Un procuror stagiar, care a absolvit recent Institutul Național al Magistraturii, a fost suspendat din funcție la 5 zile de la numire după ce Secția pentru procurori din CSM a fost informată că este inculpat pentru ucidere din culpă.
În 26 martie, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a dispus suspendarea din functie a procurorului stagiar, incepand cu data de 1 aprilie 2024, pe motiv ca acesta este trimis in judecata pentru ucidere din culpă. El fusese numit, alături de ceilalți absolvenți INM promoția 2024, prin Hotararea nr. 509 din 21 martie a aceleiași secții din CSM, a dezvăluit Luju.ro
Procurorul stagiar a susținut că nu se impune suspendarea.
“A aratat, in esenta, ca nu se impune suspendarea sa din functie intrucat fapta pentru care este inculpat nu ar putea sa aduca atingere in vreun fel prestigiului profesiei de magistrat. In acest sens, a apreciat ca dispozitiile legale privind suspendarea din functie a unui magistrat trimis in judecata au in vedere situatia in care un magistrat comite o infractiune detinand deja respectiva demnitate, intentia legiuitorului nefiind aceea de a aplica suspendarea celui acuzat de comiterea unei infractiuni anterior dobandirii oricarei functii in sistemul judiciar. S-a facut precizarea ca dumnealui a fost admis dupa efectuarea verificarilor privind buna reputatie, atat cu ocazia admiterii la Institutul National al Magistraturii, cat si cu ocazia absolvirii Institutului, desi avea calitatea de inculpat intr-un dosar de ucidere din culpa.”, se arată în hotărârea CSM de suspendare.
Procurorii din CSM au precizat în motivarea hotărârii următoarele:
“Sectia pentru procurori are in vedere faptul ca scopul urmarit de legiuitor prin masura suspendarii din functie este asigurarea desfasurarii cu impartialitate a procedurilor judiciare si asigurarea prestigiului justitiei, scopul masurii de suspendare nefiind unul punitiv, ci mai degraba de precautie si provizoriu, fiind avut in vedere atat interesul public, respectiv asigurarea exercitarii atributiilor specifice de catre procurori asupra carora nu planeaza suspiciuni privind savarsirea unor fapte penale, cat si interesul privat al magistratului, respectiv dispunerea unei masuri pe o perioada determinata, ce garanteaza respectarea prezumtiei de nevinovatie.
In acest sens, Sectia pentru procurori apreciaza ca masura suspendarii magistratului din functie in situatia trimiterii sale in judecata pentru o infractiune de ucidere din culpa este o masura adecvata, fiind capabila in mod obiectiv sa duca la indeplinirea scopului pentru care a fost instituita si este un instrument necesar pentru desfasurarea cu impartialitate a tuturor procedurilor judiciare, neputand fi ignorata natura si gravitatea faptei retinute in sarcina sa”.
CLUJUST a aflat că este vorba de un absolvent de UBB Cluj, fost avocat stagiar în Maramureș.
Dosarul în care este judecat tânărul procuror pentru ucidere din culpă este în pronunțare la Judecătoria Satu Mare.
Ce a comunicat Poliția la momentul accidentului: ”La data de 19.08.2016, în jurul orei 17:15, pe DN 19 F, între localitățile Băbășești și Odoreu, un conducător auto, în vârstă de 21 ani, din Baia Mare, județul Maramureş, conducând un autoturism, proprietate privată, pe fondul neadaptării vitezei de deplasare la condițiile de drum, a pierdut controlul asupra direcției de mers, răsturnându-se în afara părții carosabile, în șanțul din partea stângă a direcției sale de mers. În urma evenimentului, cu toate eforturile depuse de echipajele SMURD prezente la fața locului, a rezultat decesul unui copil de 10 ani și a unei femei de 42 de ani, din Baia Mare, pasageri pe bancheta din spate a autoturismului și rănirea uşoară a conducătorului auto şi a unui alt bărbat de 50 de ani, tot din Baia Mare, pasager în dreapta șoferului.”
La proces, inculpatul, prin avocat, a dat vina pe starea drumului.