fbpx

Acord istoric cu privire la impozitul global! Giganții Amazon, Google, Facebook, Apple și Microsoft vor plăti impozitele în țările unde își vând produsele și serviciile și nu unde își declară veniturile

Miniștrii de finanțe ai G7, care reunește Canada, Statele Unite, Japonia, Franța, Germania, Italia și Regatul Unit, au ajuns sâmbătă la un acord istoric care prevede introducerea unui impozit minim universal de 15% pentru marile corporații precum Amazon, Google, Facebook, Apple și Microsoft și pentru ca acestea să plătească în țările în care își vând produsele și serviciile și nu unde își declară profiturile, așa este cazul acum.

Ministrul britanic de Finanțe Rishi Sunak a confirmat acordul la care au ajuns miniștrii reuniți la Londra și a explicat că acesta urmărește să construiască condiții de concurență echitabile pentru companiile globale, relatează Confilegal.

“După ani de dezbateri, miniștrii de finanțe din G7 au ajuns la un acord istoric de reformare a sistemului fiscal global pentru a se potrivi erei digitale globale”, a afirmat Sunak.

Cele cinci multinaționale menționate vor fi cele mai afectate, deoarece acum pot supune impozitării legale în țări cu condiții fiscale avantajoase, cum ar fi Irlanda sau Liechtenstein, în timp ce afacerile generează venituri în alte țări.

Prin această schimbare, țările bogate încearcă să evite o “cursă spre limita de jos a impozitului” în politicile fiscale.

Reacţii

Inițiativa este “de a se potrivi cu era digitală globală, dar mai presus de toate pentru a se asigura că companiile adecvate plătesc impozitele potrivite în locurile potrivite și acesta este un premiu uriaș pentru contribuabilii britanici”, a declarat Sunak, care a numit schimbarea “seismică”.

În plus, Sunak a subliniat că există un angajament de a face obligatorie furnizarea de informații climatice care include “măsuri de combatere a procedurilor pentru infracțiunile împotriva mediului”.

Secretarul Trezoreriei SUA Janet Yellen,la rândul său, a remarcat că “această rată minimă globală pune capăt cursei până la limita minimă a impozitului pe profit și asigură dreptatea pentru clasa de mijloc și lucrătorii din Statele Unite și din întreaga lume”.

Între timp, ministrul german de finanțe Olaf Scholz a salutat acordul, o “revoluție fiscală” care ar putea servi drept bază pentru obținerea unui “acord mai amplu” între țările G20.

“Cele mai mari șapte țări industrializate au sprijinit conceptul de impozitare minimă pentru companii”, a declarat Scholz agenției de știri DPA.

“Este o veste foarte bună pentru justiția fiscală și de solidaritate, și vești proaste pentru paradisurile fiscale din întreaga lume”, a spus el.

Comisarul UE pentru economie Paolo Gentiloni a lăudat, de asemenea, “pasul cel mare (…) către un acord global fără precedent pentru reforma fiscală” și a dat asigurări că UE “va contribui în mod activ la realizarea acesteia” la Veneția, unde miniștrii de finanțe și bancherii centrali ai G20 urmează să se întâlnească în iulie.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a “salutat” această “veste pozitivă” în favoarea “modernizării și cooperării internaționale privind impozitarea întreprinderilor”.

“Un mare pas înainte spre dreptate și tratament echitabil”, a nituit el.

Irlanda și marile afaceri, în favoarea acordului

Ministrul irlandez  de  Finanțe, Paschal Donohoe, a postat pe Twitter că “este în interesul  tuturor să se ajungă la un acord durabil, ambițios și echitabil asupra arhitecturii fiscale   internaționale”, deși a indicat că orice acord trebuie “să răspundă nevoilor țărilor mici și  mari, țărilor dezvoltate și în curs dedezvoltare”.

Irlanda este una dintre țările care a atras cele mai multe companii cu un impozit pe profit de 12,5%,  iar  Donohue, însuși, a estimat la aproximativ 2.000 de milioane de euro pe an  pierderile care ar putea însemna pentru țară, o cincime din  veniturile sale  din impozitul pe profit, care  “este deja prevăzut în calculele  noastre bugetare pe termen mediu și  lung”, potrivit declarațiile lui Donohue pentru “The Irish Times”, citat de aceeași sursă.

Un purtător de cuvânt al Google, una dintre companiile care vor fi afectate, și-a exprimat ” sprijinul ferm pentru activitatea depusă  pentru actualizarea standardelor fiscale internaționale “.

“Sperăm că țările  vor continua să colaboreze  pentru a asigura un acord echilibrat și durabil, care va fi încheiat în curând”, a adăugat acesta.

Facebook  a apreciat de asemenea acordul, ca fiind “un prim pas semnificativ către securitatea afacerilor și consolidarea încrederii publicului în sistemul fiscal global”.

Facebook  «dorește ca procesul internațional de reformă fiscală să reușească și recunoaște că acest lucru ar putea însemna că Facebook să plătească mai multe taxe în diferite locuri», a explicat vicepreședintele  pentru afaceri globale al Facebook și fostul vicepremier britanic, Nick Clegg.

Nivelul tehnic

La nivel tehnic,  acordul  include “pilonul unu”, care precizează că se va aplica companiilor multinaționale cu o marjă de profit de cel puțin 10%.   

20% din profitul  de mai sus va fi considerat ca fiind generat în  țara de origine a activității  și impozitat în  consecință,   potrivit declarației G7.

“Pilonul  doi” implică faptul că guvernele se angajează la un impozit minim global pe profit de 15% pentru a împiedica țările să concureze între ele în ceea ce privește scăderea impozitării.

Reuniunea miniștrilor de finanțe din G7  va fi urmată săptămâna  viitoare  de summitul   liderilor G7, care se vor întâlni în perioada 11-13   iunie.

Astfel,  în ciuda faptului  că G7 nu are niciun rol formal în procesul de discutare a noii  impozitări internaționale, un pact în cadrul  acestui grup ar oferi un impuls puternic pentru a ajunge  la un acord în negocierile formale care au loc în această privință în G20 și în OCDE.

În această privință, Statele Unite și-au redus aspirațiile pentru un impozit minim pe profit la nivel global, reducându-le de la 21% la o rată efectivă de 15 %  pentru a extinde consensul  în această privință. În mod paradoxal, Statele  Unite ar putea fi un  obstacol major în calea acordului,   deoarece  este de așteptat o bătălie dură în Congres.

Comments

comentarii

Castelul Rákóczi-Bánffy din Gilău, una dintre bijuteriile istorice ale Transilvaniei, şi-a redeschis porţile în acest weekend după un proces de renovare.... Citește mai mult
„Spitalul Regional de Urgență Cluj va fi pentru minim 2-3 generații, un adevărat portavion al medicinii clujene, care, la braț cu UMF Cluj, trebuie să devină a doua industrie a Clujului, regională, europeană”, susține Remus Lăpușan, candidat la funcția de consilier județean din partea PSD.... Citește mai mult

Lasă un răspuns