fbpx

S-a dezbătut schimbarea încadrării în omor în cazul accidentului în care murit Gabriela Rîpan

Avocata inculpatului Tudor Cârje și avocatul familiei Rîpan s-au contrat la Curtea de Apel Cluj pe tema schimbării încadrării juridice din ucidere în culpă în omor, așa cum cer părțile civile. Procurorul de ședință a înclinat spre ucidere din culpă. Judecătorii urmează să se pronunțe cu privire la cererea de schimbare a încadrării în 14 iulie.

Avocatul familiei Rîpan, Alexandru Rîșniță a depus la dosar nouă decizii în care inculpați care au produs accidente rutiere cu morți au fost condamnați pentru omor, cum este cazul lui Mario Iorgulescu.

Avocata lui Tudor Cîrje, Sonia Almaș, a spus că nu se compară cazul de la Cluj cu cel al lui Iorgulescu, care făcea liniuțe și a trecut pe roșu. ”Nimic nu disculpă conducerea cu viteză de către domnul Cîrje, dar discutăm dacă este omor sau nu”, a precizat avocata.

Aceasta a dat exemplu un caz de la Șimleul Silvaniei, în care șoferul a intrat cu viteză, fără să se asigure, într-un sens giratoriu, în care a rămas ucidere din culpă. De asemenea, a amintit cazul șoferului de TIR, care a produs accidentul în care a murit tânăra avocată Diana Gușan și fetița ei și a fost condamnat pentru omor.  ”Acolo șoferul de TIR a condus pe sens invers. Se stia ca vin din sens opus masini. Aici (cazul Cîrje – n.red) nu sunt elemente din care sa se extraga latura subiectivă a infracțiunii de omor. S-a facut probatiunea cu tot ce era posibil. În continaure se sustine ca Cîrje era sub influența drogurilor. Nu s-a aflat. A explicat și expertul audiat azi.”, a spus avocata. Potrivit acestei, toate elementele din acest caz reflectă un accident de circulatie. ”Probatiunea nu arata ca inculpatul a actionat cu intentie de a suprima viata domnisoarei Rîpan”, a precizat Sonia Almaș.

În replică, avocatul Alexandru Rîșniță a spus că ”doctrina si practica ar trebui sa se confunde intr-o lume utopică” și că la concursurile de procese simulate cu studenți, șase facultăti (12 studenti) au spus despre acest caz că este omor.

Avocatul a amintit că viteza cu care conducea inculpatul a fost de 160 km/h, pe timp de noapte, în condiții de ninsoare și că nu avea experiență de condus, la cei 19 ani, în acest condiții. Mai ales o mașină atât de puternică precum acel Mercedes al Gabrielei Rîpan. Potrivit avocatului Rîșniță, cel mai grav lucru făcut de Cîrje a fost o manevra sportivă de depășire, pe o porțiune unde depășirea era interzisă, moment în care mașina a derapat și a intrat în acel stâlp metalic de panou.

”Doctrina spune ca se retine intentia indirecta. (..) Eu cred ca era o masina periculoasa. Cel mai important este că el a accelerat spre o masjna si a tras de volan brusc.  Acesta e elementul de specificitate”, a spus avocatul.

Procurorul a afirmat că îi este greu sa formuleze concluzii din cauza ca ambele parti au argumente. ”Si in cazul accidenteor rutiere putem discuta de actiuni intentionate. Pentru ce ne interesează, o corecta incadrare este cea de ucidere din culpa. Discutăm dacă inculpatul a acceptat sa o ucidă. Depinde ce greutate dăm unor elemente. Cum s-a preocupat de siguranta. A refuzat să conducă propriul autoturism pentru ca avea tracțiune pe spate. Acest autoturism (al Gabrielei Rîpan – n.red) nu e doar puternic, e si sigur. Din schimbul de mesaje dintre el si victima, rezulta că era preocupat de siguranță. Dacă mima sau nu pentru a-i conduce masina, rămane în sfera dubiului. Cred ca e elementul semnificativ pentru a trage o concluzie. Faptul ca s-a bazat pe elementele de siguranta ale autoturismului. E clar ca o atare supozitie nu a fost de ajuns pentru a evita accidentul. Orice autoturims impins la limita isi arata limitele. Vorbim de culpa cu prevedere , cu usurinta. A crezut ca nu i se poate intampla nimic. Daca se putea dovedi dincolo de orice dubiu consumul de substante, as fi sustinut incadrarea la omor. (..) Cred ca instantele ar trebui sa fie precaute la trecerea la omor cu intentie indirecta.  Sa nu cadem in capcana de a merge in acea zona mai des decat e cazul. Riscam sa avem tentative de omor. Trebuie multa prudenta tocmai pt a evita ca orice conduita care poate e contraventionala sa devina tentativa de omor”, a spus procurorul.

Avocatul Rîșniță a mai luat cuvântul, spunând: ”Acest sofer a facut un ciumbusluc. Vii in spatele masinii si faci chestia aia tac tac. Nu i-a sarit ceva in fata, doar o manevra care era imposibil de a o scoate la capăt, de a redresa masina”

Membrii familiei Rîpan au cerut cu vocea trmurândă ”sa admitetj apelul si sa schimbati incadrarea”. Mama Gabrielei Rîpan nu a putut vorbi si a izbucnit în plans în sala de judecată.  A ținut în brați ursulețul de pluș al fiicei ei, ca la fiecare termen.

Tudor Cîrje, care acum este în arest într-un dosar de trafic de droguri, a spus la final: ”Doamna judecator, credeti-mă ca nu am vrut sa se intample. Si eu m-am nenorocit pe viață. A fost un accident!”

Tudor Cîrje

Comments

comentarii

În România, toți șoferii care circulă pe drumuri publice au obligația de a circula cu luminile aprinse. Totuși, este suficient să utilizezi luminile de zi sau este necesară aprinderea fazei scurte?... Citește mai mult
Începând cu 1 septembrie, Casa Națională de Pensii a luat o decizie importantă privind recalcularea pensiilor, iar specialiștii instituției vor verifica toate cele 4,6 milioane de decizii de pensionare pentru a identifica eventualele erori.... Citește mai mult

Lasă un răspuns