fbpx

Cum a scăpat de dosar penal prima femeie propusă vicepremier în România

Posibilul vicepremier și ministru al Culturii, Rozalia Biro (UDMR), a scăpat de acuzații pentru că presupusa faptă era comisă cu 5 luni înainte de a fi incriminată.

Presedintele UDMR Kelemen Hunor a anuntat la Cluj ca propunerea pentru portofoliile de ministru al Culturii si vicepremier este Rozalia Biro, senator UDMR si fost viceprimar in Oradea intre 2004 -2012. Kelemen Hunor isi va depune demisia din cele doua functii la 1 august.

Agentia Natională de Integritate a arătat in 2011 că Rozalia Biro, în calitate de viceprimar și responsabil cu inventarierea bunurilor municipiului, a semnat contractul de închiriere a unui spațiu de peste 231 mp către o fundație, al cărei membru fondator este. Contractul a fost incheiat pe o perioadă de 10 ani.

Conform Raportului de evaluare întocmit de inspectorii Agenției Naționale de Integritate, prin semnarea, în 14 februarie 2006, a contractului de închiriere, în calitate de reprezentant al Primăriei municipiului Oradea, Biro Rozalia Ibolya a comis infracțiunea de conflict de interese, întrucât, din statutul Fundației Partium – Partium Alapitvany (înregistrat în Registrele Speciale al Asociațiilor și Fundațiilor la data de 21.11.2003) rezultă că aceasta era membru fondator al respectivei entități juridice”. ANI a sesizat Direcția Națională Anticorupție.

În aprilie 2014, DNA a clasat cazul sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în sericiu contra intereselor publice și l-a disjuns cu privire la infracțiunea de conflict de interese. Această parte a fost preluată de Parchetul General deoarece Rozalia Biro este senator.

În data de 8 iulie 2014, Parchetul de pe lângă Înalta Curte a emis ordonanța de clasare cu privire la acuzația de conflict de interese.

ordonanta clasare

Examinând actele dosarului, prin prisma dispozițiilor legale incidente constat că fapta ce face obiectul cauzei, pretins comisă de Biro Rozalia Ibolya, nu este prevăzută de legea penală.”, se arată în ordonanță. Apoi procurorul de caz a explicat motivele clasării.

Conflictul de interese, în sens penal, a fost incriminat prin dispozițiile legii nr. 278/2006 pentru modificarea și completarea codului penal, precum și pentru modificarea și completarea altor legi, publicată în Monitorul Oficial nr.601 din 12 iulie 2006. Este vorba de vechiul cod penal. Fapta a rămas și în noul cod penal (legea 286 din 2009) și se pedepsește de la 1 an la 5 ani.

Prevederile articolul 1 aliniatul 2. din Codul penal: ”Nicio persoană nu poate fi sancționată penal pentru o faptă care nu era prevăzută de legea penală  la data când a fost săvârșită.”

Potrivit dispozițiilor articolului 305 din Codul de procedură penală, organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cu privire la faptă ”când actul de sesizare îndeplinește condițiile prevăzute de lege și se constată că nu există vreunul dintre cazurile care împiedică exercitarea acțiunii penale prevăzute la articolul 16 aliniatul 1. ”

Art. 16
(1) – Acțiunea penală nu poate fi pusă în mișcare, iar când a fost pusă în mișcare nu mai poate fi exercitată dacă:
a. fapta nu există;
b. fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege;
c. nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea;
d. există o cauză justificativă sau de neimputabilitate;
e. lipsește plângerea prealabilă, autorizarea sau sesizarea organului competent ori o altă condiție prevăzută de
lege, necesară pentru punerea în mișcare a acțiunii penale;
f. a intervenit amnistia sau prescripția, decesul suspectului ori al inculpatului persoană fizică sau s-a dispus
radierea suspectului ori inculpatului persoană juridică;
g. a fost retrasă plângerea prealabilă, în cazul infracțiunilor pentru care retragerea acesteia înlătură răspunderea
penală, a intervenit împăcarea ori a fost încheiat un acord de mediere în condițiile legii;
h. există o cauză de nepedepsire prevăzută de lege;
i. există autoritate de lucru judecat;
j. a intervenit un transfer de proceduri cu un alt stat, potrivit legii.

În contextul celor de mai sus expuse și având în vedere momentul comiterii faptei (februarie 2006), se constată că în cauză, raportat la fapta de conflict de interese analizată este incident cazul de împiedicare a punerii în mișcare a acțiunii penale prevăzut de art.16 alin 1 din Codul de procedură penal”, se arată în ordonanța de clasare.

Procurorul mai notează: ”În baza dispozițiilor art.315 alin.1 lit.b și art.16 alin 1 lit.b din Codul de procedură penală dispun clasarea cauzei privind fapta de conflict de interese, prev. de art.301 din Codul penal, pretins comisă de Biro Rozalia Ibolya, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală”

Art. 315
(1) – Clasarea se dispune când:
a. nu se poate începe urmărirea penală, întrucât nu sunt întrunite condițiile de fond și formă esențiale ale
sesizării;
b. există unul dintre cazurile prevăzute la art. 16 alin. (1)

Prin urmare, Rozalia Biro a scăpat ușor cu clasare deoarece presupusa faptă a avut loc în februarie 2006 cu cinci luni înainte de modificarea vechiului Cod penal și incriminarea conflictului de interese.

 

 

Comments

comentarii

31.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi în cei doi ani de la declanşarea invaziei ruse, potrivit președintelui Volodimir Zelenski.... Citește mai mult
Universitatea Cluj nu a reușit să marcheze niciun gol în meciul contra Sepsi OSK, în etapa cu numărul 27 din Superligă.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!