fbpx

Noii avocați stagiari din Baroul Cluj au depus jurământul profesional și au îmbrăcat oficial roba

Cu emoție în glas, noii avocați stagiari din Baroul Cluj au depus jurământul profesional și au îmbrăcat oficial roba cu mândrie. Spre deosebire de anii trecuți, ceremonia depunerii jurământului a avut loc la sediul Baroului, fără participarea rudelor și prietenilor tinerilor avocați.

60 de avocați stagiari, care au promovat examenul de intrare în profesie din 31 august 2018, au depus jurământul la sediul Baroului Cluj, în prezența consilierilor și a decanului Flavia Maier. Șefa INPPA Cluj, Ioana Gidro Stanca, a fost cea care i-a strigat în ordinea inversă a alfabetului, iar prodecanul Victor Rusa i-a îmbrăcat cu robele. Consilier și în mandatul trecut, Rusa le-a ținut robele stagiarilor în ultimii zece ani și a întreținut de fiecare dată atmosfera cu mici glume. Mai jos puteți urmări jurământul spus de Roxana Onea, tânăra care a avut cel mai mare punctaj din țară la examenul pentru avocatură și care e stagiară la Călin Budișan.

Decanul Flavia Maier a subliniat importanța jurământului. ”În primul rând, îi felicit pentru opțiunea de a intra în Barou și de a deveni avocați. Îi îndemn să ia jurământul nu ca pe o formalitate, ci ca pe un crez care să-i ghideze în viitoarea carieră. În opinia mea, profesia de avocat este cea mai frumoasă, dar în același timp este foarte grea, iar greul pentru ei de-abia începe. Vor fi nevoiți să muncească, să fie serioși și să studieze pentru a-și clădi o carieră. Îi asigur de sprijinul nostru și al maeștrilor pe care îi au”, a declarat decanul pentru Clujust.ro

Stagiarii care au depus jurământul au început efectiv să lucreze din noiembrie, astfel că i-am întrebat despre scurta lor activttae.

Roxana Onea ne-a declarat: „Activitatea e diferită de teorie, pentru că atunci când te vezi în fața judecătorului te copleșesc emoțiile și e foarte greu să-ți aduni cuvintele, dar până la urmă pui în aplicare ce ai învăța de-a lungul facultății. Am avut oficii în faza de urmărire penală și am intrat singură în instanță la vreo trei cauze de civil. Prima dată îmi tremurau picioarele, dar de la a doua m-a descurcat. Aștept să văd soluțiile.”

Cât despre munca la cabinetul lui Budișan, stagiara ne-a spus: ”Atmosfera e foarte plăcută, foarte colegială, Îmi place mult să colaborez cu colegii mei, să lucrăm împreună la cauze.”

Adriana Bejan, Cristian Gîndac și Roxana Onea, stagiari la cabinetul lui Călin Budișan

Nu mai puțin de patru stagiare (doi pentru departamentul civil și doi la cel de penal) a recrutat în toamnă SCA Iordăchescu și Asociații. Am vorbit cu trei dintre ele despre debutul în profesie și momentul jurământului.

”Am făcut practică la diverse societăți în facultate și mă așteptam oarecum la modul în care se lucrează, la diferența dintre teorie și practică și mie îmi place.”, ne-a spus Ioana Anițulesei.

”Momentul de azi a fost foarte frumos și marcant. Chiar dacă noi am început să lucrăm, parcă totul a prins un alt contur depunând jurământul, acum parcă am mai multe responsabilități. Activitatea e foarte frumoasă și palpitantă, e mult peste ceea ce înveți în facultate”, a afirmat Andreea Plăian.

Am înrebat-o pe Daiana Avășan dacă a fost la prima propunere de arestare și cum e într-o societate mare precum Iordăchescu și Asociații? ”La arestări încă nu am fost. Am avut un oficiu de civil, un ordin de protecție, ceea ce a fost un pic interesant, eu lucrând pe penal. Îmi place. Eu îmbin masterul cu lucrul, dar am noroc că colegii de la societate mă înțeleg și mă susțin, mai ales că domnul Daniel Nițu mi-e și profesor și coleg. Într-o societatea mare este o provocare. Tot timpul încerc să-mi depășesc limitele. Am oameni foarte buni în jurul meu și atunci încerc și eu să fiu tot mai bună și să mă autodepășesc. E un lucru bun că-mi explică, am în jur atâția oameni diferiți, fiecare e specializat pe o anumită parte și am de la cine să învăț.”, a spus tânără Avășan.

Ioana Anițulesei, Andreea Plăian, Daiana Avășan și Nona Bele, stagiare la Iordăchescu și Asociații

Am întrebat-o pe Diana Chețe de la SCA Lăpușan & Asociații de ce a ales o firmă mare și nu nu cabinet individual? ”Am mai făcut și practică în facultate, dar nu se compară cu viața de avocat. Este o activitate foarte dinamică, asta cred că-mi place cel mai mult. Nu poți să te plictisești niciun moment, tot timpul apar provocări noi și dacă îți place și o faci cu pasiune, cred că iese o treabă foarte bună.

Într-o societate mare mi se pare că și provocările sunt mult mai mari, te lovești de multe cazuri interesante, poți să colaborezi cu mai multă lume, îmi place să lucrez în echipă și am dat de o echipă foarte frumoasă și atunci e o muncă mult mai plăcută.”, a precizat Diana Chețe.

Diana Chețe și Adela Tarța, stagiare la Lăpușan & Partners

Din cauza spațiului restrâns, stagiarii nu au putut avea invitați la ceremonie, însă Gabriela Iacob a avut noroc că maestrul ei, Călin Iuga, este și consilier în Baroul Cluj, astfel că a participat la eveniment.

”Totul a decurs foarte bine până acum și sunt fericită de alegerea făcută. Depunerea jurământului consider că reprezintă o încununare a tuturor examenelor și greutăților de pe parcursul facultății”, ne-a spus Gabriela Iacob.

Gabriela Iacob alături de maestrul ei, Călin Iuga

Printre cei care au depus jurământul la Baroul Cluj se numără și tânărul Sabin Gherdan, cel care a învins UNBR și INPPA, câștigând dreptul de a intra în profesie. Dar cum sentința nu era definitivă, Gherdan a dat examen și în 2018, reușind după rectificarea baremelor la ședința Consiliului UNBR din decembrie.

Sabin Gherdan

Galerie foto

Comments

comentarii

Castelul Rákóczi-Bánffy din Gilău, una dintre bijuteriile istorice ale Transilvaniei, şi-a redeschis porţile în acest weekend după un proces de renovare.... Citește mai mult
„Spitalul Regional de Urgență Cluj va fi pentru minim 2-3 generații, un adevărat portavion al medicinii clujene, care, la braț cu UMF Cluj, trebuie să devină a doua industrie a Clujului, regională, europeană”, susține Remus Lăpușan, candidat la funcția de consilier județean din partea PSD.... Citește mai mult

Lasă un răspuns