Procurorii DIICOT Cluj descriu în propunerea de arestare preventivă cum funcționa circuitul evazionist de eludat TVA în care este implicat Nicolae Nagy, cunoscut ca Miki de la Webcar. Acesta și cei doi locotenenți ai lui sunt în arest la domiciliu, iar un bărbat care a aderat anul aceesta la grup este sub control judiciar.
Potrivit procurorilor DIICOT , Nicolae Nagy a constituit un grup infracțional organizat împreună cu Ionela Cristina Dig, Berki Zoltan Klaudio (propuși la arestare) și încă două persoane. Ulterior, Iulian Marin Cornăcel și încă cinci persoane au aderat la grup. ”Grup structurat, constituit pentru o anumită perioadă de timp (2009 – 2015) şi care a acţionat în mod coordonat în scopul comiterii mai multor infracţiuni de evaziune fiscală prin intermediul unui circuit evazionist compus din societăţi comerciale structurate pe 4 paliere, având ca firme de „interfaţă” SC ELG MOTORS SRL, SC WEB MOTORS SRL şi SC ECO-JOB SRL şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată.”, spun procurorii. Rețeau ar fi prejudiciar bugetul de stat cu circa 4,5 milioane de euro, constând în TVA eludat la tranzacții cu autoturisme de lux, noi și second, aduse din străinătate.
Șeful
Potrivit anchetatorilor, Nagy i-ar fi determinat, cu intenţie, pe ceilalţi participanţi la fapte să evidenţieze în actele contabile şi în celelalte documente legale ale SC ELG MOTORS SRL și WEB MOTORS SRL ”cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, precum şi operaţiuni fictive provenind dintr-un lanţ de tranzacţii succesive de la un grup de societăţi comerciale structurate pe 4 paliere, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale şi cu consecinţa prejudicierii bugetului de stat”
Despre Nagy Nicolae, procurorii DIICOT susțin că a controlat principalii furnizori (firmele din palierul 2 specializate în efectuarea de achiziţii intracomunitare) ai SC ELG MOTORS SRL și SC WEB MOTORS SRL, prin intermediul ”locotenenților” Berki, Dig și a unei a treia persoane B.B, precum și celelalte firme din cadrul mecanismului de fraudare, dispunând ulterior cu privire la situația lor juridică.
”Inculpatul Nagy Nicolae a asigurat funcționarea mecanismului de fraudare prin încheierea unor relații parteneriale cu furnizorii de autoturisme și reprezentanții unor firme de leasing stabilind totodată roluri și activități pentru fiecare membru al grupului infracțional. Inculpatul Nagy Nicolae a pus la dispoziție imobilul situat în mun. Cluj-Napoca, …jud. Cluj (imobil înstrăinat în cursul anului 2013) pentru stabilirea unor sedii sociale și puncte de lucru în beneficiul unor firme implicate în mecanismul de fraudare”, se arată în propunerea de arestare.
Locotenentul nr.1
Unul dintre ”locotenenți” este o tânără de 33 de ani, despre care procurorii spun: ”Inculpata Dig Ionela-Cristina ocupă poziţia secundă în ierarhia grupului infracţional. Aceasta a ocupat funcţiile de administrator şi asociat al SC ELG MOTORS SRL (perioada 2009-2014), de administrator al SC GMT CONFORT CONSULTING SRL (perioada 2012-2014 și asociat cu un procent de 90%) și de asociat şi administrator la SC WEB MOTORS SRL (perioada 2012-2014), a participat la constituirea grupului infracțional asigurând, din dispoziția inculpatului Nagy Nicolae, o parte din sursele de finanțare ale firmelor care au efectuat achiziții intracomunitare, figurând cu creditări ale celor două societăţi comerciale menţionate, folosind în acest scop fondurile bănești primite direct de la NAGY NICOLAE și BERKI ZOLTAN KLAUDIO.
