Două absolvente de la Facultatea de Drept a Universității București și una de la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca ocupă primele trei locuri după toate probele de la concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii, desfășurat în perioada iulie 2024-aprilie 2025. CluJust vă prezintă în exclusivitate cine sunt primii candidați admiși, deși pe lista publică cu rezultatele sunt notați cu coduri.
Prima este Bianca Elena Bănățeanu cu media 9,54 după probele scrise și nota 9,60 la interviu.
”Rezultatul obținut m-a bucurat foarte mult, deoarece reprezintă o răsplată a muncii susținute pe parcursul celor patru ani de facultate. Acesta mi-a demonstrat încă o dată că perseverența și efortul constant conduc spre un rezultat de succes. Am sperat încă de la începutul concursului ca voi obține un rezultat bun, dar nu m-am gândit că voi reuși să obțin chiar primul punctaj la concursul de admitere. Am fost însă foarte emoționată când am constatat că sunt prima pe lista celor admiși.”, a declarat Bianca Bănățeanu pentru CluJust.ro
Bianca Bănățeanu a fost întotdeauna printre cei mai buni. A absolvit Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel ca șefă de promoție, ulterior, a dat admitere la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București și a obținutal treilea punctaj din concurs, fapt ce a motivat-o să muncească și mai mult. La finalizarea studiilor de licență, în 2024, a încheiat acest parcurs în calitate de șefă de promoție a Seriei I. În paralel, a urmat și cursurile Colegiului Juridic Franco-Român.
A promovat examenul de primire în profesia de avocat, cu 96 de puncte, iar apoi a început probele pentru admiterea în cadrul Institutului Național al Magistraturii.
„Deși majoritatea profesiilor juridice mi se par interesante și provocatoare din punct de vedere profesional, cred că profesia de judecător este cea care mi se potrivește cel mai bine, acesta fiind motivul pentru care am ales să dau examen de admitere la INM. Sunt conștientă de responsabilitatea pe care o implică profesia de judecător, însă satisfacția pe care o simți atunci când știi că ai contribuit la înlăturarea unei situații de inechitate, la soluționarea unor probleme cu care oamenii se confruntă zi cu zi, mi se pare de neegalat. Acesta este și motivul pentru care am ales să susțin probele de admitere la INM, după ce am oscilat de câteva ori între avocatură și magistratură”, a povestit tânăra.
Alegerea de a urma o carieră în domeniul juridic a venit încă din primul an de liceu, așa că Bianca a știut de atunci că, dupăsusținerea Bacalaureatului, se va îndrepta către Facultatea de Drept, din cadrul Universității din București. Odată ce și-a stabilit acestscop, a început să se pregătească pentru admitere.
„Motivul pentru care am ales să urmez această facultate a fost acela de a aveașansa de a contribui la înfăptuirea actului de justiție, de a contribui la existența unei societăți în care simțul dreptății să primeze șicare să favorizeze un climat de siguranță și securitate. Astfel, decizia de a urma cursurile Facultății de Drept mi s-a părut cea maipotrivită, dat fiind rolul important pe care un absolvent al unei astfel de facultăți îl are în societate, indiferent de profesia aleasă, șianume judecător, procuror, avocat, notar public, executor judecătoresc etc.”, își argumentează decizia într-un interviu pentru BizLawyer din februarie 2025.
A doua este Monica Alexandra Stoica cu media 9,46 – absolventă a Universității București, dar și a Colegiului juridic franco-român, despre care a vorbit într-un interviu în 2022:
”Ideea de a studia (și) la Colegiu a fost chiar un factor determinant pentru a mă înscrie la Facultatea de Drept. Dintotdeauna am fost pasionată de limba și cultura franceză; în acest sens, în liceu am făcut parte din lotul olimpic al României la Olimpiada internațională de limba franceză, unde am obținut premiul I la proba orală pe echipe și premiul al II-lea la proba scrisă individuală. Știam că îmi doresc să continui să-mi dezvolt această pasiune, ca urmare, atunci când am aflat că pot fi studentă la „Sorbona la București” și că pot urma cursurile a două facultăți prestigioase de Drept în același timp, în română și în franceză, am știut că asta trebuie să fac.”
Bianca Maria Făt de la UBB Cluj este a treia cu 9,39 la probele scrie și 9.50 la interviu. Clujust va publica zilele următoare un interviu cu aceasta.
”A fost într-adevăr o surpriză plăcută, recunosc că nu mă așteptam să mă clasez așa de sus. A fost un moment plin de emoții când au fost postate listele finale, dar și unul în care am simțit satisfacția muncii și efortului îndelungat, atât din anii de facultate, cât mai ales din lunile ce au precedat probele teoretice. M-am bucurat mult să văd că toate orele de studiu și pregătire au dat roade în finalul acestui “maraton”, a declarat Bianca Făt pentru Clujust.ro
Ultima media cu care s-a intrat la INM la acest concurs este 7,42.