fbpx
Iza Szocs vs. Emil Boc

O studentă de la Drept a bătut Primăria Cluj-Napoca în procesul plăcuțelor bilingve

Tribunalul a obligat Primăria Cluj-Napoca să monteze plăcuțe bilingve româno-maghiare la intrările în oraș. Creierul acțiunii juridice câștigătoare este o studentă de anul III de la Facultatea de Drept a UBB.

Problema plăcuțelor bilingve revine în actualitate la Cluj-Napoca. Sectia de contencios administrativ de la Tribunalul Cluj a obligat prin sentință primăria să monteze plăcuțe bilingve la intrările în oraș, cu denumirea acestuia în limbile română și maghiară. Sentința este executorie. Primăria mai are la dispoziție o cale de atac în instanță.
placuta cluj-napoca
Dacă sentinta se pune in aplicare, va aparea o noua placuta cu ”Kolozsvar”
Acțiunea în instanță, prin care s-au cerut plăcuțe bilingve, a fost depusă de o fundație de apărare a drepturilor minorităților maghiare în estul Europei, cu sediul în Olanda, ce se numește European Committee Human Rights Hungarians Central Europe.

Procesul a fost castigat, pe fond, intr-un timp foarte scurt: fundatia a depus actiunea in 27 iunie, iar in 11 iulie o instanta de contencios de la Tribunalul Cluj  s-a pronuntat, admitand cererea indreptata impotriva Consiliului Local si Primariei Cluj-Napoca.

Sentința a luat prin surprindere consilierii locali clujeni, care spun că nu sunt de acord cu ea. ”Sunt europeană prin toata simtirea mea, insa cred ca acolo unde asemenea sensibilitati ar putea fi speculate, ma voi pozitiona impotriva acestei decizii”, a spus Claudia Anastase de la PSD. ”Dacă legea spune ca minoritatea trebuie sa aiba mai mult de 20 la suta populatie e clar ca nu au ce cauta placutele bilingve”, este de parere Ioan Bîldea de la PNL.

La fel, reprezentanții Primăriei spun că nu există cadru legal pentru plăcuțe în limba maghiară. ”Primaria  a avut o pozitie procesuala si a invocat recensamantul din 2012 care arata ca populatia de etnie maghiara are o pondere de 15,7 %. In aceasta situatie nu se intrunesc conditiile legale pentru amplasarea placutelor in limba maghiara”, a spus purtatorul de cuvant al Primariei, Oana Buzatu.

Primarul Emil Boc, profesor de drept constitutional la UBB, a spus că din punctul său de vedere legea este foarte clară şi prevede că plăcuţele bilingve pot fi amplasate doar la un procent al populaţiei minoritare de peste 20%, potrivit NapocaNews.ro.

Numai că o studentă de anul III de la Facultatea de Drept a UBB, Izabella Szocs, membră a Fundației European Committee Human Rights Hungarians Central Europe, le-a predat o lecție juriștilor din primăria Cluj-Napoca. Ea a găsit cheia câștigării procesului: Convenția Cadru de la Strasbourg pentru protecția minorităților, pe care s-a bazat acțiunea în instanță și care bate legea administrației locale invocată de aleșii clujeni.

iza szocsToată ideea a pornit de la domnul Landman Gabor, care este președintele Fundației Language Rights din Olanda. Ei au luptat în anii precedenți în Olanda pentru drepturile minorității friziane, mai apoi, el având rădăcini maghiare s-a mutat în România și a constatat nerespectarea legilor referitoare la drepturile lingvistice ale minorităților naționale în mai multe comune, unde ponderea minortății este mai mare de 20%.

Acum doi ani am început să lucrez la Fundație în calitate de traducător, mai apoi i-am explicat domnului Landman care este procedura judiciară pentru astfel de probleme, iar el mi-a oferit să mă ocup de chestiunile juridice și să punem în practică aceste idei. Planul a fost extrem de simplu: Orice drept sau interes legitim nerespectat de autoritățile administrative poate fi contestat prin procedura contenciosului admnistrativ, puterea judecătorească având ultimul cuvânt în abuzurile executivului contra cetățenilor. Acest algoritm se pliază pe orice drept sau interes cetățenesc legitim. Am pornit procedurile contra cca. 30 de unități administrativ- teritoriale, litigiile sunt în faza de judecare în momentul de față.

Mai apoi am început să reflectăm asupra problematicii obligativității procentului de 20% prevăzut de Legea administrației publice locale (215/2001) și am concluzionat următoarele: Peste pragul de 20% uitățile administrativ- teritoriale nu au de ales, sunt în mod imperativ și incontestabil obligate să respecte drepturile lingvistice, iar sub pragul de 20% trebuie să efectueze o analiză de oportunitate, altfel spus oferă o posibilitate administrației. În decizia ca într-o comunitate trebuie sau nu respectate aceste drepturi, ca o normă supletivă intervin dispozițiile Convenției Cadru de la Strasbourg pentru protecția minorităților în urma cărora a introdus România în Legea administrativă prevederile cuprinzând drepturile lingvistce. În concret pentru respectarea acestor drepturi este nevoie ca unitatea administrativ- teritorială să fie locuită în mod substanțial, tradițional și să existe o cerintă suficientă din partea comunității minoritare.

În cazul Municipiului Cluj- Napoca aceste criterii sunt de notorietate și nu credem că cineva ar putea contesta această afirmație. Aș evidenția din nou faptul că fundația noastră este absolut independentă de politică și prin acțiunile noastre dorim să atragem atenția tuturor cetățenilor indiferent de naționalitate asupra posibilităților cetățenești oferite de lege pentru a lupta împotriva abuzurilor administrației. Noi ne ocupăm strict din punct de vedere juridic de aceste chestiuni și nu dorim să problematizăm politic, etic, naționalist etc. și sperăm că în secolul 21. într-un oraș multicultural nu vor deranja pe nimeni plăcuțele care de fapt nu fac altceva decât să proclame prezența celor 50.000 de cetățeni de naționalitate maghiară din Cluj- Napoca pe lângă cei 250.000 de români”, a explicat Izabella Szocs pentru CLUJUST.ro

