fbpx

Prima de la examenul de primire în profesia de avocat 2018 vrea să-i calce pe urme profesorului Mateuț

Clujust.ro a realizat un interviu cu Roxana Onea, absolventa Facultății de Drept UBB Cluj – promoția 2018, care a fost pe prima poziție, cu 93 de puncte din 100, la examenul de primire în profesia de avocat din 31 august. Tânăra, originară din Arad, spune că este atrasă în mod special de dreptul penal și că o influență deosebită asupra ei a avut-o profesorul Gheorghiță Mateuț, care i-a și coordonat lucrarea de licență.

Clujust.ro: În primul rând, cum este să știi că ai intrat prima pe țară în profesie de avocat în 2018?

Roxana Onea: Încă mă copleșesc emoțiile gândindu-mă că am obținut cel mai mare punctaj la acest examen. Mă simt extrem de etuziasmată de acest lucru și imi dau seama acum că toată munca pe care am depus-o de-a lungul anilor a fost răsplătită într-un final și încununată de un asemenea succes.

Clujust.ro: Cum a fost examenul, ca atmosferă și subiecte?

Roxana Onea: Atmosfera de la examen a fost cea obișnuită unui examen din timpul facultății. Am avut norocul să fiu repartizată într-o sala mai mică, astfel încât atmosfera a fost destul de liniștită, fără zgomote de fond, putându-mă concentra destul de bine. Însă în ziua examenului au fost temperaturi extrem de ridicate și acesta cred că a fost un dezavantaj pentru toți candidații, deoarece acest discomfort termic s-a simțiti în sălile de examen.

În privința subiectelor, per ansamblu, mi s-au părut destul de rezonabile, cu anumite excepții în privința dreptului penal, unde au fost unele grile puțin ambiguu formulate. Mă așteptam la un grad de dificultate mult mai ridicat în ceea ce privește subiectele de la drept civil, care de altfel mi-au creat cele mai mari temeri înainte de examen.

Clujust.ro: De ce ai ales avocatura și nu magistratura?

Roxana Onea: Încă de când am decis că voi urma facultatea de drept, mi-am dorit extrem de mult să urmez o carieră în avocatură. La acest moment apreciez că această profesie mi s-ar potrivi cel mai bine datorită faptului că sunt o persoană foarte activă, mereu dornică de a experimenta lucruri noi și consider că avocatura aduce ceva inedit în fiecare zi, prin prisma cazurilor cu care se confrunta un avocat, care cu siguranța nu lasă loc monotoniei. Mai mult de atât, cred că avocatura este o profesie care nu te va lăsa niciodată să te limitezi din punct de vedere profesional, deoarece legislația e intr-o continuă schimbare, la fel ca și societatea de altfel. Și în calitate de avocat, vei fi mereu nevoit să studiezi temeinic și să cauți cele mai bune și adecvate soluții pentru clientul tău, acest lucru reprezentand o provocare continuă. Pe de altă parte, e o profesie liberală, mult mai flexibilă în privința programului decât magistratura, aspect care pentru mine prezintă un avantaj în plus.

Am avut un moment în anul II când mă gândeam să mă îndrept spre magistratură, să devin judecător, însă a pierit foarte repede idea și am revenit la părerea originară, dar cu toate acestea nu exclud o viitoare carieră în magistratură.

Clujust.ro: Ai avut un model în facultate ?

Roxana Onea: Cred ca toți profesorii care au intervenit de-a lungul celor 4 ani au contribuit la formarea mea, de la toți am reușit sa mă inspir într-o privința sau în altă, însă trebuie să recunosc ca o influență deosebită a avut-o domnul profesor dr. Gheorghiță Mateuț, care a fost și coordonatorul lucrării mele de licență. Am fost impresionată de profesionalismul si dedicația de care dă dovada atât în cariera sa didactică, cât și în avocatura. Mereu a ținut ca noi, studenții, să întelegem în profunzime materia pe care a predat-o, a pus interesele noastre pe primul loc, sacrificându-și timpul liber pentru a face ore de curs suplimentare. Lăsând la o parte ceea ce ține de domeniul juridic, domnul profesor ne-a arătat că pe lângă profesiile și posturile pe care le vom ocupa, trebuie să nu uităm niciodata sa fim oameni, oameni onești și demni.

Cum au fost anii de studenție?