Susnumita a dispus înregistrarea în contabilitatea firmelor administrate de către ea a unor operațiuni comerciale fictive pe baza unor facturi având emitenți firmele aflate pe palierele inferioare din schema de fraudare expusă mai sus. Inculpata Dig Ionela-Cristina s-a ocupat de încheierea contractelor cadru de colaborare între SC ELG MOTORS SRL şi SC WEB MOTORS SRL , pe de o parte, şi diferite societăţi de leasing financiar (SC TRANSILVANIA LEASING IFN, BCR LEASING IFN, BRD SOGELEASE IFN SA, VB LEASING ROMÎNIA IFN, RAIFFEISEN LEASING IFN SA. De asemenea, inculpata Dig Ionela-Cristina a încheiat raporturile contractuale cu unele firme de contabilitate, s-a implicat în căutarea de sedii sociale pentru firmele implicate în tranzacţii (ex. SC ALPHA MOB CONSULTING SRL), în ideea schimbării sediilor iniţiale, demers având ca scop impietarea controalelor declanşate de organele fiscale.”
”De asemenea, în perioada 2013 – 2014, în baza unei rezoluţii infracţionale unice şi prin acte materiale repetate, inculpata Dig Ionela-Cristina, în calitate de administrator al SC GMT CONFORT CONSULTING SRL, a ajutat-o, cu intenţie, pe suspecta Rus Doreta, furnizându-i documente care atestă tranzacţii fictive emise în numele SC GMT CONFORT CONSULTING SRL să evidenţieze în actele contabile şi în celelalte documente legale ale SC RUS BUSINESS SUPPORT SRL cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, precum şi operaţiuni fictive provenind dintr-un lanţ de tranzacţii succesive de la un grup de societăţi comerciale structurate pe 4 paliere, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale şi cu consecinţa prejudicierii bugetului de stat”, mai arată procurorii.
Locotenentul nr.2
În propunerea de arestare se arată că: ”Inculpatul Berki Zoltan-Klaudio ocupă cea de a doua poziţie de „locotenent” al liderului grupului, fiind persoana prin intermediul căreia NAGY NICOLAE a controlat, în principal, firmele din palierul 2. Astfel, inculpatul Berki Zoltan-Klaudio figurează cu calităţile de asociat și administrator al SC GOLD LUXURY CARS SRL (perioada 2009-2011), asociat și administrator la SC GOLD LUXURY GRUP SRL (perioada 2009-2011), asociat și angajat la SC DOMAX CONSULTING SRL (perioada aprilie 2012-decembrie 2012), asociat și administrator la SC MAU 0087COMPANY SRL (perioada mai 2012-ianuarie 2014), angajat al SC GMT CONFORT CONSULTING SRL şi împuternicit pe conturile bancare ale SC DOMAX CONSULTING SRL, SC D&Z FINANCIAL SRL, SC W GREEND SRL, SC NEW ECO BUILD SRL, SC SUPERIMOB SRL, SC ELCORA SRL.
Tot prin intermediul inculpatului Berki Zoltan-Klaudio, liderul grupului a exercitat controlul şi asupra firmelor situate pe palierul nr. 3, întrucât, deşi inculpatul Berki Zoltan-Klaudio nu a avut o calitate formală în societăţile comerciale de pe acest nivel (cu excepţia SC DOMAX CONSULTING SRL unde a avut calitatea de asociat şi de angajat), acesta a fost împuternicit pe conturile bancare deschise de următoarele firme: SC DOMAX CONSULTING SRL, SC D&Z FINANCIAL SRL, SC W GREEND SRL, SC NEW ECO BUILD SRL, SC SUPERIMOB SRL, SC ELCORA SRL.
Inculpatul Berki Zoltan-Klaudio s-a ocupat de evidențierea în contabilitatea firmelor controlate de către el a unor operațiuni comerciale fictive în vederea sustragerii de la plata TVA-ului și a celorlalte contribuții datorate statului cu impact semnificativ în denaturarea rezultatelor financiare. Totodată susnumitul s-a ocupat direct sau prin persoane interpuse de achiziţionarea autoturismelor de lux, noi şi second hand, de identificarea unor societăţi comerciale (cele situate pe palierele 3 şi 4), care au fost folosite în lanţul tranzacţional, de identificarea unor cetățeni maghiari care să preia părțile sociale ale firmelor implicate în circuitul evazionist.
