neinteligibil)..

#### #####: Ai vorbit cu ######?

###### #####: Nu..

#### #####: L-a luat pe ######..

###### #####: Îî? L-a luat?

#### #####: Da..a venit și m-a întrebat ”vrei avocat?”..poi de unde avocat..

…..

#### #####: Și cum ai început? Zi și mie ca să știu și eu..

###### #####: I-am zis că ###### a fost la alde mami și ei mi-a zis mie că să ne împăcăm.. I-am zis că a venit alaltă seară și i-am zis ca să te duci, ca și cum ar fi ieri, la avocat ca să ne spună cum să zicem la instanță.. așa a fost, poi nu?

#### #####: Poi da..zi dragă ce zi e?

###### #####: Azi e joi..

#### #####: Marțea a venit ea la mine..după ce ai plecat tu..a venit și a zis că mâine vrea să vie să ne ia să ne ducă la avocatul lui ####..că ne cheamă avocatul să ne vadă..când ne-am dus acolo ne-a întrebat..

###### #####: Că a zis avocatul să zicem..

#### #####: Să ne învețe el ce să spunem..

###### #####: (neinteligibil).. Am zis că era și ####..am intrat toți 4 în cabinet.. și ###### i-a zis la avocat ”zile mă ce să zică mâine”..

#### #####: Poi da..

###### #####: Și te-a întrebat dacă știi carte..tu ai zis că nu.. și atunci a zis că nu știi să scrii nu știi să citești și nu știi ce a fost scris în…

#### #####: (neinteligibil)

###### #####: Nu..că nu știi ce ai semnat în declarație..

Fiind audiat în cursul urmăririi penale, inculpatul ##### ######-######## a recunoscut săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă. A declarat că în data de 12.09.2019, fiind citat la Judecătoria Călăraşi, a fost abordat de avocatul lui ####### ######, Drăghici Mihai Laurențiu,  care i-a spus să iasă din sală şi să aştepte puţin. Imediat în urma lui a ieşit inculpatul ####### ###### şi i-a spus că inculpatul ######## ###### s-a împăcat cu inculpatul ##### ######,  cerându-i să nu mai declare în faţa instanţei că inculpatul ######## ###### l-a ameninţat pe inculpatul ##### ######, pentru a se putea termina procesul.

Inculpatul ####### ###### nu a recunoscut săvârşirea infracţiunii, declarând că nu a avut discuţii cu inculpatul ##### ######-######## la instanţă în data de 12.09.2019 şi că nu mai vorbeşte cu acesta de 2 ani de zile, întrucât sunt în conflict.

În baza ordonanței Parchetului de pe lângă Judecătoria Călărași de încuviințare a măsurilor de supraveghere tehnică, s-a procedat la ascultarea convorbirilor purtate de ##### ###### și ##### ###### ########, care au fost încarcerați în Centrul de Reținere și Arest Preventiv Călărași în celula 1, în perioada 12.09.2019, ora 17.11 – 13.09.2018, ora 12.10, fiind relevante următoarele discuţii:

##### ###### ########: La mine a venit #### (####### ######) și a zis că te-ai împăcat cu #### (######## ######) în instanță. Bă nu-i mai spui că l-a amenințat, nu-i mai spui nimic că s-a împăcat și gata….că s-a terminat.

##### ######: Cum  ?

##### ###### ########: Cănd a ieșit #### afară din tribunal. Când am intrat eu acolo când m-a chemat, a venit ######## a strigat la mine, a venit acolo. Și pe urmă neinteligibil) avocatul (neinteligibil afară. Și când am ieșit afară, afară, a venit #### la mine, bă… după ce am ieșit afară…am ieșit afară acolo în sala mare și a venit ####…bă cică….spui că nu a amenințat, nu nimica că se împacă deja, au vorbit și se împacă și gata, se termină”. Bine mă. Și (neinteligibil) băga-mi-a-ș p…  în ei. Nu a văzut ##### (###### #####) când a venit #### la mine acolea? Păi ce tu nu te așteptai că ne ia?

##### ######: Nu.

…….

##### ###### ########:….. Al dracu ce m-a mințit el pe mine băga-mi-a-și p… în gura lui. Păi nu vine aialaltă la Belgianu, mă mai minte el pe mine, băga-mi-a-și p… în gura lui să-mi bag.

