Cele patru locuri de notari stagiari scoase la concurs de Camera Notarilor Publici Cluj au fost ocupate de două absolvente de drept de la UBB și două de la Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj.
Patru tinere, două absolvente de anul acesta de la Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj și două din generații diferite de la UBB Cluj, au ocupat cele patru locuri de notar stagiar scoase la concurs de Camera Notarilor Publici Cluj. La examen s-au înscris 23 de candidați și s-au prezentat 21. Examenul a constat în două probe, una orală și una scrisă cu 50 întrebări tip grilă din tematica aprobata de Consiliul Uniunii Naționale a Notarilor. Media minima de promovare este 8,00, dar nu mai putin de nota 7,00 la fiecare proba. Primele patru medii le-au avut: Ioana Boitor – media 9,53 și Diana Bodea – 9,42 de la Drept UBB, Anamaria Mădălina Tolan – media 9,45 și Diana Chiș – 9,36 de la Cantemir Cluj. Aceasta din urmă a fost șefă de promoție anul acesta la Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj și este fiica notarului public Mihaela Chiș.
Subiectele și baremul de corectare de la testul grilă
Cine este tânăra cu cea mai mare medie
Ioana Boitor (foto), cunoscută ca Anissa printre prieteni, a absolvit în 2013 Facutatea de Drept a UBB Cluj și pâna in 2014 a urmat cursuri de masterat. Aceasta spune că și-a alocat un an strict pentru pregătirea pentru intrarea în profesia pe care spune și-a dorit-o de pe băncile școlii.
”Subiectele au fost foarte bine concepute. Grilele nu au depășit deloc tematica propusă pentru examen, cum s-a intamplat anii trecuți si probabil si anul asta la alte camere Nu au fost deloc interpretabile. Răspunsul fiecărei grile il puteai găsi in cod, cum mi se pare si normal având in vedere ca ne sunt propuse in bibliografie cărți ale unor autori cu păreri atât de diferite.
Referitor la timpul alocat pentru pregătire, eu mi-am alocat un an după finalizarea masterului Cu toate ca nu e un volum atat de mare, tematica nu e atat de vasta, dar e nevoie de efort susținut. Plus ca la noi este si de proba orală, unde trebuie studiată legea notarilor publici si regulamentul de punere in aplicare a legii, domeniu nestudiat in facultate”, spune Ioana Boitor.
Aceasta nu și-a dorit altă profeie juridică, astfel că nu a susținut alte examene. ”Doar asta am vrut, n-am mai incercat altceva. Nu vreau conflicte, vreau intimitate si vreau sa am timp si pentru mine si familie”, își motivează alegerea tânăra, care mai spune că partea materială a profesiei de notar nu a fost un criteriu pentru ea: ”Din punct de vedere financiar cred că poate fi satisfăcător orice domeniu dacă o faci cu pasiune”
Notarii stagiari urmează pregătirea în cadrul Institutului Notarial Român de la București.
În ce constă stagiatura notarilor
Potrivit informaiilor de pe site-ul Uniunii Notarilor, stagiul reprezinta perioada premergatoare dobandirii calitatii de notar public si are drept scop pregatirea profesionala a notarului la inceputul exercitarii profesiei. Dupa promovarea examenului sau concursului notarul stagiar urmeaza timp de 2 ani cursurile de pregatire teoretica si practica organizate de Institutul Notarial Roman.
Pe perioada desfasurarii stagiului, notarul stagiar suporta cheltuielile de pregatire stabilite de catre Institutul Notarial Roman. Nefrecventarea cursurilor sau neplata cheltuielilor de pregatire atrage incetarea calitatii de notar stagiar. Structura pregatirii si conditiile aplicarii sanctiunii prevazute in prezentul alineat, precum si procedura desfasurarii stagiului se stabilesc prin regulament aprobat de catre Consiliul Uniunii.
Pregatirea teoretica se desfasoara prin frecventarea cursurilor organizate de Institutul Notarial Roman. Pregatirea practica se desfasoara in cadrul unui birou notarial, desemnat de catre Colegiul director al Camerei in care notarul stagiar a sustinut examenul sau concursul de dobandire a calitatii de notar stagiar, cu acordul notarului public coordonator. Activitatea unui notar stagiar poate fi indrumata numai de notari publici cu o vechime de cel putin 6 ani in aceasta calitate si care se bucura de o buna reputatie profesionala.
Dupa finalizarea celor 2 ani de stagiu, notarul stagiar trebuie sa participe si sa promoveze examenul de definitivat organizat de Institutul Notarial Roman. Examenul de definitivat consta in doua probe scrise, respectiv una cu caracter teoretic si una cu caracter practic, din tematica de concurs. Media minima de promovare este 8,00, dar nu mai putin de nota 7,00 la fiecare proba.
Dupa finalizarea celor 2 ani de stagiu, notarul stagiar are dreptul de a se prezenta la cel mult doua sesiuni ale examenului de definitivat. Respingerea sau, dupa caz, lipsa nejustificata a notarului stagiar la doua examene de definitivat consecutive atrage incetarea calitatii de notar stagiar.