fbpx

Toți oamenii președintelui Uioreanu. SCHEMA GRAFICĂ

CLUJUST.ro vă prezintă în premieră o schemă grafică cu toate legăturile președintelui CJ Cluj, Horea Uioreanu, ce reies din ancheta penală de la DNA. Cine, cu cât și pentru ce a cotizat, a vrut sau urma să cotizeze.

razvan_popEvidența electronică a banilor ținută de Răzvan Pop (foto), fostul șef de cabinet al președintelui arestat al Consiliului Județean Cluj Horea Uioreanu, declarația de martor a aceluiași Pop și interceptările DNA au scos la iveală conexiunile pe care le avea Uioreanu între afaceriști și politicieni. Dintre aceștia, doi oameni de afaceri, Ioan Bene și Vasile Pogăcean, sunt arestați preventiv și trimiși în judecată, directorul unei mari companii Gabriel Davidescu este judecat în libertate pentru dare de mită, iar un politician, Ioan Petran, este judecat liber pentru corupție.

 

VIS_retea Uioreanu-1405409201127
Click pe grafică pentru a mări

 

bene capIoan Bene – acționar majoritar la SC Napoca Construcții SA și la alte societăți precum Napocamin, Panpetrol, Construdava, Grup Taurus și Ben&Ben. Compania Napoca Construcții a construit noua pistă de 2.100 metri de la Aeroportul Cluj, în valoare finală de 186 de milioane lei. Procurorii DNA Cluj l-au trimis în judecată pentru că i-ar fi dat mită lui Uioreanu circa 275.000 de lei pentru ca firma pe care o conduce să încaseze bani de la Consiliul Județean. Deși Bene a declarat procurorilor că a fost presat să dea mită, anchetatorii susțin în rechizitoriu că el îl ”conducea” pe Uioreanu: ”Aşa cum susţin şi unii din martorii audiaţi, în cadrul acestei relaţii, în mod vădit inculpatul Bene Ioan avea un ascedent asupra preşedintelui CJ Cluj. O astfel de poziţie este relevată şi de discuţiile telefonice dintre cei doi, discuţii din care rezultă că întâlnirile dintre inculpaţi erau solicitate şi gestionate de inculpatul Bene Ioan, el fiind cel care intervenea şi chiar schimba uneori programul preşedintelui CJ Cluj atunci când avea interes să se întâlneasă cu acesta. Se reţine că au existat situaţii în care, deşi inculpatul Uioreanu Horea a cerut inculpatului Bene Ioan realizarea de întâlniri, acesta era refuzat de inculpatul Bene Ioan”. 

Vasile Pogăcean

Vasile Pogăcean – patron al firmei Sinai Comimpex, ce a avut numeroase contracte de lucrări de construcții și instalații cu primării din județul Cluj. Pogăcean este și membru PNL. De altfel a candidat din partea PNL pentru primăria Iclod la alegerile locale din 2008. Procurorii DNA l-au pus sub acuzare pentru că i-ar fi remis lui Uioreanui aproape 135.000 de lei din aproape 700.000 de lei pretinși, ce reprezentau 15% din sumele alocate bugetar de CJ Cluj pentru contractele aflate în derulare de către firma Sinai Comimpex SRL cu mai multe primării de comune din judeţul Cluj. Potrivit rechizitoriului  ”Uioreanu Horea Dorin a negat că ar fi primit vreo sumă de la bani de la inculpatul Pogăcean Vasile, cu excepţia sumei de 20.000 lei primită în data de 10 mai 2014 despre care a afirmat că a fost o „sponsorizare” pentru campania electorală aflată în derulare, sumă de bani pentru care nu a întocmit niciun fel de acte. La rândul său, inculpatul Pogăcean Vasile a negat orice remitere de bani către preşedintele CJ Cluj, cu orice titlu”.