conventie strasbourg

Președintele fundației olandeze, Gabor Landman, a confirmat pentru CLUJUST.ro că acțiunea în justiție s-a bazat pe Convenția Cadru de la Strasbourg. ”Am cerut instanței să țină cont de Convenția de la Strasbourg. Cererea specifică a fost de a se asigura plăcuțe bilingve cu numele orașului Cluj-Napoca. Potrivit articolului 11 aliniatul 3 din convenție, ar trebui să fie bilingve în anumite cazuri. Cluj-Napoca se încadrează la art 11 alin 3. Aceasta este o obligatie internationala a Romaniei. Conventia de asemenea asigura drepturi chiar si sub procentul de 20% al populatiei minoritare”, a declarat Gabor Landman pentru CLUJUST.ro.
Acțiunea depusă la Tribunal
Acțiunea depusă la Tribunal
avocat sandor attila szocs (2)Artizanul acțiunii, studenta Izabella Szocs, în vârstă de 22 de ani, este fiica unui avocat ștate vechi, Sandor Attila Szocs (foto), care acum e mândru de isprava fiicei lui. ”E studentă abia în anul 3, dar este foarte implicată în ceea ce face. Ea a făcut documentația pentru acest caz. S-a castigat pe articolul 11 a conventiei cadru de la Strasbourg care prevede un alt criteriu de protectie a minoritatilor si in localitatile unde numarul acestor e sub 20 la suta, anume sa fie o minoritate tradtionala, cu traditii culturale mai ales, sa fi lasat urme in cultura localitatii respective”, a explicat avocatul
conventie strasbourg art11
Articolul 11 aliniatul 3 din Conventie, in engleză
Deși sentința este executorie, reprezentantii fundatiei nu se grabesc sa o puna in executare, mai ales că procesul va continua. Reprezentantii Primăriei Cluj-Napoca asteapta motivarea instantei, dupa care spun ca vor ataca sentința cu recurs la Curtea de Apel Cluj.

 CITEȘTE AICI VARIANTA ARTICOLULUI ÎN LIMBA MAGHIARĂ

Comments

comentarii

Simularea examenului naţional de Bacalaureat continuă marţi cu proba scrisă obligatorie a profilului, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.... Citește mai mult
BMW Group și NTT Data au bătut palma, iar în Cluj-Napoca urmează să se deschidă un nou centru IT.... Citește mai mult

101 comentarii

 1. Ii unguroaica judecatoarea ….si la Paris is mai multi pakistanezi si arabi decat populatia nativa si nu este nici o placuta in pakistaneza,chineza sau araba 🙂

  • “pentru respectarea acestor drepturi este nevoie ca unitatea administrativ- teritorială să fie locuită în mod substanțial, tradițional și să existe o cerintă suficientă din partea comunității minoritare”

   nu intelegi cuvantul “traditional”?

  • Benedek ildikó

   Pachistanezii si arabii din Paris nu sunt locuitori ereditari din Franta, ci emigranti. Magihiarii din Transilvania sunt. In Cluj de exemplu si Cimitirul Central a fostfontat de ei cu 450 de ani in urma. Dar putem gasii edificii si mai vechi. Dupa logica dvs. oare se putea scrie in toate limbile, in afara de maghara porcariile Funar? Ca atunci n-ati avut nici o obiectie – banuiesc. Dar pe atunci erati in partea sudica a tarii. Dar nu cred ca noi, maghiarii din Transilvania trebuie in orice fel sa va demonstram vechimea existentei noastre, sau indreptatirea asteptarilor noastre. Caci acuma suntem in secolul XXI.

   • Tocmai ce am trecut prin Alsacia si Lorena si nu am vazut nicio placuta in germana. Ii o problema atata de minora incat nu mi se pare ca ar trebui sa aiba o atentie atata de mare. Nu as scrie si placute in ungureste. Nu ii vad rostul.

   • cetateandincluj

    Eram in partea de sud a tarii ?
    ce gluma buna :-))))))))
    Mai, daca vreti sa discutam, atunci lasati balta prostiile astea….. ca si voi cam sariti peste calul lui Mathias…. :-))))
    Suntei rezonabili ? Atunci suntem si noi
    de la egal la egal. Simplu

   • Ca sa ne intelegem :
    1. Daca nu va convine ce dracu cautati in Romania ??? Mergeti in tara voastra unde aveti placute in maghiara si ce mama naibii mai vreti !

    2. Ce conteaza secolul in care suntem frate? Avem noi vreo pretentie de la voi ?!! NUU ..voua va trebuie marea cu sarea ! Ati vrut reprezentanti in Parlament, ati vrut autonomie ..acum nici placutele in limba romana nu va mai convin? Lasati-ne dracu in pace la fel cum va lasam si noi.. Serios voi credeti ca suportam duhoare de bozgor in Romania ?? DAR NE CONFORMAM !

    3. TRANSILVANIA A FOST , ESTE SI VA FI INTOTDEAUNA PARTE DIN ROMANIA ! asa ca oricat cacat mancati voi nu aveti cum schimba lucrul acesta.. cu riscul sa ma repet , spun : PLECATI ACASA JA….R !

    • vai, ce ţăran eşti, de aici simt mirosul de praz

    • Gunoi penal du-te tu dracu acasa la Caracal sau de la Campulung Muscel sau la Tulcea de unde ai venit cu mata. Retardatule pune mana pe o carte de istorie sa vezi ca au facut ungurii in sei pentru Transilvania si ce ai facut tu cu neamul tau. Cred ca in afara de cacat nu ati produs nimic.

     • bivole, ungurii n-au facut nimic!
      Imperiul Habsburgic a facut totul, ungurii erau sub dominatie austriaca si mincau inca carne de sub saua calului
      pe de alta parte, nu ungurii is de vina aici ci udmristii, aia incita la violente si la ura…

     • Lasă-l Clujene pe Dany! Nu vezi că e sărac cu duhul …Nu știe nimic de coroana bicefală habsburgică, și că grofii maghiari și-au pu pile la Împăratul Franz Joseph I, prin împărăteasa Sisi, care avea doar doamne de companie dintre grofițele unguroaice. Nu știe că Palatul Banfy din centrul Clujului l-a făcut un grof … că castelul de la Bonțida era tot al unui grof ca și cel de la Mica de lângă Dej … E adevărat că la ele au muncit iobagii români dar grofi au adus meșteri de la Viena și din Italia ca să le decoreze în stil baroc … Că după primu război monial și-au luat bijuteriile și banii și au fugit în America, asta e problema lor … că s-a făcut loc să ne vină noii stăpâni din Oltenia, Moldova și de aiurea …

