Războiul plăcuțelor. Viceprimarul Horvath despre Boc: ”sunt dezamăgită”

Declarația primarului Emil Boc după aflarea sentinței privind plăcuțele bilingve a stârnit o reacție dură a viceprimarului Anna Horvath (UDMR). Aceasta spune că este dezamăgită de spusele lui Boc care susține că legea interzice plăcuțele în Cluj-Napoca și că va ataca sentința. ”Cred că trebuie să avem anumite proiecte în care să ne depășim condiția de politician”, spune Anna Horvath.

În data de 16 iulie, cu ocazia ”Nu am conferinței săptămânale, primarul Emil Boc, a spus cu privire la sentința Tribunalului care obligă primăria să monteze plăcuțe bilingve la intrările în oraș că nu a primit motivarea instanței pentru a o ataca la o instanță superioară. ”Oricum am înțeles că este prima instanță. Vom studia decizia instanței.”, a declarat primarul Emil Boc.

Acțiunea a fost depusă de către o fundație din Olanda care luptă pentru drepturile minorității maghiare în estul Europei, iar motivele pe care s-a bazat au fost gândite de către Izabella Szocs, studentă în anul III la Drept și membră a fundației. Aceasta a invocat Convenția Cadru de la Strasbourg pentru protecția minorităților.

boc cu tricolorÎntrebat de Convenția cadru de la Strasbourg din 1995 pentru drepturile minorităților, primarul Boc a răspuns: ” Da, dar și noi avem o lege națională care la fel de bine trebuie să fie respectată. Legea națională este cea care în acest moment produce efecte pe teritoriul statului.

Potrivit lui Boc, convenția europeană în discuție nu se aplică cu prioritate față de reglementările interne.  ”Această prevedere nu merge pe articolul 20 din Constituție pentru că noi avem o preluare a convenției în dreptul intern și materializată în legea națională. Deci legea națională, faptic, este o prelungire a legislației internaționale și a fost aplicată legislația din Romania și a fost stabilit un anumit precent. De aceea vreau să văd foarte atent motivarea din instanță”, a spus Boc.

La o zi distanță, viceprimarul Anna Horvath, membră UDMR, l-a contrazis pe primar într-un scurt interviu acordat în exclusivitate pentru CLUJUST.ro.

Anna Horvath susține că legea administrației locale din România nu interzice montarea plăcuțelor chiar dacă populația minoritară nu depășete 20%. ”Legea nu interzice, legea obligă primăriile care au minorități în procent de peste 20 la sută să pună inscripții bilingve și permite oricui dorește, oricărui consiliu să adopte asemenea decizie. Drept dovadă Brașovul are inscripții in trei limbi, Timișoara, Mediaș, Sibiu și niciunul dintre aceste orașe nu are nici măcar 15 la sută populație maghiară”

Potrivit viceprimarului, Convenția e peste legea din România. ”Nu au de-a face una cu cealaltă. Legea administrației publice locale e o lege adoptată înainte de ratificarea Cartei limbilor regionale de către Parlament.”

anna horvath si olah emese (2)În ceea ce privește declarația domnului primar că trebuie atacată această sentință, eu sincer vă mărturisesc sunt dezamăgită! Pentru că așa cum este proiectul nostru comun de capitală europeană în care toate forțele politice au declarat că acest obiectiv trebuie să se așeze deasupra obiectivelor politice a fiecărui partid în parte, cred că trebuie într-adevăr să avem anumite puncte, anumite proiecte în care să ne depășim condiția de politician, să adoptăm o poziție europeană, așa cum ne dorim ca acest oraș să devină, un oraș european, trebuie să ne uităm spre viitor și trebuie să formăm noi, ca lideri ai acestui oraș, să fim formatori de opinie, nu să ne formăm opiniile după cum gândim noi că majoritatea ar dori să audă. Și din acest punct de vedere cred că e loc de mai bine”, a declarat viceprimarul de etnie maghiară.

Un cititor CLUJUST.ro a comentat  că studenta de la Drept a făcut mai mult decât UDMR în 25 de ani.

Câteodată societatea civilă poate mai mult decât politicul. Acesta este un caz elocvent. Dacă oricare din partidele ungurești sau românești ar fi pornit un asemenea proces, șansele de câștig poate nu ar fi fost la fel.  Pe de altă parte, această inițiativă, din punctul nostru de vedere, ne-a ajutat enorm, noi de completăm în aceste obiective, ne completăm reciproc cu societatea civilă, cu atât mai mult cu cât de multe ori UDMR i s-a reproșat, s-a spus că UDMR doar din politicianism, doar în anumite condiții, ca și obiectiv politic, formulează astfel de doleanțe și că nu are susținere din partea comunității maghiare în aceste obiective. Uite cât de frumos se dovedește că aceasta este o nevoie reală a acestei comunități cum a fost, și asta neapărat țin să spun, drepturile lingvistice constituie cea mai importantă și garanția păstrării identității naționale. Nu am inventat noi. Acest lucru s-a spus în 1918 și s-a scris și de către comunitatea națională română din Ardeal. Deci nu inventăm noi acum roata. Drepturile lingvistice constituie cea mai importantă garanție, iar o comunitate care ține la identitate ține la aceste drepturi și se luptă pentru aceste drepturi care nu iau de la nimeni nimic. Care au o valoare adăugată și expun această valoare adăugată și pentru cei care nu au cunoștințe”, a răspuns Horvath.

Viceprimarul o vrea în echipa de la Primărie pe viitoarea absolventă de Drept de la UBB, Izabella Szocs, cea care a inițiat acțiunea în Justiție alături de președintele fundației European Committee Human Rights Hungarians Central Europe, Gabor Landman. Horvath i-a transmis un mesaje studentei: ”Felicitări! Sincere felicitări! și mă bucur enorm. Aș dori să o am în echipă o astfel de studentă. Nu în partid, ci în administrația locală mi-aș dori să avem cât mai mulți tineri de acest gen care care cu tact cu grjă și cu foarte mare pricepere își clădesc susținerea pentru o cauză în care crede”.

Și studenta Izabella Szocs și-a exprimat speranța ca primăria să nu atace sentința Tribunalului Cluj.

Comments

comentarii

Electric Castle, unul dintre cele mai așteptate evenimente muzicale din România, nu a scăpat nici în acest an de ploaie.... Citește mai mult
După mai multe zile de caniculă, cerul din municipiul Cluj-Napoca şi din comuna Floreşti s-a întunecat şi a venit o ploaie torenţială.... Citește mai mult

Lasă un răspuns