 

Gabriel Davidescu, director de dezvoltare UTI SA

Gabriel Davidescu – director de dezvoltare în cadrul companiei UTI SA, deținută de milionarul Tiberiu Urdăreanu. Potrivit actelor de la dosar se reţine că ”la data de 9 aprilie 2014, inculpaţii Davidescu Gabriel Radu, director dezvoltare în cadrul SC Uti Grup SA, a convenit cu inculpaţii Uioreanu Horea Dorin şi Petran Ioan (consilier judeţean în cadrul CJ Cluj) remiterea sumei de 20.000 de euro, câte 10.000 euro pentru fiecare, pentru ca aceştia să iniţeze şi să voteze favorabil un proiect de hotărâre de CJ prin care să se aprobe înfiinţarea şi tarifarea parcării pe termen în lung în cadrul Aeroportului Internaţional Avram Iancu din Cluj Napoca. Se reţine că, din suma promisă, la data de 17 aprilie 2014, inculpatul Davidescu Gabriel Radu a remis celor doi suma de 10.000 euro, câte 5.000 euro pentru fiecare”.

 

petran cap

Ioan Petran – consilier județean PNL, profesor la Facultatea de Construcții din cadrul UTCN și asociat la Ada Construct SRL. Potrivit procurorilor DNA, a fost partenerul lui Uioreanu la negocierile purtate cu Gabriel Davidescu la București. ”Inculpatul Petran Ioan a fost preluat de o maşină pusă la dispoziţie de inculpatul Davidescu Gabriel Radu cu care s-a deplasat la Hotel Radisson, l-a preluat şi pe inculpatul Uioreanu Horea Dorin şi împreună cu inculpatul Davidescu Gabriel s-au deplasat la sediul  UTI Grup SA. În cadrul discuţiilor purtate, inculpaţii au convenit că, în schimbul remiterii de către inculpatul Davidescu Gabriel Radu a sumei de 20.000 de euro, câte 10.000 euro pentru fiecare reprezentant al CJ Cluj, aceştia vor propune iniţierea unui proiect de hotărâre şi vor vota favorabil pentru înfiinţarea parcării long term în condiţiile şi amplasamentul vizat de concesionar. După finalizarea negocierilor, inculpaţii Petran Ioan şi Uioreanu Horea Dorin au revenit în Cluj-Napoca. În după-masa aceleiaşi zile inculpatul Petran Ioan a luat legătura cu inculpatul Davidescu Gabriel căruia i-a comunicat prin intermediul unui SMS că va trebui să plătească suma de 20.000 euro cash şi că vor mai ţine legătura pe problema luată în dezbatere: Doua zeci cash…si vorbim…”, se arată în rechizitoriu.

gabriel-silagyi

Gabriel Silagy – patronul societății de construcții MBS Group și fost consilier local PDL în Turda. Este suspect în dosarul disjuns și rămas în anchetă la procurorii DNA. Din datele de la dosar pare că PDL-istul a vrut să intre în grațiile președintelui PNL Cluj, Horea Uioreanu. Astfel, potrivit procurorilor la începutul lui 2013 i-ar fi remis peste 33.000 de lei prin intermediari. Mai exact prin firma tatălui unui membru PNL Cluj, Alin Băicoci, care ar fi emis facturi către MBS Group. ”La înţelegere cu Băicoci Alin şi cu tatăl acestuia, SC Desk Impex a emis un număr de 3 facturi fiscale în valoarea totală de 101.449,62 lei ce au atestat fictiv închirieri de utilaje către antreprenorul MBS Group SRL. Facturile au fost încasate la finele anului 2012 şi începutul anului 2013. După achitarea taxelor datorate la bugetul de stat aferente facturilor, reprezentantul SC Desk Impex a trimis preşedintelui CJ Cluj în două tranşe, suma totală de 33.675 lei, din care 20.000 lei prin intermediul avocatului Teaha Mihai şi 13.675 lei prin intermediul consilierului Pop Răzvan Marius”, au precizat procurorii în referatul cu propunerea de arestare preventivă a lui Horea Uioreanu. Firma MBS a lăsat de izbeliște drumul turistic Răchițele – Ic Ponor, care după 5 ani de la semnarea contractului nu este gata. Mai mult, Consiliul Județean Cluj a depus la începutul lui 2014 plângere penală la DNA împotriva firmei pe motiv că a folosit beton de calitate inferioară față de cel prevăzut în proiectul tehnic. Lucrarea este finanțată aproape în totalitate de Uniunea Europeană. MBS Group a câștigat mai multe contracte cu Statul pentru contruirea de patinoare și bazine în vremea guvernării PDL.

