clujust.ro

Clasare în dosar de fraudă la vot, deși s-a stabilit că o semnătură era falsă: ”cvasi-imposibilă identificarea autorilor”

Un dosar penal privind o fraudă la vot la alegerile prezidențiale din 2014 – turul II, în care s-a stabilit că o semnătură a fost falsificată, a fost clasat pe motiv că nu pot fi identificați autorii.

O femeie din Teleorman, care era plecată în Timișoara, a votat în acest din urmă oraș pe listă suplimentară. A avut apoi surpriza să afle că votase și în localitatea de domiciliu. Aici, semnătura ei a fost falsificată, însă nu s-a putut sau nu s-a vrut să se afle de către cine.

Încheiere nr. 31/ 2019 – Judecătoria Roșiorii de Vede:

”In tabelul cu alegătorii care își exercită dreptul de vot la altă secție de votare decât cea de domiciliu sau care sunt omiși din lista electorală permanentă la alegerile pentru Președintele României din anul 2014, întocmit de Secția de votare nr. 136 din mun. Timișoara, jud. Timiș, la pag. 1, poziția 8, figurează numele, datele de identificare și semnătura numitei P.Z, din … jud. Teleorman, fapt din care rezultă că susnumita și-a exercitat dreptul de vot la această secție de votare.

În copia de pe lista electorala permanentă pentru alegerea Președintelui României – 16 noiembrie 2014 (Turul II), ținută de secția de votare nr. 132 din com. Călmățuiu de Sus, jud. Teleorman (locul de domiciliu al susnumitei), la poziția 460 figurează numele, datele de identificare și semnătura aceleiași P.Z., din care rezultă că susnumita și-a exercitat dreptul de vot la această secție de votare.

Fiind audiată, numita P.Z. a arătat că locuiește singură în Călmățuiu de Sus, jud. Teleorman, dar de două-trei ori pe an merge în vizită la fiul său, P. O. D, care locuiește în mun. Timișoara, când rămâne la acesta pentru o perioadă mai lungă de timp. A arătat că în anul 2014, în timp ce se afla la fiul său, în mun. Timișoara, s-au organizat alegeri pentru Președintele României, mergând la vot, împreună cu fiul său, atât în primul tur, cât și în cel de-al doilea tur.

A arătat susnumita faptul că nu a votat în com. Călmățuiu de Su cu ocazia acestor alegeri și nici nu are cunoștință despre cine ar fi putut vota în locul său.

Fiindu-i prezentate cele două înscrisuri susmenționate, P.Z. și-a recunoscut semnătura depusă pe înscrisul aparținând secției de votare nr. 136 din mun. Timișoara și a arătat că semnătura depusă în dreptul numelui său în înscrisul aparținând secției de votare nr. 132 din comuna Călmățuiu de Sus nu este a sa, nu o recunoaște și nu știe cine ar fi putut semna în locul său.

Efectuând o comparație vizuală a semnăturilor numitei P.Z depuse pe înscrisurile din prezenta cauză, respectiv declarația de martor din data de 13.03.2018 și procesul-verbal de ad ucere la cunoștință a drepturilor și obligațiilor martorului din aceeași dată, și semnătura depusă în tabelul cu alegătorii care își exercită dreptul de vot la altă secție de votare decât cea de domiciliu sau care sunt omiși din lista electorala permanentă la alegerile pentru Președintele României din anul 2014, întocmit de Secția de votare nr. 136 din mun. Timișoara, jud. Timiș, Ia pag. 1, poziția 8, se constată că aceste semnături sunt semnături indescifrabile, conținând o succesiune de litere specifice numelui de familie al susnumitei, respectiv „pău” și apar ca fiind similare, putându-se concluziona, în mod rezonabil, că au fost depuse de aceeași persoană, respectiv de P.Z.

Semnătura din copia de pe lista electorală permanentă pentru alegerea Președintelui României – 16 noiembrie 2014 (Turul II), ținută de secția de votare nr. 132 din  com. Călmățuiu de Sus, jud. Teleorman (locul de domiciliu al susnumitei), la poziția 460, este complet diferită, succesiunea de litere fiind specifică prenumelui susnumitei, respectiv „zițâ” ( ultima literă fiind „â”).

Având în vedere diferențele evidente între această semnătură și celelalte care aparțin numitei P. Z, coroborându-le cu declarațiile susnumitei privind localitatea în care s-a aflat pe perioada alegerilor respective, se poate concluziona, în mod rezonabil, fară a fi necesară o constatare de specialitate, că semnătura depusă în înscrisurile aparținând secției de votare nr. 132 din com. Călmățuiu de Sus, nu aparține acesteia.

Potrivit art. 387 alin. 1 lit. b C.pen., constituie infracțiune fapta persoanei care votează de două sau mai multe ori.

Așa cum rezultă din cele expuse anterior, nu există infracțiunea de fraudă la vot indicată în actul de sesizare cu privire la fapta de vot multiplu săvârșită de P. Zița, aceasta neexercitându-și dreptul de vot de două sau mai multe ori, ci doar o singură dată, în mod legal, pe listele suplimentare ale secției de votare din mun. Timișoara.

