fbpx
Judecător stagiar de la Judecătoria Cluj-Napoca

Ce note au luat judecătorii și procurorii stagiari din Cluj la capacitate. Nemulțumiri în țară

Dacă toți judecătorii stagiari din țară au trecut cu bine de probele scrise de la examenul de capacitate, situația în rândul procurorilor stagiari este dezastruoasă. Nu mai puțin de zece din cei o sută care au susținut examenul au picat ori la drept penal ori la procedură penală. O parte au trecut de cele două materii cu note puțin peste 5, iar majoritatea au note între 5 și 8 la penal sau procesual penal, ceea ce potrivit procurorului Gheorghe Muscalu, membru CSM, este o rușine. Doar unul din cei patru procurori stagiari din Cluj a luat peste 8 la ambele materii.

Probele scrise constau în lucrări cu subiecte distincte, pentru judecători și procurori, inclusiv soluționarea unor spețe și redactarea de lucrări cu caracter practic, în funcție de specificul activității cadidaților și se susțin la următoarele materii: Drept civil (DC), Drept procesual civil (DPC), Drept penal (DP) și Drept procesual penal (DPP).

Judecători stagiari din Cluj:

  • Corina Danci – Judecătoria Dej: 9,37 – DC, 9,90-DPC, 7.80 – DP și 8.55 – DPP
  • Gabriela Aura Fodor – Judecătoria Cluj-Napoca: 8,32 -DC, 9,97 – DPC, 8,85- DP și 8,75 – DPP
  • Andreea Iuliana Litean: 8,35 -DC, 10 – DPC, 9 – DP, 9 – DPP
  • Ioana Valeria Vlasin: 9.15 – DC, 10 – DPC, 7,92 – DP, 9,25 – DPP

Procurori stagiari din Cluj:

  • Alin Amuscăliței – Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca: 9,90 – DC, 9,95 – DPC, 8.30 – DP și 7,05 – DPP
  • Mircea Șendroni – Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca: 8,25 – DC, 9,90 -DPC, 8,05 – DP, 6,20 – DPP
  • Silvia Mihaela Ștefănoaia – Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda: 10 – DC, 9.70 – DPC, 9.55 – DP, 7.65 – DPP
  • Gabriel Ionuț Tătar – Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca: 9.90 – DC, 9.90 – DPC, 8.90 – DP și 8.95 – DPP

 

Potrivit articolului 34 din Regulamentul privind examenul de capacitate al judecătorilor și procurorilor stagiari, aceștia trebuie să obțină cel puțin media generală 7 și cel puțin nota 5 la fiecare probă scrisă și orală pentru a fi admiși.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Mai mulți procurori stagiari din țară au picat examenul, având note sub 5 chiar la drept penal sau la procedură penală. Nouă procurori stagiari careu au picat examenul de capacitate au formulat memorii către Consiliul Superior al Magistraturii, în care s-au plâns de formularea subiectelor la cele două materii problematice. Șase dintre ei au fost prezenți la ședința plenului CSM pentru a-și susține plângerile.

Procuror stagiar Angela Ispas (ultima în dreapta)
Procuror stagiar Angela Ispas (ultima în dreapta)

Procurorul stagiar Angela Ispas din Craiova, care a luat 2.80 la drept procesual penal, a fosrt desemnată reprezentantul grupului și a vorbit în plenul CSM. Aceasta a solicitat invalidarea probei de procedură penală. ”Dacă nu se poate invalidarea punctuală a acestei probe, atunci invalidarea examenului”, a spus ea. Aceasta a fost suținută de procurorul stagiar Georgiana Guiu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad, care a luat 4,65 la drept penal. Procurorul Gheorghe Muscalu a intervenit și a spus că este o rușine că majoritatea din cei o sută de procurori stagiari care au dat examen de capacitate au note de 5, 6 și 7 la penal și procedură penală. Mai jos îi puteți auzi pe procurorul stagiar Ispas, procurorul Muscalu de la DIICOT și procurorul stagiar Georgiana Guiu de la Parchetul Judecătoriei Arad.

Procuror stagiar Georgiana Guiu (ultima în dreapta)
Procuror stagiar Georgiana Guiu (ultima în dreapta)

Procurorul stagiar Georgiana Guiu din Arad a cerut modificare articolului 34 din Regulamentul de examen în sensul să nu mai fie obligatorie nota de minim 5 la fiecare materie, ca urmare a ceea ce s-a întâmplat la examenul actual. Culmea, această obligație a fost introdusă în regulament chiar anul acesta. Ascultați mai jos cererea tinerei procuroare și ce răspuns a primit de la președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu.

Miza pentru stagiari este uriașă. Potrivit articolului 25 din Legea 303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor, alin.(1) ”După încheierea perioadei de stagiu, judecătorii şi procurorii stagiari sunt obligaţi să se prezinte la examenul de capacitate. În cazul în care judecătorul stagiar sau procurorul stagiar este respins la examenul de capacitate, el este obligat să se prezinte la sesiunea următoare.

alin. (2) Lipsa nejustificată de la examenul de capacitate sau respingerea candidatului la două sesiuni atrage pierderea calităţii de judecător stagiar sau de procuror stagiar. În această situaţie, judecătorul sau procurorul stagiar este obligat să restituie bursa de auditor de justiţie şi cheltuielile de şcolarizare efectuate pentru formarea sa profesională.”

Comments

comentarii

Un tânăr aflat în stare critică a fost transportat de urgenţă la spital, în urma unui accident care a avut loc noaptea trecută între localitățile Sântioana și Fizeșu Gherlii.... Citește mai mult
Un tânăr de 20 de ani a murit într-un accident pe strada Bistriţei din Dej, care a avut loc în cursul nopţii trecute.... Citește mai mult

Lasă un răspuns