fbpx

ÎCCJ a diminuat sancțiunea aplicată de CSM judecătoarei care a relaltat despre rețelele din justiția orădeană

Înalta Curte a admis recursul judecătoarei Crina Muntean de la Tribunalul Bihor împotriva hotărârii secției pentru judecători în materie disciplinară din CSM. Astfel, în loc de suspendare pe 6 luni, s-a ales cu diminuarea indemnizației cu 25% timp de trei luni.

Minuta ICCJ: “Respinge cererea formulata de recurenta Muntean Crina-Elena privind repunerea pe rol a cauzei pentru reluarea dezbaterilor.

Admite recursul declarat de Muntean Crina-Elena împotriva Hotărârii nr.9J din 15 iulie 2020, pronunțată de Consiliul Superior al Magistraturii – Secția pentru judecători în materie disciplinară în dosarul nr.1/J/2020.

Casează în parte Hotărârea nr.9J din 15 iulie 2020, pronunțată de Consiliul Superior al Magistraturii – Secția pentru judecatori in materie disciplinara in dosarul nr.1/J/2020, si, in rejudecare, in temeiul art.100 lit.b) din Legea nr.303/2004, aplică pârâtei Muntean Crina-Elena – judecător în cadrul Tribunalului Bihor sancțiunea disciplinară constând diminuarea indemnizației de încadrare lunare brute cu 25% pe o perioadă de 3 luni, pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit.a) din Legea nr.303/2004.

 Menține în rest Hotărârea nr.9J din 15 iulie 2020, pronunțată de Consiliul Superior al Magistraturii – Secția pentru judecători în materie disciplinară în dosarul nr.1/J/2020. Respinge, ca nefondat, recursul declarat de Muntean Crina-Elena împotriva încheierilor din 19 februarie 2020, 31 martie 2020, 17 iunie 2020 și 1 iulie 2020, pronunțate de Consiliul Superior al Magistraturii – Secția pentru judecători în materie disciplinară în dosarul nr.1/J/2020. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, astăzi, 7 iunie 2021”.

Amintim că totul a pornit de la un interviu dat de Crina Muntean, în care a vorbit de rețele de interese din justiția orădeană, în care sunt implicați anumiți avocați și magistrați.

Extras din interviu: ”Vă ofer câteva date. Domnul avocat Răzvan Doseanu este soţul doamnei Loredana Doseanu, judecător în cadrul Curţii de Apel Oradea şi colegă de complet cu doamna judecător Florica Roman. Doamna judecător Florica Roman a fost trimisă în judecată de DNA Oradea, împreună cu judecătorii Raluca Cuc, Denisa Vidican, Ovidiu Galea, soluţia de clasare dată în cauză fiind intens mediatizată.”

Extras din rezoluția Inspecției Judiciare, prezentată de Luju.ro: ”Nu poate fi ignorat faptul ca judecatorii nominalizati in cadrul interviului sunt judecatori in functie, care isi exercita atributiile judiciare, iar afirmatiile doamnei judecator Muntean Crina Elena genereaza grave indoieli in ceea ce priveste impartialitatea sau chiar independenta acestora, afectand demnitatea lor in profesie si in societate si actul de justitie in general.

Conduita doamnei judecator Muntean Crina Elena constand in afirmatii facute in spatiul public si acuzatii generice pe baza unor simple presupuneri la adresa magistratilor nominalizati, in conditiile in care nu sunt dovedite conform legii, este in mod evident contrara art. 90 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorllor, care in alin. 2) impune cerinta ca relatiile judecatorilor si procurorilor la locul de munca si in societate sa se bazeze pe respect si buna-credinta”.

Rezoluția IJ

Comments

comentarii

Lasă un răspuns