Cu ocazia aniversării a 10 ani de când există site-ul Clujust.ro, am realizat un interviu video cu avocata Flavia Maier, decan al Baroului Cluj pe tema ”Justiția în presă”.
”Categoric e necesară prezența subiectelor din Justiție în presă, cu atât mai mult cu cât justiția este un serviciu public. Este necesar ca publicul să fie informat asupra a ceea ce se întâmplă, sigur asupra subiectelor care prezintă importanță pentru marea masă a cetățenilor, prin urmare, presa, care în egală măsură este o instituție în serviciul publicului, cred că-și face datoria îndreptându-și atenția și către justiție, așa cum o face și către celelalte puteri ale Statului.”, spune în interviu decanul Flavia Maier.
Au justițiabilii o aversiune asupra justiției? ”În sfera clienților mei din domeniul civil, putem vorbi de o nemulțumire față de lipsa de celeritate a actului de justiție, care se datorează unor cauze pe care le cunoaștem pentru că au fost reflectate în presă. (…) În civil, în ultima perioadă, avem cam două termene într-un an, ceea ce îi foarte puțin. Vorbesc la nivel de judecătorie, pentru că la instanțele superioare lucrurile se desfășoară relativ normal.”, a precizat avocata.
Despre avantajele și dezavantajele mediatizării unui proces, Maier spune: ”Într-un proces sigur că sunt mai multe părți implicate. Dacă ne referim la avocați, poate să fie un avantaj pentru că este un mijloc de publicitate. Dacă ne referim la magistrat, poate să fie un mijloc de presiune pusă asupra lui pentru a da o soluție sau alta sau pentru a gestiona într-un anume fel cauza. Nu spun că așa se și întâmplă, poate persoana respectivă așa resimte. Dacă ne referim la o victimă a unei infracțiuni, este un avantaj pe undeva pentru că prezentând într-un anume fel lucrurile, opinia publică se raliază și oferă un suport moral, poate și despăgubirile care se obține într-un caz mediatizat pot să fie mai mari. Pentru inculpat cred că e un dezavantaj.”
Resimte instanța prezentarea în presă a unui caz? ”Nu spun că neapărat influențează obiectivitatea sau profesionalismul, dar până la urmă depinde de fiecare om, pentru că toți suntem oameni, unii sunt mai puternici, alții sunt mai emotivi, știu eu care cum resimte la nivel personal. Nu cred că asta influențează soluția în sine, dar poate să creeze pe undeva un disconfort.”, a răspuns Flavia Maier.
Restul întrebărilor și răspunsurilor în filmarea de mai jos.
Interviu realizat în studioul Kunden Media