clujust.ro

Un bărbat susține că a fost bătut de un polițist de la Secția 4 Cluj-Napoca și i-a făcut plângere penală

Un bărbat a depus plângere penală la parchet împotriva unui polițist de la Secția 4 Cluj-Napoca pentru purtare abuzivă, loviri și lipsire de libertate în mod ilegal.

Incidentul a început pe data de 15 noiembrie, în jurul orei 14, pe strada Parâng din cartierul Mănăștur. Claudiu Creț s-a dus împreună cu un prieten să se întâlnească cu un curier pentru a preluat un colet. Curierul le-ar fi vorbit pe un ton răstit și cu artitudine flegmatică.

”Curierul a început să ne adreseze cuvinte jignitoare, spunându-ne că el nu primește ordine de la mine, că nu ne înmânează coletul când dorim noi, după care a intrat în autoturismul de firmă și a vorbit la telefon. Ne-a spus că a chemat poliția și că nu ne înmânează coletul până nu sosește echipajul.

Am așteptat și la circa 10 minute a venit echipajul de poliție cu u autoturism marca Dacia Logan (aprox orele 14-14.10). Echipajul de poliție ne-a legitimat pe mine și pe amicul meu, eu legitimându-mă cu o fotografie a cărții de identitate salvată în memoria telefonului mobil.

În timp ce echipajul de poliție nelegitima, curierul  mă acuza pe mine că l-aș fi agresat cu piciorul în zona piciorului. I-am zis acestuia că spune multe minciuni, toate aceste discuții delulându-se în fața echipajului de poliție.

După câteva minte, timp în cre se purtau discuții la fața locului, agentul de poliție Varga Lorand mi-a spus că voi primi o amendă mare pentru că l-aș fi agresat pe curiter. I-am spus agentului de poliției că nu există niciun motiv pentru care să fiu amendat, acesta spunându-mi din nou că mă va amenda, că îmi va face dosar penal și mi-a ordonat să intru în autoturismul poliției deoarece mă duce la secție.

În acel moment, Vlad s-a oferit să mă transporte el la secție, agentul de poliție Varga Lorand opunându-se și solicitându-mi din nou să intru în autoturismul de poliție. M-am conformat, i-am spus lui Vladcă am să îl sun să vină după mine la secție când am să ies și am intrat în autoturismul poliției pe bancheta dreapta spate, agentul Varga așezându-se lângă mine ocupând locul de pe banchetă din spatele șoferului. Agentul de poliție care îl însoțea a urcat la volan și s-a pus în mișcare.

După ce ne-am deplasat circa 100-200 m, agentul Varga Lorand a început să îmi adreseze injurii, să ridice tonul, să mă întrebe că cine mă cred eu să îi spun lui că nu mă poate amenda și brusc a  început să-mi aplice lovituri cu pumnul în zona capului și în zona feței.

Am scos telefonul din buzunar, moment în care Varga Lorand mi l-a smuls din mână și l-a aruncat în mașină în partea din față. Eu am început să strig cerându-i să mă lase în pace, el la rândul lui a strigat ”oprește, oprește”, colegul acestuia oprind imediat. Agentul de la volan s-a întors spre noi, încercând să îl prindă de mâini pe Varga Lorand, probabil pentru a-l împiedica să mă mai agreseze.

Varga Lorand s-a coborât repede din autoturism, venind prin spatele acestuia, a deschis ușa din dreptul meu, m-a târât afară din autoturism, mi-a dat cu spray lacrimogen pe față după care am amețit. M-a încătușat cu mâinile la spate, m-a bruscat și m-a băgat din nou în mașină. L-am auzit pe celălalt agent strigând ”gata”. Acest episod s-a derulat pe str. Aleea Gurghiu nr.

În aceeași formație și ocupând aceleași poziții, conducătorul auto a continuat deplasarea, agentul de poliție Varga Lorand începând să mă lovească din nou în zona feței și a maxilarului”, se arată în plângerea penală.

Petentul susține că a fost lovit și în biroul polițistului de la secție. Acesta i-a spus apoi că îi dă amendă 1500 de lei și că are dosar penal, după care i-a scos cătușele, i-a dat înapoi telefonul și l-a lăsat să plece.

Amicul lui Creț l-a dus pe acesta direct la UPU. ”La UPU am relatat ce s-a întâmplat, asistenta anunțând poliția. La fața locului a sosit în scurt timp un echipaj de poliție de la Secția 6 cărora le-am relatat verbal cele întâmplate și am obserbat că agenții au consemnat într=un caiet. Unul din agenți a dat un telefon și l-am auzit spunând ”da șefu, e aici și e bătut”. Ulterior a sosit încă un domn polițist, i-am relatat și acestuia că am fost bătut de un agent de poliție, iar acesta i-a spus unuia dintre agenți să mă fotografieze.”, se mai arată în plângere.

De la UPU, victima a mers la Clinica de oftalmologie și la Clinica Maxilofacială, unde i s-a prescris tratament. În 18 noiembrie a fost la IML, unde a primit 2-3 zile de îngrijiri medicale.

Poziția IPJ

Contactat de Clujust, purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj, Traian Morar, ne-a comunicat că bărbatul este cercetat pentru ultraj și că s-au dispus verificări de către conducerea IPJ cu privire la acuzațiile aduse polițistului. Echipajul de la Secția 6 care s-a deplasat la UPU a întocmit un proces-verbal, care a ajuns la biroul control intern din Inspectorat.

Reprezentantul IPJ Cluj confirmă că Creț a fost dus cu autospeciala de poliție la secție ca urmare a conflictului cu cel de la firma de curierat, dar spune că a fost încătușat după ce a coborât în fața Secției 4 pe motiv că ar fi devenit recalcitrant și nu a vrut să intre în secție.

Comments

comentarii

Clujul metropolitan are o populație de aproape 400 de mii de locuitori, potrivit datelor INS. Proiectele metropolei trebuie însă armonizate, pentru a fi compatibile și funcționale.... Citește mai mult
Bugetul Floreștiului pentru anul 2023 a fost adoptat, fiind cel mai generos buget din istoria comunei. Proiectele dedicate infrastructurii educaționale și dezvoltării zonelor verzi ocupă o parte însemnată a capitolului de investiții, care beneficiază de peste 15 milioane de euro.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!