fbpx

Un țepar găinar în domeniul construcțiilor a lăsat oameni, firme și bănci cu ochii în soare și a dispărut din Cluj

De când cu noul boom imobiliar au apărut tot felul de țepari mai mici care se dau constructori, iau bani în avans, fac o parte din lucrare prost și dispar. Astăzi vă prezentăm cazul Gabriel Pop, care a lăsat oameni, firme și bănci cu ochii în soare și a dispărut din Cluj-Napoca.

Gabriel Marin Pop, în vârstă de 29 de ani, cu o față de-ți inspiră milă, a țepuit cu nesimțire oameni care vroiau să-și renoveze apartamentul sau să-și ridice o casă. Acesta a contractat lucrări atât în nume persoanal, cât și pe firmele Happy Consult și Francesco Consult. Ultima este în insolvență, având datorii la firme și la Finanțe. De asemenea, Happy Consult și Gabriel Pop au pe cap trei bănci, care au cerut și obținut încuviințări de executări silite.

Țeapa cu renovarea apartamentului

Proprietarul unui apartament din Cluj-Napoca, prin avocatul Călin Merca, a câștigat proces împotriva lui Gabriel Pop pentru a-i returna 4500 de lei.

”În motivarea în fapt a cererii formulate reclamantul a arătat, în esenţă, că a incheiat cu pârâtul contractul de antrepriza Ia data de 21.08.2017, contract ce avea ca obiect renovarea apartamentului situat în Cluj-Napoca, str. …., stabilindu-se un pret in cuantum de 5500 lei, din care a fost achitat un avans de 4500 lei, 3000 de lei la semnarea contractului si 1500 in data de 31.08.2017. A menţionat că în baza acestui contract, pârâtul s-a obligat să efectueze mai multe lucrări la apartamentul său, lucrări ce presupuneau scoaterea parchetului vechi din tot apartamentul, turnarea unei şape in tot apartamentul, spargerea unor bucati de beton, aplicarea noului parchet, zugrăvirea apartamentului, refacerea rosturilor de la gresie si faianţa in baie, etc. A susţinut că pârâtul a scos parchetul dintr-o singura camera si a turnat parţial şapa in camera respectiva, însă în mod defectuos, astfel incat echipa de muncitori ­pe care a fost nevoit să o contacteze ulterior, nu a mai reuşit sa toarne perfect sapa autonivelanta, iar parchetul in camera in care pârâtul a lucrat, are in prezent anumite denivelări.

A mai arătat că la data de 08.09.2017, dupa mai multe insistenţe telefonice a expediat o notificare pârâtului prin care i-a pus în vedere ca în termen de 2 zile de la primirea acesteia să se prezinte la domiciliul său şi să continue lucrările, dar pârâtul nu a ridicat aceasta notificare, fapt pentru care i-a expediat o alta notificare la data de 09.03.2018 prin care i-a pus in vedere să-i restituie suma de bani achitata ca avans in baza contractului de antrepriza, însă nici de aceasta data pârâtul nu a ridicat corespondenţa, situaţie faţă de care a apreciat că este în drept să obţină rezoluţiunea contractului cu toate consecinţele pe care aceasta le presupune.”, se arată în dosar.

Soluția pe scurt: ”Admite cererea formulata de reclamantul B. A.G. în contradictoriu cu pârâtul Pop Gabriel Marin  si pe cale de consecinta: Dispune rezolutiunea contractului de antrepriza încheiat între parti la 21.08.2017 si repunerea partilor în situatia anterioara încheierii conventiei în sensul ca obliga pârâtul la plata catre reclamant a sumei de 4500 lei reprezentând parte din pretul convenit de parti.  Obliga pârâtul la plata catre reclamant a sumei de 1520 lei cheltuieli de judecata.”

Insolvența Francesco Consult

Insolvența Francesco Consult SRL a fost cerută la Tribunalul Specializat Cluj de firma Readymix, producător de ciment. Apoi s-au alăturat în dosar și alți creditori, între care:

ARABESQUE SRL,  a solicitat înscrierea în tabelul de creanțe împotriva averii debitoarei SC FRANCESCO CONSULT S.R.L cu suma de 31.770,12 lei – debit compus din contravaloare marfă și penalități de întârziere, ca și creanță garantată în temeiul art. 5, pct. 34 din Legea 85/2014.
În probaţiune au fost depuse: Contractul de vânzare cumpărare nr. 436/23.06.2017, facturi ce compun debitul, fișa de cont de debitoarei, mod de calcul penalități, formular de înscriere în AEGRM cu nr. 00051177589585 din 10.09.2018. Cererea a fost înregistrată la registratura instanţei la data de 20.12.2018 şi este legal timbrată cu taxă judiciară de timbru în valoare de 200 lei.
Suma menționată nu s-a putut verifica în evidențele contabile ale societății debitoare, datorită lipsei documentelor prevăzute la art. 67 din Legea 85/2014. Procedând la analiza creanţelor a căror înscriere se solicită, au rezultat următoarele: creanţa în valoare de 31.770,12 lei, este o creanţă comercială, certă, lichidă, exigibilă rezulată din contractul de vânzare cumpărare nr. 436/23.06.2017, fiind livrate în baza acestui contract diverse cantitități de materiale de construcții, emițând în acest scop o serie de facturi fiscale în valoare de 14.257,57 lei, facturi care nu au fost achitate până în prezent, așa cum reiese din fișa de cont a debitoarei.

DGRFP CLUJ-NAPOCA formulat declaraţie de creanţă în vederea înscrierii la masa credală a debitoarei SC FRANCESCO CONSULT S.R.L cu suma de 315.845 lei reprezenând creanţe bugetare neachitate, calculate până la data deschiderii procedurii insolvenței, 07.11.2018, conform adresei organului fiscal anexată prezentei.