    • Epoca Ceaușescu îndeosebi a colonizat cu moldoveni și olteni, ba chiar și cu ceva ucrainieni, Ardealul și îndeosebi Clujul, dar și Timișoara și mai puțin Oradea, astfel că a fost schimbată fundamental compoziția etnică a orașelor ardelene, bihorene și bănățene, față de cea existentă tradițional în vremea stăpânirii habsburgice, câd populația de etnie maghiară era numeroasă în orașe. Aceasta fiind și ca urmare a privilegiilor dobândite de grofii maghiari pe vremea Împăratului Franz Josef, care la insistențele Împărătesei Sisi a făcut dualismul austro-ungar, cedând administrația părții de răsărit a Împeriului, coroanei ungare al cărui rege se intitulase, Împeriul devenind astfel bicefal. Este adevărat că aportul nației maghiare este hotărâtor în desvoltarea Clujului în acea perioadă(dovadă stă Palatul Banfy, clădire impunătoare și centrală în actuala Piață a Unirii). Totuși, după prăbușirea monarhiei habsburgice după WWI, a avut loc o masivă migrație spre occident a nobilimii maghiare, care și-a pierdut privilegiile, și altor cetățeni maghiari ai fostului Împeriu Habsburgic, în contextul unei migrații europene masive spre oportunitățile oferite de desvoltarea economică fără precedent și cererea de forță de muncă în SUA. Deci, nu numai emigrația românilor din ,,vechiul regat,, spre Ardealul făgăduinței, dar și masiva emigrație maghiară spre occident și spre SUA, AU DUS LA SCHIMBAREA COMPOZIȚIEI ETNICE a populației din Cluj Napoca, ajungându-se ca astăzi maghiarii să reprezinte aprox 19% din populația orașului… De aici discuția nefârșită în jurul procentului de 20% și a instalării sau nu a plăcuțelor bilingve. Totuși, nu e cazul să existe astfel de animozități între două popoare vechi locuitoare ale Europei, acum când compoziția etnică europeană este grav amenințată de uriașul val de emigranți din țările musulmane și africane, fenomen despre care încî în România abia se vorbește dar este deja îngrijorător în occidentul Europei … Deci certați-vă români și unguri pe plăcuțele bilingve pentru că în viitorul nu foarte îndepărtat veți construi moschei și probabil vă veți închina lui Alah, dacă mențineți acest spor natural scăzut al populației voastre… În maxim 50 de ani compoziția etnică europeană va fi favorabilă musulmanilor africanilor maghrebienilor și țiganilor.. Atunci să văd în ce limbă veți vorbi și citi …. Alah e mare! … și Dumnezeu tot mai mic…

  • Esti prost, maghiarii nu au emigrat in Cluj, ci acolo s-au nascut! Nu este acelasi lucru, viniturile sunt moldoveni adusi de Ceasca.

  • Daca ai fi citit cu atentie textul ti-ai fi dat seama ca e vorba de o lege europeana care specifica clar ca in acele localitati unde exista o minoritate substantiala (sunt convins ca si tu esti de acord ca 50.000 de oameni inseamna un oras mai maricel), au o traditie (din nou sunt convins ca si tu recunosti ca acest oras a fost in mare parte construit si locuit de cateva sute de ani de aceasta minoritate) si au o istorie in spate este cel putin de bun simt sa ai asemenea placute bilingve, trilingve sau cate limbi vrei tu. Dar problema ta este alta, daca ar scrie in germana sunt ferm convins ca nu te-ar deranja. Iar in ceea ce priveste pakistanezii, arabii din Paris (presupun ca e locul unde ai fost la cersit si singurul care-l cunosti din lumea asta, altfel ai fi dat ca exemplu Londra), acolo aceasta minoritate nu are o istorie in spate si nu a adus nimic ptr cultura orasului Paris, asa ca comparatia ta nu are nici o noima!

   • Gresit. M-ar deranja placuta bilingva in germana daca m-ar obliga cineva sa o pun. Ai priceput?
    Domnul respectiv din OLANDA care este plin de acte de binefacere, sa zici tu la mutu’ ca nu are interese in Romania. Abia astept sa vad ce mai coace bunovainta lui. Comunitatii maghiare din Romania i se recunoaste valoarea prin, de exemplu, existenta si functionarea Operei Maghiare din Cluj si prin participarea, printre altele, in procesul democratic cu nenumaratele aliante pe care le face PUNR-ul in interes propriu al comunitatii. Din punctul meu de vedere acest partid, nu are ce cauta in Romania atat timp cat coace acte legislative impotriva poporului roman: aliantele sale si voturile aferente nu au facut decat sa destabilizeze scena politica romaneasca. Doi: populatia maghiara din Cluj s-ar putea sa fie muuuuult mai mica de 15%. La recesamant se ia in considerare numai populatia cu adresa in Cluj. Sunt peste 70 000 de persoane, pe putin, care locuiesc in Cluj-Napoca si nu sunt trecute cu adresa aici. Asa ca…. se vrea razboi….razvoi civil va fi … tot se baga altii in ciorba romanilor.

  • Da, singura problema cu asta este ca pakistanezi si arabii n-au fost acolo 1000 de ani, si n-au infiintat orasul ala ca oras regal, care era si este unul dintre cele mai importante puncte adminisitrative si comerciale, si n-au ridicat cladiri, biserici, scoli, universitati, spitale, biblioteci si casteluri. Intotdeauna veniti cu tampeniile astea in loc sa incercati sa intelegeti macar un pic rolul acestor lucruri, chiar va este teama de o placuta bilingva? Chiar este asa de dureros? Este un oras in care de la institutiile cele mai vechi pana la cladirile cele mai vechi si cele mai caracteristice, care dau imaginea Clujului, au apartenenta maghiara. Si toata treaba cu placuta asta ar fi un pas catre a fi european, prin respectul fata de istoria orasului, dar probabil nu o sa alegeti drumul asta. Intotdeauna sunt oameni care vad intr-o placuta sau orice ce are legatura cu maghiari, ceva rau, ceva de temut, ceva amenintator, intotdeauna trebuie sa aveti pe noi, ca bozgori, ca dusmani ca sa va puteti auto-identiifica ca mostenitorii, locuitorii ai ardealului, si aproape intotdeauna daca exista o dezbatere in tema asta, folositi cu mare drag intimidarea si agresivitatea, logica si cunostintele concrete, obiective de obicei sunt pe al doilea loc, si nu prea se folosesc.
   Va recomand sa cititi Neagu Djuvara si Lucian Boia pentru cunostinte si lamuriri, ca de autori maghiari n-are rost sa pomenesc. Pacat. Ii mare pacat ca inca exista conflictul asta.

  • “…pentru respectarea acestor drepturi este nevoie ca unitatea administrativ- teritorială să fie locuită în mod substanțial, tradițional…” Nu sunt un istoric/etnolog renumit, dar mi se pare ca pakistanezii/arabii/chinezii nu stau in Paris de 1000 de ani…probabil.

  • Vezi articolul 11 aliniatul 3 din Conventie (imaginea de mai sus, partea incercuita)…
   Diferența este că în Paris pakistanezii, chinezii, etc. nu sunt poulatie nativă, în timp ce în Transilvania (iar în cazul de față, Cluj) românii, maghiarii, sașii, țiganii, evreii sunt populație nativă cu tradiții culturale specifice locului. Dacă imigranții din Paris nu-și revendică anume drepturi pe care o au sau nu o au, nu sunt competent să decid, nu li se vor oferi. Că știm bine cum stă umanitatea cu acordarea drepturilor pentru care nu se luptă. 🙁

  • Pakistanezii, arabii nu sunt minoritate trditionala in Franta. Nu inteleg cu ce e mai putin romanul daca scrie KOLOZSVÁR langa.Cluj-Napoca???

