fbpx

Guvernul a aprobat prelungirea mandatelor celor doi judecători români la Tribunalul Uniunii Europene

Executivul a aprobat în ședința de Guvern de miercuri, 9 martie,, Memorandumul de prelungire a mandatelor actualilor judecători români la Tribunalul Uniunii Europene, la recomandarea Ministerului Justiției și Ministerului de Externe. Cei doi judecători sunt Mirela Stancu și Ion Gâlea.

”Promovarea continuității în activitatea de reprezentare a României la TUE de către cei doi magistrați este fundamentată de o serie de factori care validează atât competența profesională și reputația acestora, cât și preocuparea instituțiilor implicate de a gestiona eficient și eficace procedura de nominalizare.

În concret, actualii judecători români la Tribunalul Uniunii Europene au trecut, anterior primei desemnări, prin proceduri naționale de selecție riguroase, transparente și imparțiale, primind aviz pozitiv de la Comitetul 255 cu ocazia primei numiri în funcție. De altfel, din activitatea acestora, nu au rezultat aspecte problematice care să împiedice o reînnoire a mandatelor, procedură care nu prezintă riscul unui aviz negativ din partea Secretariatului General al Consiliului Uniunii Europene.

În același registru, opțiunea de prelungire a mandatelor actualilor judecători se aliniază politicii președinților instanțelor UE de a susține continuitatea și stabilitatea completelor de judecată, 16 dintre membrii actuali ai TUE deținând mai mult decât un mandat, și asigură respectarea echilibrului de gen în cadrul instituției.

Mandatele actualilor judecători români la Tribunalul UE ar fi urmat să înceteze la data de 1 septembrie 2022, nominalizarea impunându-se actualului Guvern în regim de urgență, având în vedere termenele stabilite anterior pentru respectarea procedurii.”, a transmis Ministerul Justiției.

Comments

comentarii

Razii ale polițiștilor din Cluj în localuri. Polițiștii au prins zeci de elevi care lipseau de la ore fără motiv.... Citește mai mult
CoBuild a adus împreună producători și furnizori de echipamente de construcții, companii din domeniile transporturi și auto, precum și reprezentanți din sectoare conexe, alături de consultanți în atragerea de fonduri guvernamentale și europene.... Citește mai mult

Lasă un răspuns