fbpx

Un interviu de excepție pentru ÎCCJ ce trebuie văzut de oricine aspiră la profesia de judecător

Judecătoarea Marcela Marta Iacob a promovat la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) de la prima încercare, având o vechime de 19 ani în profesie, cu tot cu perioada în care a fost auditor de justiție (Pentru ÎCCJ este nevoie de minim 18 ani în funcție). A avut un punctaj aproape de maxim (98,80) la evaluarea hotărârilor și un discurs la interviu ce arată un judecător profesionist și uman. De altfel, în raportul Inspecției Judiciare este caracterizată ca empatică și echilibrată.

Judecătoarea Marcela Iacob de la Curtea de Apel București a promovat la concursul pentru secția a II-a civilă de la ÎCCJ, dar a răspuns în cadrul interviului că este de acord să activeze la secția de contencios administrativ și fiscal, la care nu a promovat nimeni și este nevoie acută de judecători.

Iacob a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Babes-Bolyai Cluj-Napoca în 2004, după care a urmat masteratul ”Institutii de drept privat” în cadrul aceleiași facultăți, iar între 2005 – 2007 a urmat cursurile Institutului Națoonal al Magistraturii.  În 1 august 2007 și-a început cariera ca judecător stagiar în cadrul Judecătoriei Sectorului 3 București.

”În ceea ce privește motivația, încă din primul an de facultate mi-am dorit să fiu judecător. Pentru mine este o profesie de vocație. Nu mă văd profesând în alt domeniu juridic sau non-juridic. Pe tot parcursul carierei mele, m-am străduit să-mi onorez profesia, să tind spre standarde înalte de calitate și eficiență. Întotdeauna am avut în vedere că soluționăm litigii pentru oameni, nu soluționăm situații juridice abstracte. 

Îmi plac toate activitățile pe care le presupune profesia de judecător, în special interpretarea și aplicarea legii. În mod firesc îmi doresc să-mi exercit profesia și la nivelul celei mai înalte instanțe din sistemul judiciar românesc, respectiv la nivelul Înaltei Curți de Casație și Justiție, în cadrul unui corp profesional de elită. Pentru mine ar fi o deosebită onoare și prilej de împlinire profesională promovarea la Înalta Curte, conștientă fiind deopotrivă că ar reprezenta o provocare de a învăța lucruri noi și de a evolua din punct de vedere profesional și uman.”, a spus Marcela Iacob în debutul interviului susținut în fața Secției pentru judecători din Consiliul Superior al Magistraturii.

Președintele ÎCCJ Corina Corbu i-a cerut să dezvolte sintagma ”Un judecător este atât de independent pe cât își dorește să fie”.

”Am simțit o afinitate cu această expresie. M-am referit la independența subiectivă, m-am referit la faptul că a fi independent este în esență un act de voință al fiecărui judecător. În opinia mea, un judecător trebuie și poate să fie independent, indiferent de circumstanțe, de situație, de consecințele pe care le care un act de judecată independent le poate avea asupra sa. La asta m-am referit, la indepdența subiectivă și am completat și cu independența obiectivă în ceea ce privește garanțiile care sunt și ele evident foarte utile. La acest lucru m-am referit, pentru că această valoare a independenței o interiorizăm. În facultate, la INM învățăm la nivel teoretic, când ne pregătim pentru examene. Pe parcursul profesional, odată cu experiența, începem să interiorizăm aceste valori și ne vin firesc. Dar reprezintă în continuare un act de voință individuală al fiecărui judecător.”, a explicat Iacob.

În raportul Inspecției Judiciare se reține că este o persoană empatică și echilibrată. Întrebată cum se traduce acest aspect în activitatea judiciară, a răspuns:

”Credința mea e că pentru a fi un judecator bun nu trebuie doar să cunoaștem legea și să avem experiență, ci și să avem capacitatea de empatie. Nu cred că un judecător poate să înțeleagă situația dintr-un dosar dacă nu e capabil de empatie. Asta cumva ne faciliteaza inclusiv interpretarea și aplicarea legii, la acest lucru m-am referit. Nu mă refer la partea de subiectivism sau de milă, dar a întelege situațiile concrete de fapt cred ca este important pentru legalitatea și justețea soluției pronunțate într-un dosar”

,

Comments

comentarii

Creierul uman conţine bazele „sindromului inimii frânte”, conform unui nou studiu efectuat de oameni de ştiinţă italieni de la Spitalul Universitar din Foggia.... Citește mai mult
Sâmbătă, 18 mai, Parcul Tineretului din Cluj-Napoca va găzdui un eveniment pentru toate vârstele.... Citește mai mult

Lasă un răspuns