##### ######: Și ai rămas la aia veche, sau ?

##### ###### ########: Declarația veche. Neinteligibil am ales să schimb declarația. Și a venit #### și a zis că ei are de gând să împace, că vorbește acolo să împace și… să spun ca neinteligibil la nimeni. Și la urmă s-a schimbat…neinteligibil aia veche, cum ai venit  la mine, cum am plecat de la mine, am plecat cu tine în țigănie, cu mașina lu ăla cu… tot aia, că mi-ai zis că a venit #### la tine la poartă și că ți-a zis să retragi plângerea…declarația veche.

##### ######: M-a mâncat pe mine în p… să schimb eu….și eu tot așa am zis, declarație ca să mă împac cu el, să-l iert.

##### ###### ########: : Dacă omul v-a spus de la început că nu merge iertat de ce ai mai schimbat-o? Dacă ți-a zis că nu e stare de împăcare.

##### ######: M-am luat după m..a aia de avocatul ăla, de ######## ăla. băga-mi-a-și p… în gura lui, că dă o amenda.

……..

##### ###### ########: Ne-am luat după ei mă, băga-mi-a-și p… în morții mă-sii. Hai dă-i în pu… mea, în noaptea asta nu mai…Îmi pare rău că nu are cine să stea cu neinteligibil

##### ######: Rândul trecut când am avut instanță cu el…băga-mi-aș p..a în ###### să-mi bag, a venit ea să…

##### ######  ########: Cine ?

##### ######: ######, nevastă-sa, ###### și cu socri-miu și cu soacră-mea că să-l iert. I-am zis că nu, îmi mențin declarația, nu am mai avut nici-o problemă. Bag p..a zici că am fost închis la mintea asta, să-mi bag p.a.

Fiind audiaţi în cursul urmăririi penale, inculpaţii ######## ###### şi ######## ###### au negat săvârşirea infracţiunilor, declarând că inculpatele ###### ##### şi #### ##### s-au dus din proprie iniţiativă la avocat, iar acesta nu le-a determinat să îşi schimbe declaraţiile.

Declaraţii similare a dat şi inculpatul ######## ##### #########, care a precizat că în cadrul întâlnirii ce a avut loc în cabinetul său în data de 11.09.2020 nu le-a învăţat pe ###### ##### şi #### ##### să îşi schimbe declaraţiile, doar le-a citit din rechizitoriu declaraţiile date în cursul urmăririi penale şi le-a atras atenţia să spună adevărul, subliniind că nu s-au purtat discuţii cu privire la inculpatul ##### ######.

Din punerea în aplicare a mandatului de supraveghere tehnică nr. 427 UP/05.09.2019, emis de Judecătoria Călăraşi, în baza încheierii nr. ###/05.09.2019 în dosarul ####/P/2019 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Călăraşi, rezultă că, la data de 10.09.2019, ora 17:59 inculpatul ######## ###### îl apelează pe inculpatul ######## ##### ######### şi îl înştiinţează că “ăştia” au primit citaţii de la Judecătoria Călăraşi pentru termenul de judecată din data de 12.09.2019, inculpatul ######## ##### ######### replicând  “Aşa că mâine vii, vii cu…” stabilind o întâlnire în ziua următoare după ora 4 şi punându-i în vedere lui ######## ###### să îl anunţe în prealabil. Urmare a acestei înţelegeri, în discuţia telefonică din data de 11.09.2019, ora 16:19:28, avocatul confirmă că se află la birou. După câteva secunde, la ora 16:19:53, inculpatul ######## ###### a apelat-o pe soţia sa, inculpata ######## ###### şi i-a transmis “Hai du-te că e acolo!“, reacţia acesteia fiind una de înţelegere a aspectelor la care se referă soţul său, sens în care a afirmat doar “Hai pa”.

La foarte scurt timp, în aceeaşi zi la ora 16:48:05, inculpatul Drăghici Mihai Laurențiu l-a contactat telefonic pe inculpatul ######## ###### şi a întrebatUnde sunt acele minunate persoane? Unde sunt rudele tale?”

