Delegația de avocați clujeni prezentă la Congresul Federației Barourilor din Europa (FBE) a prezentat problema proiectului de Cod Fiscal din România și a cerut traducerea lucrărilor Congresului în limbile tuturor participanților. O avocată din Baroul Cluj a candidat la funcția de secretar general, însă a pierdut la voturi.
Șase avocați au făcut parte din delegația Baroului Cluj la Congresul FBE, ce a avut loc la Bilbao între 14-16 mai: Gidro Stanca, Doina Gherman, Călin Iuga, Voicu Sârb, Diana Andrașoni și Alexandra Varga.
Doina Gherman (foto dreapta) a conceput și susținut în limba franceză poziția Baroului Cluj cu privire la proiectului Codului Fiscal: ”Mă adresez Congresului Federatiei Barourilor Europene cu o chestiune care vizeaza profesia de avocat in Romania si care ar putea afecta independenta profesiei de avocat. Este vorba despre proiectul de modificare a Codului fiscal, aflat in prezent in dezbateri la Camera Deputatilor din Parlamentul Romaniei, propuneri prin care este instituit un nou regim fiscal aplicabil veniturilor din profesiile liberale, cu ignorarea totala a principiilor aplicabile profesiei de avocat.
Prin aceste modificari legislative preconizate, dincolo de fiscalizarea excesivă, se tinde la incadrarea profesiei de avocat in sablonul de tipul angajat-angajator. Astfel, clientul devine angajator, iar avocatul este persoana angajata, aflat intr-o relatie de subordonare de tipul Codului muncii. In acest fel, independenta avocatului este grav afectata. Acest proiect incalca pricipiile Uniunii Europene ce consacra libertatea si independenta profesiei de avocat, garantand libertatea si independenta avocatului in exercitarea profesiei sale.
Astfel, o activitate independenta tinde sa fie reconsiderata ca activitate dependenta, cu impact direct asupra independentei profesiei si libertatii avocatului. Organele de conducere ale Corpului avocatilor din Romania au comunicat o scrisoare deschisa catre Primul ministru al Romaniei si Ministrului de finante, subliniind ca aceste modificari afecteaza esenta liberala a profesiei de avocat. Domnule presedinte, dragi colegi, fac apel la solidaritate cu rugamintea de a ne sustine printr-un comunicat de solidaritate si, de ce nu, printr-o scrisoare deschisa adresata Primului ministru al Romaniei si Ministrului de finante”, a spus Gherman la Bilbao.
FBE va trimite o scrisoare deschisă autorităților romane competente in scopul respingerii propunerilor legislative fiscale ce tind sa afecteze independența profesiei de avocat in Romania.
O altă chestiune ridicată de avocații clujeni a fost cea a limbilor în care se traduc lucrările congresului. Poziția Baroului Cluj a fost exprimată în engleză de avocatul Călin Iuga (foto).
”Delegația Baroului Cluj a mai susținut modificarea Statutului FBE in sensul traducerii lucrărilor in limba maternă a tuturor participanților la lucrări, însă s-a opus un coleg avocat din Cehia. Solicitarea a fost respinsă, rămânând in continuare drept limbi oficiale in care sa se efectueze traducerile engleza, franceza, spaniola, italiana si germana. Am avut susținerea avocaților din Franta, in special a domnului Michel Benichou, cu privire la toate acțiunile delegației Baroului Cluj. Rămâne sa luptam la noile alegeri pentru modificarea Statutului.”, ne-a spus Iuga. De precizat, că ar mai fi fost trei limbi în plus: româna, poloneza și ceha.
Avocata Diana Andrașoni din Baroul Cluj, fostă jurnalistă, a candidat pentru funcția de secretar general al FBE, însă a fost învinsă la voturi de noul secretar general Charles Kaufhold. Puteți citi povestea avocatei Andrașoni AICI.
De asemenea, Andrașoni, membră în comisia permanentă a drepturilor omului din FBE, a ridicat problema ascultarilor telefonice ale avocatilor, problemă comuna a intregii Europe, sens in care s-a adoptat o rezolutie ce va fi trimisa Consiliului Europei. Avocata clujeană a fost sustinută de vicepresedintele Consiliului Barourilor Europene, Michel Benichou.
Noul președinte al FBE este spaniolul Nazario de Oleaga, cu care o parte din delegația de la Cluj și-a făcut o poză.