 2. e foarte bine ! e de bun simt ca sub placuta mare “Cluj-Napoca” sa fie si una micutza cu “Kolozsvar” ! Ar trebui sa mai fie si in germana! Doar asa ne vom asuma istoria si vom putea ridica pretentia de Capitala Culturala Europeana

  • Nu este nimic gresit ca se pun aceste placute. Diferenta este intre minoritati si felul in care lupta pentru dreptul lor si locul lor in istoria Romaniei. As vrea aceiasi determinare si din partea minoritatii germane de exemplu, si sunt convinsa ca nu ar exista obiectii. Au romanii o problema doar cu maghiarii daca cer ceva, in rest cu nimeni. in banat la intrarea in satele sarbe si croate scrie in limba lor, in cele nemtesti la fel, si nimeni nu este deranjat de acest lucru. iar in nord majoritatea localitatilor cu ucraineni, au scrise placute si in aceasta limba. Sunt parte din tara asta si atata timp cat cer niste lucruri de bun simt nu inteleg care este problema.

 3. mie, sincer, nu mi se pare ca populatia maghiara este defavorizata in vreun fel in cluj… pana si universitatea are sectii in limba maghiara ceea ce, pana la urma, e in defavoare studentilor maghiari. unii nu vor invata niciodata bine limba romana si se vor simti marginalizati de societate, auto-complexati… dar, in fine, poate stiu ei mai bine. singurul pericol real al maghisrilor in cluj sunt extremistii nationalisti romani. lor ar trebui cumva sa li se astupe gurile si actiunile agresive fata de maghiari… in plus exista orase in romania care au placute numai in limba maghiara si care ele ar trebui sa fie de urgenta traduse in romana. in plus, la capitolul asta maghiarii nu mi se pare ca ar trebui sa aiba mai multe drepturi la placute decat nemtii, francezii, arabii etc.

  • Vorba din popor: “Măgarul moare de drum lung, iar prostul de grija alătura”

  • Benedek ildikó

   Tu probabil te-ai intalnit cu popuatie araba si franceza ereditara din Transilvania la Cluj 😀 De germani, sasi din pacate nu avem multe de vorbit… Ceausescu le-a vandut/revandut cu bani grei Germaniei. Dar ce sa-ti explic. Ar trebui sa te documentezi mai mult despre legile internationale si Europene.

  • M-ar deranja placuta bilingva in germana daca m-ar obliga cineva sa o pun, mai mult mintind in stanga si in dreapta cat este de defavorizat.
   Domnul respectiv din OLANDA care este plin de acte de binefacere, sa zici tu la mutu’ ca nu are interese in Romania. Abia astept sa vad ce mai coace bunovainta lui. Comunitatii maghiare din Romania i se recunoaste valoarea prin, de exemplu, existenta si functionarea Operei Maghiare din Cluj si prin participarea, printre altele, in procesul democratic cu nenumaratele aliante pe care le face PUNR-ul in interes propriu al comunitatii. Din punctul meu de vedere acest partid, nu are ce cauta in Romania atat timp cat coace acte legislative impotriva poporului roman: aliantele sale si voturile aferente nu au facut decat sa destabilizeze scena politica romaneasca. Doi: populatia maghiara din Cluj s-ar putea sa fie muuuuult mai mica de 15%. La recesamant se ia in considerare numai populatia cu adresa in Cluj. Sunt peste 70 000 de persoane, pe putin, care locuiesc in Cluj-Napoca si nu sunt trecute cu adresa aici. Asa ca…. se vrea razboi….razvoi civil va fi … tot se baga altii in ciorba romanilor.

 4. fata asta a reusit sa faca intr-o luna ce nu a facut UDMR de 25 de ani incoace

 5. Nu cred că voi înțelege vreodată de ce deranjează românii de bună credință afișarea identității unei minorități în teritoriu. Că nah… cei de rea credință să se trateze! Oameni buni, în zona Maramureșului există plăcuțe ucrainiene și maghiare și credeți-mă nu deranjează pe nimeni. Iar dacă ați afișa și denumirile germane ale localităților, cu generozitate și chibzuință, și nu din obligație, dragi concetățeni români, ați fi mult mai câștigați. Dar… voi știți 😉

  • E simplu! Pentru ca azi o placuta. Maine doua! Poimaine scoala secesionata si asa mai departe pana la… autonomie si indepedenta.

   De-a lungul vremii, maghiarii care au astfel de revendicari nu au aratat niciodata ca s-ar putea multumi cu ceva ci tot timpul au mers mai departe. Asa ca si romanii s-au invatat sa nu mai accepte nici lucrurile care, dealtfel, ar putea fi de bun simt.

   E o politica pagubasa a comunitarii maghiare de obicei pentru simplul fapt ca reprezentantii de la varf numai pe un astfel de discurs secesionist marseaza. Si in ciuda faptului ca se dovedesc a fi niste corputi incompetenti, comunitatea maghiara nu are o problema cu ei, alegandu-i an dupa an in aceleasi functii. Ce sa inteleaga si romanu’ (mai ales ala care nu are contact cu maghiari)? “Ba, astia pentru o placuta in maghiara, care sa fie doar un alt pas in vederea afurisitei de seccesiuni, fac fomea si/sau voteaza numai corupti”. Inainte de placute trilingve si bilingve ar trebui sa cerem, in cor, romani sau maghiari sa ni se ridice nivelul de trai si sa ni se dezvolte societatea. Pana atunci, avem circ si paine 🙂

  • POATE DACA N-ATI MAI CERE CU ATATA TUPEU SI INVERSUNARE AUTONOMIE?!!! Valea in Ungaria! Ala-i STATUL vostru AUTONOM!

   • Stai numai un pic. Tu stii ce este defapt autonomia? Autonomia transilvaniei nu inseamna in nici un fel ca maghiarii vor ca transilvania sa apartina ungariei. Autonomie pt transilvanie inseamna indepententa atat financiara cat si politica a transilvaniei ca tot unitar, cu maghiari romani nemti si toti altii care mai locuiesc aici. Faptul ca cerem autonomie inseamna numai independenta de la Bucuresti. Hai sa fim seriosi. Nu ti se pare a fi o idee buna sa nu-si piarda transilvania o mare parte a resurselor si a baniilor pt a suporta bucurestiul? mai citeste si tu o carte inainte sa injuri si sa te enervezi.

    • Stii ceva?
     Teritoriu mic….. putere mica politica. De la utonomie pana la “Imperiul Ungar” mare este putin… uite ce politica agresiva duc! S-a ajuns ca printr-o fundatie din Olanda sa li se apere drepturile in ROMANIA! Ia citeste putin stirile din Ungaria… si ia verifica ce partid de extrema este la putere!!!!!!

   • sa nu uiti baiete ca in pamintul sfint se odihnesc stramosii nostrii in secuime iar romanii vostrii adusi de inpuscatuuul..astai adevarul pe care il doare colegiilor ..romanasii

 6. Felicitari unguroaicei! Nu a reusit decat sa demonstreze ca ungurii sunt atat de prosti si ignoranti incat nu ar nimeri orasul Cluj daca nu ar avea placuta in limba lor! Bravo inca o data! :))

 7. vreti placute in maghiara?
  PLECATI IN UNGARIA !