Ca atare, cu privire la această infracțiune s-a dispus o soluție de clasare, în temeiul art. 16 alin. 1 lit. a C.proc.pen., întrucât fapta nu există.

În ceea ce privește infracțiunea de falsificare a documentelor și evidențelor electorale cu privire la care organul de cercetare penală a dispus extinderea urmăririi penale, ca urmare a faptului că a ajuns la aceeași concluzie cu privire la realitatea semnăturii depuse pe listele electorale aparținând Secției de votare nr. 132 Călmățuiu de Sus, s-a constatat că această infracțiune constă în faptul că autori necunoscuți au falsificat prin contrafacere semnătura numitei P. Zița de pe înscrisul intitulat „copie de pe lista electorală permanentă pentru alegerea Președintelui României – 16 noiembrie 2014 (Turul II)”, aparținând secției de votare nr. 132 din corn. Călmățuiu de Sus,, jud. Teleorman, la poziția 460.

Întrucât pentru această infracțiune legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult 7 ani, respectiv închisoare de la 1 la 5 ani, având în vedere faptul ca este vorba despre o singură infracțiune, neexistând indicii privind existența mai multor semnături falsificate prin contrafacere la secția de votare nr. 132 Călmățuiu de Sus, având în vedere durata mare de timp scursă de la momentul săvârșirii infracțiunii, faptul că falsificarea constă în contrafacerea doar a unei semnături indescifrabile, fără alte elemente grafice deosebite a căror apartenență s-ar putea stabili, ceea-ce face cvasi-imposibilă identificarea autorilor, cu atât mai mult cu cât lista permaentă unde a fost depusă semnătura falsificată este tehnoredactată în integralitate și nu conține elemente care să ducă la stabilirea identității celor care au putut depune acea semnătură, având în vedere că probatoriul a fost epuizat și nu mai există posibilități rezonabile de identificare a autorilor, s-a constatat că nu există un interes public în urmărirea acestor infracțiuni.

S-a dispus clasarea cauzei având ca obiect săvârșirea infracțiunii de fraudă la vot prev. de art. 387 alin. 1 C .pen. (întrucât fapta nu există) ; Renunțarea la urmărirea penală în cauza având ca obiect infracțiunea de falsificare a documentelor și evidențelor electorale prev. de art. 391 alin. 1 C .pen

Conform art. 315 alin.2 lit. d Cod procedură penală a fost sesizat judecătorul de cameră preliminară cu propunerea de desființare parțială a înscrisului intitulat „copie de pe lista electorală permanentă pentru alegerea Președintelui României -16 noiembrie 2014 (Turul II)” al Secției de Votare nr. 132 din corn. Călmățuiu de Sus,  jud. Teleorman, cu privire la semnătura falsificată a numitei P. Zița (poziția 460).

Analizând actele si lucrările dosarului, judecătorul de cameră preliminară constată, în conformitate cu dispozițiile art. 549 alin. 3 Cod procedură penală, că în cauză sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege pentru luarea măsurii desființării parțiale înscrisului.

Astfel, în dosarul penal nr. 1283/P/2017, p rin ordonanța din 12.11.2018, Parchetul de pe lângă Judecătoria Roșiorii de Vede a dispus clasarea cauzei având ca obiect săvârșirea infracțiunii de fraudă la vot prev. de art. 387 alin. 1 C .pen. (întrucât fapta nu există) .

S-a dispus, totodată, renunțarea la urmărirea penală în cauza având ca obiect infracțiunea de falsificare a documentelor și evidențelor electorale prev. de art. 391 alin. 1 C .pen.

Prin aceeași ordonanță s-a dispus sesizarea judecătorului de cameră preliminară cu propunerea de desființare parțială a înscrisului intitulat „copie de pe lista electorală permanentă pentru alegerea Președintelui României -16 noiembrie 2014 (Turul II)” al Secției de Votare nr. 132 din com. Călmățuiu de Sus,, jud. Teleorman, cu privire la semnătura falsificată a numitei P_______ Zița (poziția 460).

Ca urmare, în baza art. 549 alin. 5 Cod procedură penală, se va dispune desființarea înscrisului intitulat ,,copie de pe lista e_________ permanent pentru alegerea Președintelui României – 16 noiembrie 2014 (Turul II)” al Secției de Votare nr. 132 din com. Călmățuiu de Sus,, județul Teleorman, cu privire la semnătura falsificată a numitei P. Zița (poziția 460).”

Comments

comentarii

Clujul metropolitan are o populație de aproape 400 de mii de locuitori, potrivit datelor INS. Proiectele metropolei trebuie însă armonizate, pentru a fi compatibile și funcționale.... Citește mai mult
Bugetul Floreștiului pentru anul 2023 a fost adoptat, fiind cel mai generos buget din istoria comunei. Proiectele dedicate infrastructurii educaționale și dezvoltării zonelor verzi ocupă o parte însemnată a capitolului de investiții, care beneficiază de peste 15 milioane de euro.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!