Un șofer surprins de radar cu 114 km/h într-o localitate pe DN1C, în Cluj, a reușit să obțină anularea procesului-verbal de contravenție după ce a demonstrat că o denivelare de pe șosea ar fi putut influența măsurarea vitezei. După ce prima instanță i-a respins plânegerea contravențională, Tribunalul Cluj, în apel, a constatat că înregistrarea radar nu era concludentă, astfel că a decis să dea câștig de cauză apelantului.
Șoferul unui autoturism Mercedes-Benz a fost înregistrat circulând cu 114 km/h într-o localitate, pe DN1C, unde limita era 50 km/h. Polițiștii rutieri au utilizat un radar Autovision, montat pe o autospecială în mișcare, pentru a înregistra viteza și au emis un proces-verbal prin care au aplicat amenda prevăzută in clasa a IV-a de sancţiuni și suspendarea permisului pentru 90 de zile.
Șoferul a contestat amenda, susținând că înregistrarea radar este neclară și că nu există certitudinea că viteza măsurată îi aparține mașinii sale. Judecătoria Cluj-Napoca a respins inițial plângerea sa, însă în apel, Tribunalul a analizat cu atenție proba video.
În timpul vizionării înregistrării radar, instanța Tribunalului Cluj a constatat un detaliu esențial: în momentul măsurării vitezei, autospeciala poliției s-a ridicat brusc în față, cel mai probabil din cauza unei denivelări pe carosabil. Acest aspect a dus la pierderea din raza vizuală a radarului a mai multor mașini aflate în trafic.
Instanța a reținut că, în acel moment, în zona vizată de radar se aflau trei autovehicule, iar la reluarea înregistrării poziția acestora era diferită, iar viteza înregistrată nu mai corespundea celei inițiale. Astfel, a apărut un dubiu serios cu privire la faptul că mașina apelantului era cea care circula cu viteza de 114 km/h.
”Admite apelul formulat de către apelantul … în contradictoriu cu intimatul Inspectoratul de Poliție Județean Cluj împotriva Sentinţei civile nr. ../2023 din 08.05.2023 pronunţată de către Judecătoria Cluj-Napoca, pe care o modifică în totul în sensul că admite plângerea contravenţională formulată împotriva procesului-verbal din data de 14.06.2022 pe care îl anulează. Fără cheltuieli de judecată. Definitivă.”, a decis instanța de apel.