 8. Ungurii să plece în Ungaria! Acolo să aibe plăcuțe în maghiară!

 9. TOTI UNGURII AU PROBLEME CU DINTIIIIIIIIIIIIII. DINTE CARIE LIPSA PAUZA

 10. ATENTIE la limbaj! Comentariile care contin insulte, jigniri, calomnii, injuraturi nu vor vor fi publicate. Va multumesc

 11. și asta e foarte interesant.
  Ce părere aveți?

 12. Sa va …. de unguri! Daca vreți sa vedeți denumiri maghiare mergeți in Ungaria si încercati sa nu va mai întoarceti! Abia astept sa va scriu peste kolosvar cu spray de Grafitti! Sunteti niște carora nu le mai ajunge tara pe care o au! Si daca tot v-ati născut aici, vorbiti …. corect lb româna!

  • Am precizat că nu se admit injurături. Acestea au fost eliminate din comentariu. Pe viitor nu le mai folositi. Va multumesc

  • Hey Ungarofobule! Ia-ti bagajele, si catre casi, in Regat sau Oltenia, sau stie mata unde!!!!

  • Problema e a romanilor, ca nu admit istoria, nu admit ca noi romanii trebuie sa convietuim cu multe alte minoritat si trebuie sa acceptam asta, sa nu fim influentati nici politic nici etnic…ci sa analizam “OMUL” cu bune si rele, “OMENIA” . De ce nu luam exemplul Elvetiei, sunt 3 limbi oficiale si oare datorita gandirii lor ar fi una dintre tarile cele mai bogate ale lumii? Cu ce deranjeaza aceste tablite la intrarea in orase mai ales ca suntem vecini cu Ungaria? Daca toti am gandi la fel, fara atata ura probabil in cativa ani putem ajunge pe drumul pe care a plecat si Elvetia, doar cu mult timp in urma…Cat despre autonomie…intr-adevar, taxele, impozitele platite corect de catre oamenii din Transilvania sa ajunga prin Moldova, Bucuresti sau pentru constructia caselor noi tot din “chirpici” in zonele inundate, ca statul nu face indiguiri…mai bine an de an banii se scurg o data cu inundatiile….Oare va intreb nu ar fi mai bine daca administratia resurselor ar fi separata de Bucuresti?

 13. sa incepem exterminarea la cluj… inca 15% si o sa devenim liberi…

 14. Poate oameni buni, inainte de a sari unul la altul ar trebui sa va uitati pe niste date economice. Ungaria este o tara care gastiga foarte mult din turism. Atentie! Majoritatea turistilor din Ungaria sunt austrieci si romani. Toti va bucurati cand mergeti la “Hajdu” in vacanta si la receptie personalul vorbeste in limba romana, ca sunt meniuri in maghiara, romana, germana si engleza. Sa ne uitam ce are Clujul: un teatru maghiar cu multe premii Uniter, unde romanii au parte de traducere simultana sau de subtitrare. Obiective arhitecturale, culturale cu origine austo-ungare. Zone arhaice cu traditii, obiceiuri, dansul si muzica traditionala cu influente reciproce romano-maghiare. Sa nu uitam in zona Clujului vin in majoritate turisti unguri, germani, francezi. Oare ar fi o problema asa de mare sa-i onoram cu o placuta pe care scrie si in limba lor numele localitatii. Eu as dori sa fie trecute numele obiectivelor turistice si in maghiara si in germana si in engleza, doar pentru simplu fapt ca facem bani datorita turistilor care ne viziteaza. Daca nu e de ajuns motivele etnico-culturale poate va convige partea economica si faptul ca cu totii ne dorim sa avem parte de un Cluj primitor, cu adevarat european. Aici vom ajunge doar impreuna, romani, unguri si germani, doar daca pretuim mai mult OMENIA decat ETNIA. Unii ne-am ales sa ramanem in Cluj (sa nu plecam in Bucuresti intre mitici sau in Ungaria) fiindca e un oras studentesc dinamic (eu cahiar daca sunt ungur, predau la UBB la sectia romana si in limba romana), un oras in care cultura e la el acasa. Pareare mea ca pretuirea diversitatii e un punct bun de plecare pentru a arata ca intradevar merita Clujul statutul de oras cultural european.

 15. Sa pornim din faptul ca ura naste ura. Simplu, daca bag aici un comentariu jignitor la adresa romaniilor, atunci si eu voi fi jignit. Dar va propun altceva, sa privim chestiile un pic din mai sus. Amu e la moda filmuletele facute cu dronuri. Ce chestie faina nu? Technica asta ne ofera o alta perspectiva decat aceea cu care am fost obisnuit pana acum. Da ? Am vazut la tv aceleiasi peisaje de mai multe ori, filmate dintr-un unghi sau din altul dar nu asa cum putem vedea acum cu o chestie zburatoare. Si aici vine analogia cu perspectiva societatii.

  Au trecut 25 de ani de cand au impuscat pe Ceasca, dar in loc sa ne apropiem, in loc sa ne facem poduri intre noi, politica asta anti de tot ne-a lasat distantiat, daca aveam punti intre noi alea erau distruse. Ce vreau sa zic? Minoritatiile mereu au putut sa convietuiasca in sate in orase. Unul avea sarbatoare, din respect tinea si vecinul. Lasea munca pt. alta ziua si nu facea galagie in curte nu cumva sa perturbe sarbatoarea vecinului. Alta treaba. Avem deja mancaruri pe care amandoua natii au preluat unii de la altii. In secuime nu trece o sarbatoare, un chef fara mici si gratari. Cele mai bune branzeturi fac ciobanii romani. De acolo imi e dragostea pt. urda, telemea, burduf. Sau o alta chestie culturala: sa ne uitam la muzica populara de pe campia Transilvaniei. Sunt dansuri pt. tigani, pt. unguri, pt. romani. Fiecare are un adaos culural muzical propriu. Din asta iese o muzica, un dans divers in ritm, in melodie. Pe care si in Japonia le invata acuma.

  Deci in loc sa ne distantiem haideti sa ne uitam la acest multi culturalism, la acest multi confesionism cu mandrie, cu respect si sa facem tot posibilul pt. sustinerea acestuia. Multi zic ca in Ardeal ar fi minim ca omul sa stie pe langa romana , maghiara si pe germana si pe tiganeste.

  Dar in realitate aceste treburi nu sunt recunoscute si nici patronate. Am putea face turism din ardeal ca in Elvetia. Dar in loc sa vina aici banii, noi suntem obligati sa mergem dupa euroi, dupa dolari dupa paine. Nu avem infrastructura, autostrazi in vise (na bine cei 42 de km langa Cluj pt. speed fani), satele nu au apa, munca nimica, prosperitate zero. Batranii mai primesc pensii pe care le cheltuiesc la magazin, sau la bar. Alcoholismul si fumatul in schimb infloreste, dar populatia se insaraceste, starea de sănătate a populaţiei este sub…, poporul roman, unul dintre cele mai bolnave popoare din UE.

  Sorry to say, dar nu maghiarii sunt problema actuala acum a Romaniei.

 16. avea Vacanta Mare o vorba “numa prosti se enerveaza ” !!!

