fbpx
Georgiana Doroftei și, pe fundal, decanul de suflet Andrea Chiș, cu care s-a pregătit pentru interviu

Despre interviul de 10 de la INM cu Georgiana Doroftei. Pregătiri și sfaturi

Georgiana Doroftei este cel mai bine clasat absolvent din Cluj la concursul de admitere la INM din 2016 (a patra din 193 admiși) și unul dintre cei trei candidați care au primit 10 la interviu, cea mai temută probă. Tânăra face parte din promoția 2016 a Facultății de Drept din cadrul UBB Cluj.

Deoarece proba interviului de la Institutul Național al Magistraturii generează numeroase discuții în fiecare an, unii candidați trecând de mai multe ori primele două probe și fiind respinși la interviu, am încercat să vedem cum este și ce ne răspunde un candidat care a luat nota maximă la această probă. Cu speranța că răspunsurile vor fi utile altor absolvenți care vor să intre la INM, vă lăsăm să lecturați interviul acordat de Georgiana Doroftei pentru CLUJUST.ro.

Clujust: Te așteptai să iei nota 10 la interviu?

Georgiana Doroftei: Rezultatul pe care l-am primit la proba interviului a fost unul îmbucurător, dar într-adevăr neaşteptat din cauza faptului că nu există anumiţi parametri stabiliţi în raport de care să-ţi poţi evalua prestaţia, adăugând la aceasta şi subiectivismul de care este dificil să faci abstracţie. În cazul meu, am preferat să rămân cât mai rezervată şi critică faţă de propria conduită din cadrul interviului şi datorită faptului că, de regulă, obişnuiesc să aplic standarde de exigenţă destul de ridicate faţă de activităţile pe care le desfăşor şi nu am deprinderea de a-mi oferi menajamente.

Dar interviul a fost cum te așteptai?

Nu consider că mi-am creat aşteptări în privinţa modului în care urma să se deruleze această probă, având în vedere faptul că am preferat ca discuţiile din cadrul interviului să decurgă într-o manieră cât mai naturală şi spontană. În privinţa modalităţii riguroase de organizare a probei şi a profesionalismului membrilor din comisie, aşteptările pe care le aveam s-au confirmat ulterior susţinerii interviului.

Care a fost cea mai surprinzătoare întrebare și cum ai răspuns?

Cred că cea mai surprinzătoare întrebare din cadrul interviului s-a referit la menţionarea defectelor umane faţă de care pot să manifest toleranţă. După câteva secunde de răgaz, mi-am argumentat răspunsul susţinând că aş putea trece cu vederea o eventuală lipsă de punctualitate sau de îndemânare ori o banală imprudenţă sau neatenţie, în general acele carenţe care nu au la bază un element intenţional suficient de conturat. De asemenea, am mai precizat faptul că este posibil să subziste anumite slăbiciuni sau vulnerabilităţi în interiorul unor categorii sociale şi a căror cauză se poate regăsi în circumstanţe obiective şi externe (traiul într-un mediu defavorizat, lipsa accesului la educaţie), motiv pentru care se pot justifica soluţii mai blânde faţă de aceste tipuri de situaţii.

Ai urmărit discuțiile ce erau despre această probă pe grupuri gen ADMITERE INM de pe Facebook?

Am urmărit discuţiile despre această probă pe respectivul grup în anii anteriori, întrucât eram curioasă să aflu cât mai multe detalii despre modul în care se desfăşoară interviul, însă anul acesta am preferat să le acord mai puţină atenţie şi să-mi dedic timpul liber care mi-a rămas activităţilor recreative.

Cum te-ai pregătit pentru interviu?

Specificul probei interviului, spre deosebire de celelalte două probe anterioare, constă tocmai în faptul că nu există o modalitate de pregătire după care să te poţi ghida. Din experienţă proprie, pot spune că am frecventat şi mi-au fost de mare folos discuţiile care s-au purtat în cadrul cercurilor de drept procesual civil, organizate de doamna profesor Andrea Chiş. În rest, am valorificat acel interval de timp pentru introspecţie şi pentru a-mi relua hobby-urile, printre care lectura, filmul, plimbările şi drumeţiile montane.

De ce ai vrut să devii judecător?

Motivaţia mea spre această profesie se datorează faptului că, din punct de vedere structural, am considerat că este cea care mi se potriveşte cel mai bine, dintre celelalte profesii juridice, deopotrivă frumoase şi antrenante. Sunt o fire echilibrată căreia îi place mai mult să asculte şi să analizeze o problemă decât să se situeze de o parte sau de cealaltă a duelului judiciar, iar demersul de a găsi o soluţie legală şi temeinică într-un anumit caz concret reprezintă, în viziunea mea, manifestarea cea mai plenară a preocupării şi iubirii faţă de oameni. În consecinţă, exercitarea acestei profesii îmi va permite să ofer cel mai bun randament de care voi fi capabilă, obţinând satisfacţii profesionale pe măsura eforturilor depuse.

Ce calități crezi că trebuie să aibă un judecător?

După cum am susţinut şi anterior, consider că judecătorul ar trebui să posede un simţ al echilibrului, să dea dovadă de integritate şi scrupulozitate, atât în exercitarea profesiei, cât şi în sfera vieţii private, să prezinte mult tact şi răbdare în abordarea problemelor curente ale societăţii care îi sunt deferite spre soluţionare. Pe lângă capacitatea de efort prelungit şi rezistenţa la factorii de presiune, la fel de importante sunt seriozitatea şi conştientizarea responsabilităţii asumate odată cu exerciţiul profesiei.

Ce sfaturi ai pentru cei care se tem de proba interviului?

Cu toate că emoţiile sunt inerente în această ultimă etapă a concursului de admitere, le recomand viitorilor candidaţi să aibă încredere în potenţialul propriu şi stăpânire de sine, să fie oneşti cu membrii comisiei de interviu, argumentând în mod pertinent fiecare răspuns pe care îl oferă întrebărilor adresate şi să permită ca motivaţia pentru accederea în profesia de magistrat să se releve cu uşurinţă în urma discuţiilor purtate în cadrul interviului.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Comments

comentarii

Castelul Rákóczi-Bánffy din Gilău, una dintre bijuteriile istorice ale Transilvaniei, şi-a redeschis porţile în acest weekend după un proces de renovare.... Citește mai mult
„Spitalul Regional de Urgență Cluj va fi pentru minim 2-3 generații, un adevărat portavion al medicinii clujene, care, la braț cu UMF Cluj, trebuie să devină a doua industrie a Clujului, regională, europeană”, susține Remus Lăpușan, candidat la funcția de consilier județean din partea PSD.... Citește mai mult

Lasă un răspuns