Un bărbat care a manipulat emoțional o femeie și a determinat-o să continue practicarea prostituției a fost condamnat de instanță să îi plătească acesteia 50.000 de euro cu titlu de daune morale. Judecătorii au considerat că faptele inculpatului au produs suferințe morale semnificative victimei, afectându-i grav integritatea psihică și demnitatea. Inculpatul a fost condamnat la 3 ani închisoare pentru proxenetism.
Potrivit instanței, inculpatul a întreținut o relație de tip „loverboy” cu victima, făcând-o să creadă într-o relație autentică de iubire, în timp ce o determina să continue să practice prostituția pentru a-i preda lui banii câștigați. Martorii din dosar au confirmat că victima îi înmâna inculpatului toate veniturile realizate, crezând că banii vor fi folosiți pentru „binele cuplului”.
Ancheta a relevat că inculpatul a folosit banii obținuți din exploatarea victimei pentru a achiziționa un autoturism de lux marca BMW, în valoare de 40.000 de euro, pe care l-a înmatriculat pe numele tatălui său pentru a ascunde proveniența reală a fondurilor
În motivarea instanței se arată că inculpatul nu a determinat victima să înceapă să se prostitueze, dar a menținut-o într-o relație de dependență emoțională și financiară, profitând de vulnerabilitatea ei.
”Instanţa constată că persoana vatamată a suferit prejudicii morale în urma acţiunilor inculpatului de a o determina să continue să practice activitatea de prostituţie, fiind indusă în eroare cu privire la adevărata intenţie a inculpatului, de exploatare sexuală, prin însuşirea sumelor de bani obţinute. Instanţa nu a reţinut că inculpatul ar fi determinat-o pe persoana vătămată să înceapă să se prostitueze, însă a reţinut că a determinat-o pe aceasta să continue practicarea prostituţiei în perioada vara anului 2020- primăvara anului 2021.
Deși s-a încercat a se minimaliza suferinţa resimţită de persoana vătămată şi a se construi un profil moral alterat (persoana vătămată ar fi consumatoare de droguri, s-ar fi prostituat şi în trecut şi ar suferi de anumite tulburări psihice), instanţa nu poate să nu acorde relevanţă faptului că a operat o exploatare a persoanei vătămate întreţinută prin simularea unor sentimente de ataşament. Considerând în mod naiv că sumele de bani obţinute de partea civilă vor fi folosite pentru confortul material al cuplului, partea civilă a acceptat să continue să se prostitueze în folosul inculpatului. (…)
Prin acțiunile inculpatului constând în determinarea victimei să continue practicarea prostituției, a fost adusă o atingere valorilor legate de integritatea psihică și morală a acesteia, provocându-i-se un prejudiciu ce dă dreptul la reparație”, se arată în hotărârea Tribunalului Olt.
Instanța a stabilit că daunele morale reprezintă o formă de compensație pentru prejudiciile psihologice și emoționale suferite de victimă, fără a constitui un mijloc de îmbogățire. „Despăgubirile bănești au rolul de a compensa prejudiciul moral, suferința resimțită de victimă, fără însă a tinde să se transforme într-un mijloc de îmbogățire apt să îndepărteze această instituție de la finalitatea sa”, se menționează în motivare.
Această hotărâre ar putea deveni un precedent important în lupta împotriva fenomenului „loverboy”, o metodă des întâlnită de recrutare și exploatare a victimelor traficului de persoane. Instanțele au început să recunoască impactul psihologic devastator al acestui tip de manipulare și să acorde despăgubiri semnificative victimelor.