 17. Kikerem magunknak! Kolozsvar a magyaroke is nem csak a betoladoke! Jogilag ennyi.

 18. Koszonom neked “Benedek Ildiko “

 19. M-am născut în Ardeal, sunt ungur, dar trăiesc în Suedia. Am foarte multi prieteni români. şi mai ascult si câte o manea. Acum 2 ani l-am sonorizat la un chef pe Puiu Codreanu si pe Doru Ţăranu. Am făcut prietenie de prieteni. şi totul a fost bine. Ca şi în altele ţări, şi în Suedia taxele plătite de oameni către stat sunt dirijate şi folosite de oraşul, de comuna unde trăim şi locuim, deci sub nici o formă nu se implică capitala în bugetul comunei sau al teritoriului unde plătim şi trăim. Nu cred că un OM cu minte acceptă sau e de acord ca Bucureştiul să zică că ce se poate în Ardeal şi ce nu se poate face cu banii. Ardeleanul – românul, ungurul, neamţul – munceşte şi trage pentru binele lui, pentru binele comunităţii. Şi aici în Suedia cunosc olteni, moldiveni şi ardeleni, şi e FOARTE MARE difereţa dintre ei. Eu cu mare drag m-aş întoarce în Ardeal, şi aş trage cot la cot cu OAMENI ARDELENI, români, nemţi şi unguri, dacă odată va fi autonomie.

  Iar voi dragi români să vă intre bine în cap: un ungur ardelean nu se aliază cu un ungur din Ungaria. Până în 1918 Ardealul a aparţinut Mari Ungariei, dar economic, financiar şi politic întodeauna a fost autonom şi independent. Vom lupta şi în continuare pentru acest lucru. Unul dintre cei mai buni prieteni ai mei e un român, şi am înpărţit cu el şi Ardealul frăţeşte. Ardealul e al ardelenilor, aşa că olteni, munteni şi moldoveni ciocul mic şi direcţia de unde aţi venit, pentru că voi nu aveţi ce căuta în Ardeal. Pe voi Ceauşescu v-a dus acolo ca să otrăveze capurile la oameni ardeleni de treabă.

  Tratatul de la Trianon azi mâine împlineşte 100 de ani, şi în curând vom afla că ce este scris în el.

  • ma Roby, te asteptam cu drag acasa, pana una alta, mai studiaza putin problema. economic, financiar, politic cat mai ales religios! romanii au dus viata grea cu drepturi putine mai spre deloc. cat priveste pe fratii nostri si respectiv ai tai, moldovenii, te invit sa citesti putin:

   “În primele secole ale mileniului II, Voievodatul Maramureșului a fost condus de voievozi locali și organizat în cnezate de vale. Din secolul al XIV-lea, presiunea regilor Ungariei de a instaura și aici feudalismul după model occidental s-a intensificat prin înnobilarea conducătorilor locali, cărora le-au fost înlocuite titlurile autohtone cu echivalentul din ierarhia aristocrată occidentală. În timp ce unii au acceptat schimbarea, integrându-se în nobilimea Ungariei, alții au opus rezistență și, în final, au trecut munții spre regatul Poloniei, unde, remarcându-se prin fapte de arme, au primit ranguri nobiliare și latifundii, o parte s-au oprit în Țara Lăpușului, înființând pe noile domenii sate care au rezistat până astăzi (Cupșeni, Măgoaja) iar alții au trecut Carpații răsăriteni și au întemeiat voievodatul Moldova.

   Întemeierea Moldovei a avut loc în două etape, în care s-au remarcat cele mai importante figuri din istoria Maramureșului. Mai întâi, Dragoș vodă din Bedeu, care, după victoria asupra tătarilor în expediția organizată de regele Ludovic I d’Anjou, a fost trimis, în 1351, să întemeieze un voievodat vasal Ungariei, în scop de apărare (o marcă de frontieră). În 1359, Bogdan vodă din Cuhea, după ce s-a opus câțiva ani introducerii sistemului feudal ungar în Maramureș, a trecut munții împreună cu oștenii săi și l-a alungat pe Balc, urmașul lui Dragoș și a impus independența voievodatului Moldova față de Ungaria.

   Evenimentul a marcat și trecerea de la organizarea tradițională, de voievodat și cnezate, la cea feudală, odată cu înstăpânirea urmașilor lui Dragoș Vodă, care au primit titluri nobiliare și domenii atât în Maramureș, cât și în regiunile vecine din Ungaria medievală. Ei au cumulat titlurile cneziale cu cele nobiliare vestice, iar Balc a fost timp de 30 de ani voievod și comite de Maramureș, făcând trecerea organizarea administrativă de comitat.”

   http://ro.wikipedia.org/wiki/Maramure%C8%99#Istoria_Maramure.C8.99ului

 20. Recomand toti romaniilor un pic de istorie privin Istoria Clujului.Nu stiu cine si unde trebuie sa plece din cluj. http://ro.wikipedia.org/wiki/Cluj-Napoca

 21. Mennyi barom román van itt

 22. Doar atat am copiat din http://ro.wikipedia.org/wiki/Cluj-Napoca

  Evenimente[modificare | modificare sursă]
  Articol principal: Cronologia istorică a Clujului.

  Statuia Sfântului Gheorghe din fața Bisericii Reformate. Originalul, realizat de meșterii clujeni Martin și Gheorghe (“frații clujeni”), se află la Praga

  Harta Clujului din anul 1897
  124 – Este fondat Municipium Aelium Hadrianum Napoca de către administrația romană din Dacia
  170 – Împăratul Marcus Aurelius ridică municipiul Napoca la rang de colonia
  1222 – bula papală din 21. iunie amintiște pe mănăstirea benedictiană din Cluj-Mănăștur, ca mănăstire subordonată direct papalității
  1241 – Clujul este distrus în timpul invaziei tătaro-mongole, cetatea Clujului fiind refăcută în a doua jumătate a secolului al XIII-lea pe malul drept al Someșului Mic în zona de acum a Pieței Muzeului
  la sfârsitul anilor 1250 prințul moștenitor ungar, Ștefan (Ștefan al V-lea al Ungariei) sprijină dezvoltarea cetății și satului învecinat și aduce coloniști sași în localitate
  1260–1290 – se construiește prima biserică din Cluj, pe locul Bisericii Franciscane de azi
  1263 – Béla al IV-lea reconstruiește mănăstirea din Cluj-Mănăștur, distrusă în timpul invaziei tătare
  1270 – cetatea și satul este subordonat episcopiei Transilvaniei de către Ștefan al V-lea al Ungariei, statut confirmat și de Ladislau al IV-lea al Ungariei
  1280 – orașul este amintit înt-run document regal sub nume de Kuluzsvár
  1288 – cetatea este deteriorată de tătari
  1313 – Clujul este amintit ca sat pentru ultima dată
  1316 – Carol Robert de Anjou îi acordă Clujului rangul de oraș („civitas”)[31]
  1316 – se încep lucrările de construcție a Bisericii Sfântul Mihail
  1331 – Clujul e exclus din competența voievozilor transilvăneni
  1348 – Apare pentru prima dată numele german al orașului (Klausenburg)
  1366 – Apare pentru prima dată numele orașului sub forma de Kolozsvár
  1366 – Ludovic I al Ungariei înființează primul spital al Clujului
  1367 – Ludovic I al Ungariei îi permite clujenilor colonizarea a 20 de familii de grăniceri români din Mărginimea Sibiului pe locul denumit în germană „Fleck” (de aici vine numele satului: Feleacu), pe coama unui deal învecinat, cărora le-a fost încredințată paza și întreținerea drumului care străbătea Pădurea Feleacului dinspre Cluj spre Turda.
  1373 – frații clujeni (Márton și György) realizează Statuia Sfântului Gheorghe
  1400 – Clujul este al doilea oraș ca mărime al Ardealului, cu o populație de 4000 de locuitori
  1405 – Sigismund de Luxemburg acordă Clujului dreptul de oraș liber
  1443 – Se naște Matia Corvin
  1550 – Gáspár Heltai înființează o tipografie la Cluj