Motivele achitării

”În prezenta cauză declaraţiile coinculpaţilor care au recunoscut săvârşirea faptelor imputate şi care furnizează elemente factuale privind implicarea coinculpaţilor Drăghici Mihai Laurențiu, ######## ######, ######## ###### şi ####### ###### se coroborează exclusiv cu procesele verbale de consemnare a convorbirilor ambientale şi telefonice interceptate, având în consecinţă caracter de probe, cel puţin esenţiale în soluţionarea acţiunii penale, chiar exclusive în cazul inculpatului ######## ######.

Deşi instanţa de contencios al drepturilor omului precizează în mod constant că, în ceea ce priveşte declaraţiile martorilor care nu pot fi audiaţi în prezenţa inculpatului sau a apărătorului acestuia pentru a da posibilitatea primului să adreseze întrebări articolul 6 par.1 li 3 din Convenţie obligă statele semnatare să ia măsuri pentru a permite inculpatului să adreseze întrebări acestora (a se vedea, Sadak şi alţii v. Turcia, nr. 29900/96, 29901/96, 29902/96 şi 29903/96, § 67, ECHR 2001-VIII) acceptă aplicarea principiului impossibilium nulla est obligatio cu condiţia ca autorităţile să nu poată fi acuzate de lipsă de diligenţă în eforturile depuse pentru a asigura inculpatului exerciţiul acestui drept.

Lipsa de disponibilitate a martorului nu face necesară finalizarea anchetei penale (a se vedea, în special, Artner v. Austria, 28 august 1992, Series A nr. 242-A, p. 10, § 21; Scheper v. Regatul Ţărilor de Jos (dec.), nr. 39209/02, 5 aprilie 2005; Mayali v. Franţa, nr. 69116/01, § 32, 14 iunie 2005; Haas v. Germania (dec.), nr. 73047/01, 17 noiembrie 2005). Cu toate acestea o soluţie de condamnare nu se poate baza în exclusivitate pe declaraţia unui astfel de martor (Mayali v. Franţa citată anterior). Faptul că declaraţiile au fost date de coinculpaţi şi nu de către martori nu are nicio relevanţă, având în vedere înţelesul autonom al noţiunii de martor (a se vedea Vidal c. Belgiei, 22 aprilie 1992, par.33)

În prezenta cauză nu pot fi acordate garanţii care să compenseze suficient inconvenientele legate de admiterea unei asemenea probe, pentru a permite o apreciere corectă şi echitabilă a fiabilităţii acesteia. Inculpatul Drăghici Mihai Laurențiu a solicitat în cursul urmăririi penale efectuarea unei confruntări pentru a putea adresa întrebări martorelor #### ##### şi ###### #####, organul de urmărire penală respingând acest mijloc de probă, audierea coinculpaţilor şi a martorului ###### ##### nu a fost înregistrată cu mijloace tehnice audio sau audiovideo pentru a se putea proceda la ascultarea înregistrărilor în şedinţă publică.

Faţă de aceste considerente, Curtea, în baza art. 16 alin.1 lit.b teza întâi C.proc.pen. va achita pe inculpatul Drăghici Mihai Laurențiu sub aspectul săvârşirii infracţiunii de instigare la favorizarea făptuitorului prev. de art.47 rap. la art.269 alin.1 C.pen.

În baza art. 16 alin.1 lit.b teza întâi C.proc.pen. va achita pe acelaşi inculpat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de instigare la mărturie mincinoasă prev. de art.47 rap. la art.273 alin.1 C.pen.

În baza art. 16 alin.1 lit.b teza întâi C.proc.pen. va achita pe acelaşi inculpat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de instigare la mărturie mincinoasă prev. de art.47 rap. la art.273 alin.1 C.pen.”, se arată în motivarea CAB

Comments

comentarii

Un fost ministru al Sănătăţii atrage atenţia că Spitalul Regional Cluj este în pericol de a nu se construi din bani europeni din cauza întârzierilor prea mari la acest proiect.... Citește mai mult
Fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă (USR), s-a dezlănţuit la adresa primarului Emil Boc numindu-l mincinos, incompetent, paralel cu proiectele mari de infrastructură. Drulă este de părere că domnia lui Boc se apropie de sfârşit. „Un lucru e limpede, «Emile, vremea ta apune». Acum arăţi la fel de PSD-ist ca... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!