abrudean mircea

Mircea Abrudean – vicepreședinte PNL Cluj, fost consilier al senatorului Marius Nicoară, care îi este și naș. Director de program la Transelectrica, Abrudean este și asociat în nu mai puțin de șase societăți, așa cum arată declarația lui de avere și interese: Mira Consulting SRL, SIAB Development SRL, Cat Consult SRL, Leader Consulting SRL, Bramir SRL și Napotech Proiect SRL.  Două dintre aceste firme apar în referatul procurorilor DNA în cazul Uioreanu ca fiind implicate într-un proiect de modernizare drumuri județene, scos la licitație cu câștigători cunoscuți dinainte. Potrivit anchetatorilor, ”în cursul lunii octombrie 2013, Abrudean Mircea, asociat si administrator la SC Siab Development SRL Cluj Napoca, apropiat al presedintelui CJ Cluj, a propus suspectului Uioreanu Horea Dorin demararea proiectului, oferindu-se sa realizeze prin intermediul societatilor comerciale pe care le detine lucrarile de proiectare si studii de fezabilitate. Interesul legat de demararea acestui proiect viza obtinerea contractelor si supraevaluarea costurilor legate de intocmirea proiectelor tehnice si a studiilor de fezabilitate, sens in care, Abrudean Mircea a propus presedintelui CJ Cluj remiterea unui procent de 10% din valoarea contractelor la incasarea lor”. Valoarea contractelor era de 240.000 de euro.

ovidiu florian capOvidiu Florian – consilier local PNL, proiectant și asociat în cinci firme: N&D International SRL, Arh Consult Solution SRL, Zorilor Restaurant SRL, Dafa Logistic SRL și Telemax SRL.  Dintr-o parte a declarațieo martorului Răzvan Pop, redată de ZiardeCluj.ro, reiese că ar fi negociat cu un delegat Kaufland suma de 500 000 de euro pe factuă pentru un sprijin dat de Uioreanu ridicarii unui supermarket in Gheorgheni. ”Cunosc faptul ca Ovidiu Florian i-a propus lui Uioreanu Horea o afacere in privat si a apelat la sprijinul si influenta sa pentru a lamuri unele chestiuni si pentru a facilita obtinerea aprobarilor pentru un schimb de terenuri detinute de Ministerul Educatiei prin institutul National de Masini Agricole (INMA). In concret, firma Kaufland intentiona sa construiasca un hipermarket in zona Iulius Mall, pe un teren al Agromec-ului, in mijlocul caruia INMA are o cladire, fara a fi proprietar al terenului de sub cladire. Ideea era ca, prin interventii la nivel de minister, institutia sa-si de acordul pentru a ceda cladirea si a primi in schimb, un teren si cladire in alta locatie. Pentru acest sprijin, Florian negociase cu reprezentantul Kaufland suma de 500.000 de euro, bani ce urmau sa fie primiti pe factura, insa acestia trebuiau impartiti in cote geale, dupa achitarea taxelor la stat. Terenul respectiv, vizat de cei de la Kaufland, era evaluat la 3,7 milioane de euro. Din cate cunosc eu, pana la acest moment, a fost semnat contractul de vanzare-cumparare cu Agromexul, iar in privinta INMA s-a facut oferta imobiliara privind schimbul de proprietati”.