  Ansamblul monumental Matia Corvin, realizat de sculptorul János Fadrusz și arhitectul Lajos Pákey în 1900. Detaliu.
  1556 – în Biserica Sfântul Mihail Dieta Transilvaniei îl acceptă ca principe pe Ioan Sigismund Zápolya, pt. înbogățirea principelus averile episcopale catolice sunt secularizate
  1557 – în Casa Heltai (Casa Eppel de atunci, astăzi numit și Casa Bocskai) se naște Ștefan Bocskai (principele Transilvaniei între 1605-1606)
  1558 – orașul acceptă credințele calviniste
  1559 – apare “numele umanist” al orașului: Claudiopolis (umaniștii credeau că orașul a fost întemeiat de Claudius)
  1568 – orașul trece de la calvinism la unitarianism, în urma evanghelizării lui Francisc David
  1576 – dieta de la Cluj îl alege ca “voievod” pe Cristofor Báthory, în urma încoronării lui Ștefan Báthory ca rege al Poloniei (Ștefan menține titlul de principe, țara este condusă însă de facto de fratele lui).
  1581 – Este înființat Colegiul Iezuiților, precursor al universității de astăzi
  1585 – Se înființează Cimitirul Hajongard, în urma deciziei consiliul orășean
  1601 – Baba Novac, ostaș de seamă al lui Mihai Viteazul, este ars de viu împreună cu preotul Saski
  1613 – Dieta Transilvaniei îl alege principe al Transilvaniei pe Gabriel Bethlen în Biserica Sfântul Mihail (care era biserică protestantă pe vremuri)
  1711 – Orașul intră sub dominație austriacă
  1774 – Începe construcția palatului Bánffy
  1776 – Colegiul Piariștilor își începe activitatea cu patru facultăți (filosofie, chirurgie, drept și științe naturale).
  1790 – Devine capitala Principatului Transilvaniei
  1791 – Începe pavarea străzilor cu piatră
  1795 – Se construiește prima biserică ortodoxă din Cluj,Biserica “Sf. Treime”
  1820 – Începe dărâmarea oficială a turnurilor și zidurilor orașului, operațiune încheiată in 1896
  1827 – 247 de lămpi sunt instalate în străzile și piețele Clujului
  1848 – Revoluția de la 1848
  1870 – Este inaugurată gara Cluj
  1872 – Autoritățiile înființează Universitatea Franz Josef din Cluj, cu predare în limbile maghiară, germană și română. Decretul de înființare a fost semnat de împăratul Franz Joseph în toate cele trei limbi, pe exemplarul român semnând „Francisc Iosifu”.
  1892 – Prima centrală telefonică cu 62 de abonați
  1894 – Procesul memorandiștilor
  1898 – Primul aparat Röntgen
  1918 – În urma Primului Război Mondial, Clujul devine oraș al României Mari.

  • ma repet:

   Aici sunt mai multe probleme ca-n bancu cu politistii:

   De ce rade un politist de 2 ori la un banc? Odata din politete si inca odata cand il intelege!

   Si aici e la fel: 1. Trebuie sa stii sa citesti, 2. trebuie sa intelegi ce ai citit. Restul e cancan!

   • :))))) te si miri cateodata

    1316 – se încep lucrările de construcție a Bisericii Sfântul Mihail
    1331 – Clujul e exclus din competența voievozilor transilvăneni
    1348 – Apare pentru prima dată numele german al orașului (Klausenburg)

 23. Intotdeauna cand vad astfel de dispute, deduc ca maghiarii sunt o rasa inferioara. Deduc astea pe baza actiunilor lor, nu ptr. ca as avea ceva cu vreo etnie! Numai o rasa/etnie inferioara vrea sa se afirme cerand tot felul de chestii. In mod normal, daca n-ar fi o rasa inferioara, s-ar simti romani in Romania. Dar ei singuri se discrimineaza, cer, si se plang, aratand astfel cat sunt de inferiori si cerand tot felul de chestii ca sa ajunga egalii romanilor. Pai ba.. nu sunteti romani in Romania?! De ce naiba voi insiva ridicati aceste bariere intre etnii? De ce tot timpul spuneti “suntem o rasa inferioara, vrem tablite in ungureste ca sa fim egalii vostri” ?! Ce e cu complexul asta de inferioritate la voi? De ce nu va contopiti in mod firesc ca sa fim un singur popor unit? Va e rusine ca sunteti romani in Romania si vreti neaparat sa atrageti atentia ca sunteti o etnie inferioara care vrea sa ajunga egala? Are rost sa spun despre frustrarea sotiei ca a facut o scoala in ungureste, iar cand vrea sa-si cumpere o carte trebuie sa caute pana o gaseste in ungureste? Dar despre bunica ei care de cate ori ii vine o factura trebuie sa mearga la un vecin sa-i traduca, fiindca factura e scrisa in romaneste si ea nu stie citi decat in ungureste? Credeam ca sunteti egali cu noi, traim si iubim aceeasi tara, dar observ cum va plangeti ca sunteti inferiori si vreti tot alte drepturi ca sa ajungeti egali. Pacat ca va indoctrineaza liderii vostri! Pacat ca aveti complexul asta de inferioritate si nu va simtiti romani in Romania!

  N-ar fi mai usor sa fim romani cu totii, sa vorbim aceeasi limba, sa avem locuri de munca egale orice etnie am fi?
  De ce tot ridicati aceste bariere noi?

  p.s. Liderii astia care “lupta” ptr. voi, o fac ca sa castige voturi, altminteri ii doare pe ei la patina de inscriptii. Liderii astia care va arata ca sunteti inferiori, isi citesc extrasele conturilor grase, tot in romaneste, iar voua va induc acest complex de inferioritate, si castiga de ochii lumii cate o lupta ptr. o inscriptie! Tipa care a cstigat procesul, va ajunge o avocata, va tine pledoarii in limba romana. De asemenea, la fel cum liderii de acum isi citesc extrasele conturilor grase in romaneste, asa va face si ea. Iar voi ii veti umple buzunarele pe motiv “mi-am luat ca avocat pe tipa aia, stii tu care, cu procesul tablitelor”.

