fbpx
Georgiana Rizoiu (sursa foto facebook.com)

Georgiana Rizoiu, prima la INM în 2016: ”E vorba de muncă, de perseverență și de răbdare”

Cristina Georgiana Rizoiu a avut singura medie peste 9 la concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii și a intrat prima. După doi ani consecutivi în care prima poziție a fost ocupată de absolventele April Roman (2014) și Amelia Băbuță (2015) de la Facultatea de Drept UBB Cluj, anul acesta a venit rândul unei absolvente de la Universitatea București. Aceasta a acordat un interviu publicației online Monitorul NeOficial.

Georgiana Rizoiu, originară din Pitești, spune încă de la început: ”Nu e niciun secret, nu cred că a descoperit nimeni vreo formula magică (sau, cel putin, nu sunt eu acea persoană). E vorba de muncă, de perseverență și de răbdare. Cred că trebuie să îți dorești foarte mult să reușești și să te concentrezi în direcția asta, să fii dispus să sacrifici anumite lucruri pentru a-ți îndeplini obiectivul.” Tânăra a absolvit anul acesta facultatea de Drept a Universitățiii București și a avut media 9.168 la concursul de admitere la INM.

Care sunt impresiile tale despre experiența concursului de admitere la INM?

Pentru mine a fost o experiență cu un final fericit. A fost o perioadă grea, care a început încă din prima zi a anului IV și care s-a intensificat după examenul de licență. A presupus multă muncă, mi-am concentrat cam tot timpul pe învățat, nu am mai ieșit așa des din casă, nu am mai vorbit prea mult la telefon etc. Dar nu cred că trebuie să mă plâng… e ceea ce mi-am ales să fac, mi-am asumat faptul că voi trece prin aceste „încercări”.

De ce ai ales cariera de magistrat și nu altă profesie juridică?

Am ales Facultatea de Drept cu gândul să devin magistrat, mai exact, judecător, fără să am o imagine prea clară despre o astfel de profesie. În perioadele de practică am vrut să mă conving dacă e într-adevăr ceea ce mi se potrivește și am ales să încerc cealaltă variantă, pe care am avut-o în vedere de prin anul II, avocatura. Am urmat cursurile unei școli de vară organizate de o societate civilă de avocați din București și, chiar dacă a fost o experiență interesantă și am avut contact cu oameni deschiși și foarte amabili, am simțit că nu e ceea ce mi se potrivește. E greu de explicat în cuvinte. Nu poți să aplici o formulă matematică și să iasă un rezultat în favoarea unei anumite profesii. E mai degrabă vorba despre un sentiment, despre impresia că aparții mai mult unui loc decât celuilalt. Argumentele pro magistratură le știe toată lumea: elită profesională, statul social, stabilitatea locului de muncă, salariu atractiv etc.

Ce calităţi crezi că trebuie să aibă un viitor magistrat?

Cred că un viitor magistrat trebuie să fie o persoană demnă, integră, cu un înalt standard de moralitate, fermă (sigură pe sine și pe cunoștințele sale), punctuală, diligentă, silitoare, calmă și răbdatoare.

Doreşti să îmbrăţişezi cariera de judecător sau cea de procuror? De ce?

Nu vreau să mă grăbesc, aștept să văd exact cum stau lucrurile, ce presupune exact fiecare profesie. Dacă ar trebui să mă pronunț acum, probabil că aș alege procuror. Îmi place mai mult dreptul penal, dovadă că inclusiv lucrarea de licență a fost la drept procesual penal și cred că e o activitate mai dinamică, mai puțin formală. Îl am ca exemplu și pe prietenul meu care e procuror stagiar, așa că am văzut împreună cu el cum arată un dosar de urmărire penală, cum se redactează actele, am participat chiar și la niște audieri.

Care din cele trei probe de concurs ţi s-a părut cea mai dificilă? De ce?

Dacă ar trebui să fac un „clasament” în ordinea descrescătoare a dificultății, aș spune că pe treapta superioară se află interviul, apoi raționamentul logic și, la final, testul de verificare a cunoștințelor juridice. Consider că interviul e cel mai dificil pentru că nu știi exact cum să te pregatești, nu e nimic sigur, nu îți dai seama dacă răspunsul tău e potrivit sau convingător, lucurile sunt spontane. Eu spun că la interviu ai cel mai puțin control.

Cum te-ai pregătit pentru interviu? Cum ți s-a părut comisia de examinare și cum a decurs interviul?

Spuneam că interviul este cea mai grea probă din punctul meu de vedere pentru că nu prea știi cum să te pregătești. Am întrebat o prietenă care anul trecut a reușit să ia o notă foarte mare și m-a sfătuit să citesc cartea domnului judecător Cristi Dănileț, codul deontologic, despre liberalism, iluminism și drepturile naturale. Am căutat pe internet citate și am făcut câteva argumentări.

Domnii din comisie nu schițau nicio reacție, mă analizau atent, dar nu au încercat în niciun moment să mă încurce, să mă pună în dificultate. La începutul interviului am spus câteva cuvinte despre mine (vârsta, localitatea de domiciliu, facultatea absolvită, motivație), apoi discuţia a avut la bază fișa de prezentare. După aceea, am citit argumentarea și mi s-au pus două întrebări pe baza celor scrise, iar, la final, am primit speța de etică.
Pe parcursul interviului am încercat să îmi stăpânesc emoțiile și să răspund cât mai prompt.

Restul interviului îl puteți citi AICI

Citiți interviul cu absolventa de la Cluj, Amelia Băbuță, care a intrat prima la INM în 2015.

Citiți interviul cu absolventa de la Cluj, April Roman, care a intrat prima la INM în 2014. 

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina