fbpx

Magistratul care a fost președinte BEJ Cluj de 4 ori în ultimii 4 ani, la locale, prezidențiale și parlamentare

Magistratul Monica Trofin a fost până acum de patru ori președintele Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Cluj, de două ori consecutiv la alegerile parlamentare, o dată la locale și o dată la prezidențiale.

Președintele Biroului Electoral de Circumscripție Județeană nr.13 Cluj (denumirea oficială), mai popular numit Biroul Electoral Județean, se alege, cu două luni înainte de scrutinul electoral pe care îl va supraveghea, prin tragere la sorți, la Tribunal. Judecătorii pot alege dacă se înscriu pentru tragerea la sorți sau nu. Majoritatea optează să nu participe căci e bătaie mare de cap, astfel că din cei care au dorit, în ultimii patru ani, Monica Trofin a fost de patru ori președinte BEJ Cluj. ”Mai rup din monotonia de la serviciu. Este un aspect important”, spune zâmbind judecătoarea.

Astfel, numai în ultimii patru ani, magistratul Monica Trofin a supravegheat bunul mers al campaniei electorale și al scrutinelor la parlamentarele din 2012, la alegerile locale din același an, când Emil Boc a câștigat la mustață în fața lui Marius Nicoară, la prezidențialele istorice din 2014, când Klaus Iohannis a întors scorul ca prin minune în al doilea tur de scrutin în fața lui Victor Ponta, și la ultimele alegeri parlamentare de duminica trecută, 11 decembrie.

O vastă experiență în birouri electorale

Monica Trofin a participat la alegeri din 2004, fiind membră în Biroul Electoral Județean, din care fac parte trei judecători: președinte, locțiilor și membru. La parlamentarele recente, pe lângă președintele Monica Trofind, au fost judecătoarele Simona Trestian – locțiilor și Anca Groza – membru.  ”Am fost la toate nivelurile de birouri electorale. Știu aproape tot ce se poate si ce nu se poate. Le-am scăpat doar pe cele din 2008. Suntem acum doar o mâna de oameni dintre care se poate trage la sorți. Simona Trestian a mai fost si ea de 3 ori, Emil Belean a fost si el de 4 ori, mai este colegul Catalin Jacota (locțiitor la locale 2016 – n.red) care a fost de 2 ori , colegul Bogdan Zdrenghea, care a fost si el de mai multe ori si mai sunt 3-4 colegi disponibili in funcție de contextul personal… Se trage la sorți doar componenta biroului, apoi funcțiile se stabilesc de catre cei trei aleși. Pentru ca Simona lucrează in penal si este mai legată de instanța, iar Anca a participat pentru prima data, de comun acord, am stabilit ca tot eu sa fiu președinte si de aceasta data… Mie personal îmi place la alegeri, sunt implicați extrem de mulți oameni in organizare, activitatea creste in intensitate pe parcurs iar rezultatele se văd repede si sunt concrete.”, ne-a spus Trofin.

Înmânarea certificatelor deveditoare noilor parlamentari

Am stat de vorbă cu judecătoarea Monica Trofin după ce le-a înmânat certificatele doveditoare noilor aleși care vor reprezenta Clujul în Parlament, în 19 decembrie. Am întrebat-o cum au fost aceste alegeri la Cluj? ”Surprinzător de liniștite! Nu am avut, de data aceasta, contestații nici în campania electorală și nici contestații în timpul alegerilor în legătură cu neregulile electorale și, apoi, nici la numărătoarea voturilor. Nici măcar contestații adresate Biroului Electoral Central pentru renumărare nu au fost.”, ne-a răspuns Trofin.

Nu au fost contestații spre deosebire de care aleger? ”Când am fost eu în 2012 la locale, au fost nenumărate contestații și atunci și raportul de forțe a fost destul de echilibrat. S-au câștigat sau s-a pierdut contestații cu voturi de 6 la 5 (membrii Biroului Electoral Județean – n.red).”, spune magistratul.

A stat trează 32 de ore

Ziua alegerilor este un adevărat maraton de muncă și nesomn pentru președintele BEJ. Pe lângă toată bătaia de cap pe care o are în supravegherea alegerilor, trebuie și să țină relația cu presa, să acorde declarații jurnaliștilor chiar și la ore târzii în noapte sau la primele ore ale dimineții după o noaptea numărătorii voturilor.

În ziua alegerilor, Monica Trofin nu a dormit timp de circa 32 de ore. ”Este un efort din punct de vedere fizic, dar idee e că atunci când ai treabă, te mobilizezi și poți să treci peste efort. Nu este o chestiune peste care să nu putem trece. În ziua alegerilor, m-am trezit la 5 dimineața și am plecat acasă a doua zi la ora 14.” Cum a rezistat? ”Dacă ai de lucru nu simți că trece timpul”, spune judecătoarea. Câte cafele a băut? ”Multe (râde)”

Cele mai obositoare alegeri au fost cele prezidențiale pentru că au fost și foarte lungi. Au fost două tururi, două preluări de voturi, deci s-au înmuțit și zilele de nesomn. Atunci am și avut acea situație cu declarațiile pe proprie răspundere semnate de alegători, am avut 50.000 de alegători din altă parte care au trebuit să completeze acele declarații. Acum s-a terminat relativ repede, fără prea multe greșeli tehnice. Oricât de bine te-ai organiza, tot există câteva situații în care trebuie să chemăm dimineața președinții de secții înapoi să mai pună o semnătură”, ne-a povestit Monica Trofin.

Ce spune despre noua legislație privitoare la finanțarea campaniei electorale și alegeri, adoptată în 2015

”Legea nu mi s-a părut foarte precisă. Au existat multe chestiuni care au trebuit reglementare de Biroul Electoral Central. Erau multe confuzii sau de multe ori erau chiar dispoziții contradictorii în prima parte a legii față de alte articole ulterioare. A intervenit BEC-ul, a reglementat situația, ne-a ușurat munca.

Din punct de vedere al operațiunilor tehnice, faptul că a existat tableta în procesul electoral i-a ajutat pe președinți. I-am întrebat în mod special la instruire și au zis că-i ajută tableta: le verifică valabilitatea actelor, le atrage atenția dacă persoana respectivă are dreptul să voteze în secția lor sau în altă parte și desigur le atrage atenția dacă persoana respectivă și-a mai exercitat altădată dreptul de a vota.”, a precizat magistratul.

Cât câștigă un președinte de BEJ

Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 637/2016 privind stabilirea cheltuielilor necesare pregătirii, organizării şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2016, ”Preşedintele Biroului Electoral Central, preşedinţii birourilor electorale de circumscripţie, locţiitorii acestora, membrii Biroului Electoral Central şi membrii birourilor electorale de circumscripţie primesc o indemnizaţie de 85 de lei pentru fiecare zi de activitate”

Monica Trofin e judecătoare de 19 ani. A început la Judecătoria Huedin, apoi s-a transferat la Judecătoria Cluj-Napoca, pentru ca acum să fie judecător la secția de contencios administrativ și fiscal de la Tribunalul Cluj.

Comments

comentarii

Decizia în cazul celui mai mare contract de autostradă din România este din nou amânată de CNAIR. Contractul pentru segmentul dintre Poarta Sălajului și Nușfalău de pe A3 nu are încă un constructor desemnat.... Citește mai mult
Aproximativ două treimi dintre români obișnuiesc să petreacă acasă cu familia de 1 Mai, în timp ce tot mai puțini români ajung pe litoral, iar unii nu sărbătoresc deloc această zi.... Citește mai mult

Lasă un răspuns