Inculpatul Berki Zoltan-Klaudio a primit direct sau indirect fonduri bănești de la NAGY NICOLAE și DIG IONELA-CRISTINA în baza cărora a creditat societățile comerciale controlate de către el sau a ridicat însemnate sume de bani din contul unor societăți comerciale, administrate de cetățeni străini de la care a primit împuterniciri de administrare (SC DOMAX CONSULTING SRL, SC D&Z FINANCIAL SRL, SC W GREEND SRL, SC NEW ECO BUILD SRL, SC SUPERIMOB SRL), sume de bani pe care ulterior le-a transferat în conturile personale ale unor persoane fizice sau juridice.
Inculpatul Berki Zoltan-Klaudio a coordonat personal activitățile desfășurate de către firmele ce au efectuat achiziții intracomunitare de autoturisme,respectiv SC GOLD LUXURY CARS SRL, SC BRV SRL, SC ALPHA MOB CONSULTING SRL, SC WORLD TRADE AUTOMOBILE SRL și SC GMT CONFORT CONSULTING SRL, știind totodată că aceste firme au neutralizat TVA-ul exigibil cu TVA deductibil generat de operațiunile fictive înregistrate în contabilitatea acestora. A participat în calitate de reprezentant la activităţile de control efectuate de către organele fiscale SC ALPHA MOB CONSULTING SRL, SC GOLD LUXURY CARS SRL, SC NEW ECO BUILD SRL, SC MAU 0087 COMPANY SRL. A efectuat prin intermediul conturilor bancare deschise pe firma NEW ECO BUILD SRL transferuri de sume de bani în străinătate inclusiv la firme cu care nu a avut nicio relație comercială (ex. firma Tribosia din Cipru către care s-au transferat în mai multe tranșe suma de 625.000 euro).”
Nou-venitul
”Inculpatul Cornăcel Marin-Iulian a aderat la grupul infracțional în calitate de administrator al SC ECO JOB SRL de dată mai recentă, respectiv în anul 2015, prin faptul că a acceptat să administreze o nouă societate care este posibil să fi preluat locul în mecanismul infracțional de fraudare a TVA-ului al celor două firme SC ELG MOTORS SRL și SC WEB MOTORS SRL, retrase pentru moment din circuit ca urmare a controalelor efectuate de către organele de control fiscal. În calitate de administrator a dispus înregistrarea în contabilitatea SC ECO JOB SRL a facturilor emise de societăți inactive sau cu activitate întreruptă, respectiv SC LOVETE SRL, SC MULTIBRAND MOTORS SRL, SC ELECTRO SPIL SRL, SC MARGINAL UNLIMITED TRADE SRL şi SC LAMILO ARCAD PROD SRL, operațiuni care au avut drept scop neutralizarea TVA-ului de plată datorat bugetului consolidat al statului.
În urma activităţilor de supraveghere tehnică a rezultat faptul că inculpatul Cornăcel Marin-Iulian se implică în achiziționarea de autoturisme, întocmirea facturilor și transportul acestora pe teritoriul României fiind în legătură permanentă cu inculpatul Berki Zoltan-Klaudio, acesta manifestându-se ca un interpus al liderului grupului NAGY NICOLAE, cu Koto Melinda (fostă angajată la SC WEB MOTORS SRL şi actualmente la SC WEB LEASING SRL), cu Kelemen Judith (de profesie contabilă, având firma SC ROMFLEX TRADE & ENGINEERING SRL, care oferă servicii de specialitate pentru SC ECO JOB SRL și cu inculpata Rus Doreta. Mai mult, pentru a se sustrage verificărilor financiar-fiscale, inculpatul Cornăcel Marin-Iulian și-a cesionat o parte din părțile sociale, precum și calitatea de administrator unui cetățean din Republica Moldova.”, au precizat procurorii DIICOT Cluj.
Vezi aici cu ce oameni de afaceri importanți are relații Nagy Nicolae