 24. problema este complicata si nu va fi degraba rezolvata.. conteaza mai putin ce au construit si la initiativa cui, atata vreme cat ocupau abuziv un teritoriu si o populatie majoritar non ungureasca. ungurii nu au continuitatea istorica pe meleagurile Transilvanene, pe cat o au romanii.

  “Prima atestare documentară a unei așezări pe teritoriul de astăzi al Clujului a fost făcută de geograful grec Claudius Ptolemeu, care a menționat aici una dintre cele mai însemnate localități din Dacia, cu numele Napuca. Cea dintâi atestare a Napocii romane datează din perioada imediat următoare războaielor de cucerire a Daciei, din anii 107-108, și constă dintr-o bornă militară, descoperită la Aiton, rezultată de la construcția unui drum strategic imperial. ”

  iar cat priveste contestarea dacilor ca stramosii romanilor, cu siguranta ne leaga mai multe si om fi cel putin rude, pe cand dumnevoastra nu.

  da no.. pe logica voastra a mizat si Paszkany dupa ce a luat ilegal un teren si l-a “innobilat” cu un mall facut in cardasie frauduloasa de mari mesteri austrieci. trist, dar se pare ca acum trebuie sa dea banii sau marfa inapoi.

  un bun furat, ramane un bun furat, aici nu e cu prescrieri.

  csókol

 25. Nu trebuie sa reprosam conationalilor maghiari de astazi, greselile facute de unii inaintasi de-ai lor in trecut…
  Dar nici nu avem voie sa uitam…
  Problema este ca ei, in calitate de cetateni ai acestei tari, sa fie onesti, sa aiba o atitudine corecta fata de noi ceilalti. Nu am ninic impotriva drepturilor stipulate prin lege. Dar am senzatia ca in destule cazuri vor privilegii si asta ma deranjeaza.

 26. Da ce nu intelege numele orasului Cluj? atunci sa punem si in engleza, ca or veni pe aici ni nu or intelege unde se afla!

 27. http://www.hungarian-human-rights.eu/gb/Moldavia/ dragi comentatori, ati deviat de la subiect…tanara viitoare avocata care culmea studiaza in cluj la ubb si nu la Hertogenbosch (unde cred ca ii era mai comod) a spus ca nu exista niciun motiv politic….accesati site ul asa zisei fundatii….e dea dreptul penibil…

 28. primo voi unguri nu aveti nici regi unguri nici cultura ungureasca proprie Matias este roman Jancu de hunedoara este roman Principile Betleem este polones Carol Robert de Anjou Francez Peteofi este slovac Kosuth este si el slovac generalul Basta polonez cIne vo mai ramas Horti un amiral fara nave in centru dela Europa unde a castigat dreptul de amiral ,,pe cal” Maria Tereza este austriaca altii sant ori germani ori sarbi sau alte nationalitati L asfarsit cine santeti ? mincinosi si ucigasi de romani din al doilea razboi mondial sa martie 1990 sau tradatori de romani sau cei ce au nume maghiarizate cum Forcos-lup pop Papp Nody – Mare etc Frondo -Frunza ce mai ramane din a voastra natiune ,, mandra” rasisti sovini ce santeti credeti ca io an tro tara romaneasca trebuie sa vorbesc ungureste ? vedeti ce se antampla an europa cine merge in franta trebuie sa vorbeasca franceza cine merge in ungaria trebuie sa vorbeasca ungureste ba mai mult sa fie atent ca vine inselat peste tot la magazin la benzina Dar voi an romania an magazine unde vanzatori sant unguri si ceri an romaneste nu esti servi ati raspun imediat nem tudom romano

 29. nu deschide nimeni un subiect pe tema lipsei indicatoarelor rutiere sau a altor probleme constructive care ne vizeaza pe toti. de asta avem noi nevoie, de placute in toate limbile pamantului? Da ce-i aici BALAMUC?

 30. In secolul XXI inca va mai certati pe tema “cine a fost primul aici?”! Serios! Mi se stupid atat din partea romanilor, cat si din partea ungurilor. Deschideti puntintel ochii si vedeti ca patriotismul nu are treaba cu nationalismul extremist. Iar ungurilor le sugerez sa nu le raspunda celor cu minti incuiate. Placutele alea nu ar trebui sa deranjeze nimeni. Exista un motiv intemeiat pentru care a fost introdus art. 11 in Protocol. In mod evident, atunci cand o minoritate cu traditie, care s-a integrat practic in tara respectiva si face parte din acea tara, care are o cultura puternica si care a influentat un anumit oras sau o anumita zona din tara, trebuie sa aiba macar o placuta in limba acelui popor. Nu e de bun simt? Uitati-va un pic in jur. Daca nu vi s-ar fi spus de cand erati mici ca romanii urasc ungurii si ungurii vor Ardealul si trebuie sa urasca romanii, daca nu v-ar fi fost inoculate niste idei stupide, nu v-ati recunoaste unii altora meritele si v-ati bucura de orasul pe care l-ati creat? Daca am fost asupriti in trecut, trebuie sa ne purtam ca niste salbatici incuiati in prezent? Trecutul e in trecut! Nimeni nu va ia Ardealul! Calmati-va! Nici autonomia nu inseamna in stat! Raspunsul a fost dat de cineva de pe aici. Majoritatea maghiarilor nici nu vor autonomie, mai ales in zone precum Harghita, Covasna, pentru ca vorbim de zone sarace care nu s-ar putea sustine. Dar ganditi-va putin ca atunci cand iesiti din Ardeal, parca ati trece direct in Vestul Salbatic! Lumea a treia e putin spus in raport cu ce exista in jurul Ardealului! Datoram asta Imperiului Habsburgic! Cu austrieci, cu unguri, cu ce vreti voi! Incercati sa nu uitati ca romanii, la randul lor, si-au tradat conducatorii! Aproape pe toti! Cand a fost vorba de tradare, am facut-o singuri! Asta daca tot vorbim de trecut! Poate ar trebui sa mai lucram la natia noastra! Avem alte lupte de dus! Avem lupta mare de dus cu mita noastra balcanica denumita mai nou “cultura”balcanica! Avem de lupta cu o mentalitate romaneasca care considera ca oricine fura cand ajunge la putere si e normal sa fie asa. Avem de luptat cu propria integritate, sa intelegm ca trebuie sa fim corecti cand nu ne vede nimeni si, chiar si atunci cand cei din jur nu sunt corecti! Avem multe lupte de dus, dar nu avem lupte de dus intre noi! Avem multe de invatat de la unguri si ungurii au multe de invatat de la noi. Daca am invata sa ne intelegem, sa lasam deoparte prostiile cu stapanirea teritoriala care nu mai e de actualitate si sa intelem naibii odata ca nu conteaza cine a fost primul aici, ci ce facem cu ce avem aici acum, in momentul asta, am avea o sansa sa prosperam!

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!