dorin aschilean cap

Dorin Așchilean – asociat cu fratele lui Ioan la compania de construcții ACI Cluj. Potrivit unei părți din declarația lui Răzvan Pop, redată de EVZ.ro,  Uioreanu a apelat la Așchilean când s-au terminat banii de la Bene. „Când suma de bani primită de la Ioan Bene a ajuns spre zero, președintele m-a pus în legătură cu numitul Așchilean Dorin, care a venit în vizită la CJ Cluj de o manieră similară cum a procedat Ioan Bene și, după o discuție purtată cu președintele în biroul acestuia, la care au participat numai cei doi, președintele Uioreanu m-a chemat și mi-a cerut să mă înțeleg cu dl Așchilean asupa unei întâlniri ulterioare. Am convenit cu domnul Așchilean ca, în aceeși zi să merg la sediul ACI Cluj, ceea ce am și făcut, undeva în jurul orei 15.00, unde Așchilean mi-a dat un plic cu bani în care se afla suma de 30.000 de lei în bancnote de 200 de lei. Am revenit la birou și i-am prezentat președintelui, nu mai rețin dacă în aceeași zi sau a doua zi, cuantumul sumei primite. Rețin precis că președintele a fost dezamăgit, probabil se aștepta la mai mult”, a susținut Pop în fața anchetatorilor. Societatea ACI a contruit stadionul Cluj Arena, iar anul acesta a câștigat licitația pentru contruirea parcului industrial Tetarom 4, în valoare de 36 de milioane lei.

veres eugenEugen Vereș – asociat și director general al companiei de salubritate Brantner -Vereș și patron al firmei Salprest. Potrivit ZiardeCluj.ro, fostul șef de cabinet al președintelui Uioreanu spune că a primit bani pentru șeful său de la Vereș. “In baza unei relatii dintre presedinte si numitul Veres Eugen, patron al firmei Salprest Servicii Ecologice, acesta din urma a remis lui Uioreanu Horea prin intermediul meu suma de 10.000 lei in 18.07.2013 la sediul firmei sale din Cluj-Napoca, P-ta Mihai Viteazu, si in data de 09.09.2013 tot suma de 10.000 lei banii fiindu-mi inmanati in masina in apropierea sediului CJ Cluj. Nu cunosc ce intelegeri au avut loc intre cei doi, eu am primit doar sarcina de a primi si gestiona banii pentru presedintele CJ Cluj”, se arată în mărturia lui Răzvan Pop.

 

dumitru-samson capDumitru Samson – om de afaceri și fiul vitreg al fostului ministru al Apărării, liberalul Corneliu Dobrițoiu. Și numele acestuia apare în declarațiua lui Răzvan Pop. ”Cunosc faptul ca Samson Dumitru a negociat cu Horea Uioreanu in toamna anului 2013 obtinerea contractului de curatenie de la Aeroportul din Cluj-Napoca, contract pe care l-a atribuit societatii Exclusiv Cleaning SRL, detinuta de Moisa Dragos, apropiat al lui Samson. De contract a fost interesat si Veres Eugen, insa Uioreanu i-a propus sa subcontracteze de la Exclusiv Cleaning“, le-a spus Pop anchetatorilor. Dumitru Samson a fost trimis in judecata de Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica din Parchetul General pentru fraudă electorală. E acuzată că ar fi organizat si finantat un grup infractional pentru fraudarea referendumului de demitere a presedintelui Traian Basescu,  grup din care n-au lipsit lideri interlopi. DNA Cluj care dezvaluia ca sediul PNL Cluj a fost cucerit de interlopi in ziua referendumului care au fost platiti sa ii faca pe oameni sa iasa la vot, cu largul concurs al strageului Dumitru Samson

Traian_Maris capTraian Mariș – fost șef al Direcției Silvice Cluj. Numele acestuia este invocat în declarația martorului cheie Răzvan Pop. Acesta susține că Mariș i-ar fi transmis lui Uioreanu 15.000 de lei prin intermediul primarului comunei Mărișel, pe care îl cheamă tot Traian Mariș. Pop spune că de la acesta din urmă a primit efectiv banii care proveneau de la celălalt Mariș, care astfel și-ar fi cumpărat postul de director al Direcției Silvice Cluj. Directorul Mariș a fost arestat preventiv în 2013 pentru luare de mită. A fost condamnat definitiv luna trecută de către Înalta Curte de Casație și Justiție la pedeapsa cu 3 ani şi 10 luni de  închisoare cu suspendare condiţionată şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie de conducere timp de patru ani. Potrivit rechizitoriului, Mariş cerea bani pădurarilor pentru a le asigura păstrarea locurilor de muncă şi pentru a le aviza favorabil controalele dispuse în cantoane. Procurorii DNA precizau în rechizitoriu că era “o practică repetată şi constantă” a conducerii Direcţiei Silvice Cluj de a le cere bani angajaţilor sub forma unei “cotizaţii în stil mafiot” de 20.000 de euro anual pentru fiecare district din cadrul Direcţiei. Banii erau remişi în două tranşe. De asemenea, pădurarii îi trimiteau lui Mariş material lemnos, care în  schimb le asigura posturile. 

gruia-stoica

Vasile Didilă – fratele și partenerul de afaceri al milionarului Gruia Stoica de la Grup Feroviar Român (GFR) apare în declarația de martor dată în fața procurorilor de către șeful de cabinet al președintelui Uioreanu, tânărul Răzvan Pop. Potrivit declarației lui Răzvan Pop, redate de EVZ.ro, ”La finele lunii mai 2012, la sediul partidului a venit în vizită la Uioreanu, fratele lui Gruia Stoica. Ştiu că cei doi au discutat în curtea imobilului iar la final, Uioreanu m-a chemat și mi-a cerut să-l însoțesc pe domnul respectiv la o discuție. Am plecat pe loc împreună cu acesta, ne-am urcat amândoi în maşina mea şi i-am spus că vom merge la un local din apropiere. Individul a scos din buzunarul de la haină un plic mai gros, după care a ieșit din mașina mea fără să spună nimic. Am fost uimit de ce se întâmplă, am luat plicul și am constatat că acesta conține suma de 50.000 de euro, în bancnote de 500 de euro (pentru că am numprat banii), am luat banii şi i.am dus la sediu unde i-am spus preşedintelui ce s-a întâmplat şi că domnul respectiv lăsat suma de 50.000 de euro. Uioreanu nu a fost mirat deloc, spre deosebire de mine”. Pop a spus că a aflat ulterior de la un consilier că este vorba despre fratele lui Gruia Stoica.

Pardau_Dumitru

 

Dumitru Pardău – deputat PNL de Suceava. Apare și el în declarația lui Răzvan Pop, potrivit EVZ.ro. ”În decembrie 2013, deputatul de Suceava, Pardău Dumitru s-a întâlnit cu preşedintele la sediul CJ Cluj, după finalizarea dşina acestuia ce era parcată în apropiere, un Volvo XC 60 negru şi din maşină a scos un plic ce mi l-a înmânat, în el fiind suma de 22.500 lei în bancnote de 200 de lei. Pardău Dumitru mi-a spus că voi fi căutat de reprezentantul unei firme de electrice, i-am dat numărul meu de telefon pentru contact. Reţin că, anterior la mapa preşedintelui se afla la semnat un act adiţional de prelungire a contractului de proiectare părţi electrice staţii transfer de la Centru de Management Integrat al Deşeurilor“, a declarat şeful de cabinet al lui Uioreanu la DNA.

 

 

vadean diferit srlGrigore Vădean – director general Diferit SRL, firmă de reparații drumuri și deszăpeziri.  CLUJUST.ro a arătat anterior că Vădean și șeful Direcției Regionale de Drumuri, spriinit de PNL, Eugen Cecan, sunt implicați în dosarul Uioreanu.  ”În toamna 2012, probabil în octombrie, la sediul Cluj, s-a prezentat numitul Vădean, director al firmei Diferit S.R.L., care a lăsat la secretara preşedintelui Uioreanu un plic maro în care se afla suma de 45 000 de lei. Secretara aştepta să revină preşedintele la birou şi când acesta a revenit în instituţie a întrebat ce conţine plicul şi de la cine provine. Cum secretara nu a ştiut să dea datele cerute, preşedintele a solicitat secretarei să deschidă plicul. De faţă era şi secretara M.L.. S-a constatat că în plic se afla suma de 45 000 de lei, am apărut şi eu în birou, iar preşedintele mi-a cerut să verific, să aflu de unde sunt banii. Pentru că nu aveam datele necesare şi secretara nu a ştiut să mă lămurească cu nimic, am luat decizia de a cumpăra un bec cu ultraviolete pentru a verifica banii. Am văzut că totul este în regulă şi i-am spus preşedintelui că banii nu sunt marcaţi. La circa două zile am aflat că numitul Cecan Eugen, director la C.N.A.D.R. i-a cerut omului de afaceri ce deţine firma Diferit să aducă preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj suma de 10 000 euro sau echivalent în lei în regim de urgenţă, banii fiind necesari preşedintelui”, a declarat martorul Marius Răzvan Pop, în declaraţia aflată la fila nr. 88 din dosarul de urmărire penală.

necunoscutLucian Mihuț – patronul Inter Sport SRL din Cluj-Napoca. Potrivit ZiardeCluj.ro, Razvan Pop povesteste ca si Mihut ceruse intalnire in cel mai mafiot peisaj cu putina, la lizera unei paduri din Gilau. “In data de 14 martie 2014, urma sa ma intalnesc cu Rus Alin si eventual cu Mihut Lucian patronul de la Inter Sport SRL, acesta din intentionand urmand sa remita o suma de bani presedintelui CJ Cluj pentru contractul de dotare a pistei de atletism de pe Cluj Arena cu aparatura necesara competitiilor intenationale de atletism. Intalnirea, intermediata si fixata de Rus Alin, urma sa aiba loc la liziera padurii din Gilau, pe drumul care duce la restaurantul Milenium dar am renuntat. Licitatia castigata de Intersport SRL a avut loc in decembrie 2013“, a declarat Razvan Pop la DNA Cluj.

 

 

CLUJUST.ro: Pe măsură ce vor apărea nume noi, acestea vor fi adăugate listei de mai sus.

 

Comments

comentarii

România este, pentru a zecea lună la rând, țara cu cea mai ridicată inflație din Uniunea Europeană.... Citește mai mult
TikTok va fi eliminat, oficial, din magazinele de aplicații din SUA, duminică, în urma deciziei Curții Supreme.... Citește mai mult

6 comentarii

  1. Schema trebui completata cu cei care tranteau achizitiile: sefii din directia de dezvoltare si investitii si juristii. Ei manareau dosarele achizitiilor, eu trucau licitatiile si tot ei vizau contractele penale.

  2. Inaintea fiecarei achizitii din bani publici, trebuie facute niste documente de catre compartimentul de achizitii:niste referate si dosarul de atribuire. Dupa contractare acelasi compartiment pune un anunt in SEAC.
    Fie4care contract trebuie vizat obligatoriu de un jurist. Asa ca de cite ori publicati voi, dle admin., o ancheta in care vorbiti de contracte incredintate incorect si de acte aditionale in care pretul creste de peste 20%, ii incriminati pe buna dreptate pe acesti impostori care sunt platiti de la stat si mai iau si spagi.

  3. D-le admin! Cel mai bun exemplu ca directorii aranjeaza licitatiile este una dintre ultimele,respectiv cea pentru lucrarile de expertizare a CMID(unde factorii implicati????din CJ cam strand din fund).Este vorba de o cerere de oferte lansata pe siteul CJ cândva in mai iunie 2013 estimata sub 100.000 euro ale carei caiet de sarcini a fost modificat de atatea ori pana s-a potrivit firmei domnului prof Florian.S-a renuntat la cerinte de expert,s-a renuntat la cateva obiective etc.Detalii picante poate oferii d-na Ratiu care e manager de proiect La CMID.

Sărbători fericite!

Lasă un răspuns