REDYMIX ROMANIA SRL,  prin intermediul cererii de deschidere a procedurii înregistrată și admisă prin sentința civilă nr. 1811/2018 din data de 07.11.2018 de Tribunalul Specializat Cluj, creditoarea a arătat că deține o creanță certă, lichidă și exigibilă în valoare de 49.077,74 lei.

Țeapa cu casa

O familie care a strâns bani cu greu să-și facă o casă a căzut și ea în plasa escrocului, care își atrage clienți practicând prețuri mici. Familia a încheiat în noiembrie 2017 contract cu Happy Consult SRL. Au plătit avans pentru materiale care nu au mai ajuns pe șantier.

”De la început mi-a atras atenția faptul că numitul Pop Gabriel tot insista cu telefoane să semnăm contractul, dar nu am dat așa importanță. M-a convins să semnez oferind un preț bun de circa 40.000 de euro (188.600 lei) pentru ridicarea casei la stadiu de semifinisat, cu materialele incluse.”. ne-a spus reclamantul.

”La data semnării contractului am achitat 6.000 de lei, primind chitanță. Pe la jumătatea lunii februarie au început lucrările, în sensul că s-a trasat și s-a săpat. Apoi lucrările s-au oprit, pe motiv că nu permitea vremea. În perioada 15-19 ferbuarie, am achitat 25.000 de lei (din care 15.000 cash pe bază de chitanțe și 10.000 prin transfer bancar). Ulterior, deși nu era turnata fundația, Gabriel Pop mi-a mai cerut bani în avans și i-am plătit în 19 martie încă 13.000 de lei (cash cu chitanțe de 6.000 șo 7.000 lei). Apoi am așteptat mai multe zile până s-a turnat placa peste fundație. În 4 și 5 aprilie am mai achitat 12.000 de lei, fiind astfel achitată total a doua tranșă de 25.000 de lei.

La momentul turnării, i-am spus lui Gabrel Pop că deja i-am dat bani în avans față de contract, iar el a spus că nu-mi va mai cere până la placa peste parter. Peste câteva zile, Gabriel Pop a venit la mine la bloc, însoțit de unul dintre muncitori, Florin, și mi-a spus că nu a estimat bine în contract și că dacă vrem să se termine casa cât mai repede, trebuie să devansăm plățile (car deja erau devansate). M-a spus că ”odată ce au ieșit din pământ cu lucrările, de acum se va vedea pe ce am dat banii”. Asta era în 23 aprilie (luni) și mi-a spus că vinerea vor fi zidurile sus. Am fost de acord să mai plătesc 13.000 de lei, lucru care s-a întâmplat în 24 aprilie. După o zi, mi-a spus că ar fi bine să plătim avans la fierul pentru placa peste parter și i-am mai dat 7.000 de lei.

Cărămida a venit doar o parte pe șantier, iar zidurile de la parter au fost executate parțial. Mi-a ridicat semne de întrbare faptul că mi-a trimis doar o fotocopie parțială a avizului de la cărămidă, fără să se vadă prețul. Încă de pe acel aviz, se vedea că nu e toată cărămida.

În data de 1 mai, Gabriel Pop mi-a scris pe messenger să-i dau restul de bani pentru fiercul de la placa peste parter că a dat comandă. I-am spus că sunt deja prea mulți bani în avans iar lucrările nu sunt în grafic.  În data de 2 mai 2018, la o discuție purtată la telefon, Gabriel Pop mi-a spus că a dat 14.000 de lei pentru cărămidă. Având unele bănuieli, am sunat la firma Eco Group SRL, de unde știam că a comandat cărămida și mi s-a spus că inițial comandase de 9.000 de lei, dar apoi Pop le-a spus că nu are bani suficienți și că a luat de circa 5.000 lei. Asta în condițiile îi dădusem lui Pop 13.000 de  lei înainte de a începe zidurile, iar el mi-a spus că a comandat toată cărămida pentru parter, dar că urmează să mai vină un transport.

În momentul în care l-am confruntat cu problemele și i-am spus că mă duc la poliție, m-a amenințat că nu mai trimite niciun muncitor pe șantier, ceea ce s-a și întâmplat în data de 2.05.2018.

Menționez că toate acestea mi-au provocat un stres enorm atât mie, cât și soției, care era însărcinată.”, se arată în plângere.

Vederi din Corsica de la țepar

După ce a păcălit beneficiari și lăsat muncitori neplătiți, Gabriel Pop a plecat în 2018 în Corsica, postând poze pe Facebook. Între timp oamenii păgubiți l-au căutat și la firma DEY Security – divizia medicală, unde lucra în paralel cu activitatea în construcții. Am aflat că de acolo a plecat cu uniforma.  Andrei Bonțidean, fostul lui șef, spune că au sunat mai mulți oameni cărora le datorează bani, inclusiv unde a stat în chirie. Sursele Clujust spun că Pop era cunoscut la păcănele. Între timp, s-a întors în țară și persoane care îl cunosc spun că are un șantier mare în București.

Dacă ați pățit ceva similar, vă rugăm să ne scrieți pe office@clujust.ro

Comments

comentarii

Deputatul Sabin Sărmaș, candidat independent pentru Primăria municipiului Cluj-Napoca, îi cere public lui Emil Boc să își dea demisia din fruntea administrației locale.... Citește mai mult
Vineri seară, o alunecare de teren s-a produs pe strada Uliului din municipiul Cluj-Napoca, accesul auto fiind închis pe strada afectată. Localnicii au intrat în Sala de sticlă a Primăriei în timpul ședinței extraordinare.... Citește mai mult

Lasă un răspuns