Pentru mine au fost o perioadă propice pentru a realiza că atingerea unui țel și succesul în acest domeniu, necesita sacrificii și astfel mi-am limitat puțin (mai mult) viața socială. Dar pe lângă examene și sesiuni nesfărșite, pot afirma că această experiență a fost una deosebită și de-a lungul drumului am întălnit oamenii minunați care mi-au devenit prieteni buni și sper ca aceste amiciții sa fie unele trainice.

Cum te-ai pregătit pentru examenul de barou?

Pregătirea mea pentru acest examen a început chiar din anul I. Trecerea bruscă de la liceu la facultate, a creat dificultăți în ceea ce privește modul intensiv de acumulare a cunoștințelor. La început, nu știam exact pe ce anume ar trebuie să mă axez și cum ar trebui să asimilez un număr considerabil de noțiuni.

Mereu am acordat un interes deosebit studiului și am încercat să parcurg materia în fiecare săptămână pentru a fi la zi cu programa aferentă seminariilor, mai ales în privința materiilor care au intrat în tematica examenului de barou.

În anul 4, am reluat toate materiile și am avut timp să stau puțin mai mult pe anumite părți care nu imi erau clare. Dar cred că e important ca atunci când înveți pentru un examen atât de complex, să îți impui un program determinat de studiu, să te apuci devreme de pregătire, să acorzi timpul necesar pentru ca materia să se sedimenteze.

Mi-am creat propriu meu algoritm de a învăța și am dedicat majoritatea timpului studiului individual.

Crezi că ai avantaje prin faptul că ai intrat prima în alegerea unui maestru? Ai fost contactată de avocați sau societăți de avocatură?

Deocamdată nu am fost contactată. Nu cred ca punctajul pe care l-am obținut mi-ar putea aduce anumite avantaje în raport cu alegerea unui maestru. Sunt mulți canditați care au obținut un punctaj excelent și nu consider că acesta ar fi un criteriu extrem de esențial în recrutare și departajare. Însă, obținerea acestei note, îmi impune practic o responsabilitatea, aceea de a continua în același ritm ceea ce am început, îmi evidențiază faptul că de acum încolo va trebui sa depun la fel de mult efort ca până în prezent și că modul în care se va contura carierea mea depinde doar de mine.

Pe ce partea a dreptului vrei sa te axezi?

La acest moment mă atrage în mod special dreptul penal și mă voi îndrepta spre această parte a domeniului juridic. De asemenea, sunt interesată și de partea de drept civil, în special ceea ce ține de contracte. Poate în viitor voi reuși să îmbin aceste două domenii și să profesez pe două laturi diferite ale dreptului.

Iti place avocatura de bară sau de business (de birou)?

Cu siguranță avocatura care vine la pachet cu litigiile, cred că aici se poate surprinde într-adevar farmecul și chintestența acestei profesii. Dar sunt convinsă că și o combinație dintre cele două ar fi atrăgătoare.

Ca multi tineri, te-au inspirat seralele/ filmele americane ? Daca da, care?

Nu am fost niciodată o fană înfocată a serialelor sau a filmelor, iar acestea au jucat un rol prea puțin semnificativ în cadrul alegerii mele profesionale.

Am urmărit serialul Suits când eram în primul an de facultate, dar odată ce mi-am dat seama cât de îndepărtate sunt ideile prezentate în acest serial față de sistemul juridic românesc, mi-am spus că e mai bine să renunț înainte de a-mi crea iluzii.

Ce calități crezi că trebuie să aibă un avocat ?

În primul rând, cred că un avocat trebuie să fie un bun ascultător, un orator remarcabil, dar și un profesionist preocupat de pregătirea sa continuă, care să țină la etica sa profesională. Pe lângă acestea, consider că un avocat trebuie să fie și un bun psiholog, deoarece această profesie presupune o interacțiune continuă cu oamenii și anumite cunoștințe de psihologie umană se pot dovedi folositoare pentru pregătirea unei apărări puternice, în acord cu principiile legalității.

Te sperie gândul că este o luptă pentru supraviețuire în avocatură, mai ales la început?

Sunt învaluită de un amalgam de sentimente, curiozitate, temă dar în același timp și determinare, în ceea ce privește primul meu contact cu această lume, cu lumea juridică, însă consider că există loc pentru toți. Este adevărat că este un mediu concurențial, însă nu văd acest lucru drept o luptă pentru supraviețuire. Dreptul este un domeniu vast, iar paleta de specializări pe care o oferă este largă. Cred că munca, pregatirea și sacrificiul pe care fiecare dintre noi îl va realiza își va spune cuvântul în final.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina