Notarul Tony Gorun

Caz rar: Parchetul General s-a retras din procesul unui notar din Cluj în urma unei decizii CC

Parchetul General a retras apelul procurorilor PCA Cluj în procesul penal al unui cunoscut notar în urma deciziei CC prin care a fost șters un articol din legea de combatere a evaziunii fiscale, obținută de SCA Iordăchescu și Asociații pentru un alt notar din Cluj.

Cunoscutul notar public Tony Gorun a scăpat definitiv de procesul penal în care era acuzat de evaziune fiscală. După ce în luna ferbuarie, Curtea de Apel Cluj l-a achitat, ieri, Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut decizia CA Cluj ca urmare a retragerii apelului de către procurorul de ședință din partea Parchetului General. Practic, acesta, cu aprobarea șefului de secție, nu a mai susținut apelul declarat de colegii lui de la Parchetul Curții de Apel Cluj.

Soluția ÎCCJ pe scurt:

”I. Ia act de declaratia de retragere a apelului declarat de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj împotriva sentintei penale nr.66 din 05 februarie 2015 pronuntata de Curtea de Apel Cluj – Sectia Penala si de Minori, privind pe intimatul inculpat Gorun Horacius Tony.

II. Respinge, ca nefondat, apelul declarat de partea civila A.N.A.F. – Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Cluj împotriva aceleiasi sentinte penale.

Obliga apelanta parte civila A.N.A.F. – Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Cluj la plata sumei de 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat.

Cheltuielile judiciare ocazionate de solutionarea apelului declarat de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj raman în sarcina statului.

Onorariul partial cuvenit aparatorului desemnat din oficiu pentru intimatul inculpat pana la prezentarea aparatorilor alesi, în suma de 65 lei, se va plati din fondul Ministerului Justitiei.

Definitiva.”

lect. dr. Daniel Nițu
lect. dr. Daniel Nițu

La termenul de judecată anterior, procurorul de ședință a precizat că va analiza apelul în funcție de considerentele deciziei Curții Constituționale din luna mai, prin care articolul 6 din Legea nr. 241/2005 privind prevenirea si combaterea evaziunii fiscale a fost declarat neconstituțional. Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată în procesul notarului Mihaela Chiș, asociată cu Gorun, judecată într-un alt dosar pentru evaziune fiscală. Excepția de neconstituționalitate a fost redactată de o echipă de avocați de la SCA Iordăchescu și Asociații, care au publicat pe site-ul societății de avocatură Iordachescu-Law.ro mai multe detalii după admiterea excepției.

Lectorul universitar Daniel Nițu, care a făcut parte din echipa de avocați ce a invocat excepția, spune că se așteaptă la o schimbare a jurisprudenței la nivelul parchetului Curții de Apel Cluj. ”La fel ca în cazul Gorun, în altă cauză de la Curtea de Apel Cluj, parchetul, după decizia CC, a schimbat încadrarea juridică în abuz în serviciu. La nivelul Înaltei Curți este o altă percepție, așa cum se poate vedea și în minuta întâlnirii reprezentanților ÎCCJ cu președinții secțiilor penale ale curților de apel din iunie de la Brașov. Personal, am satisfacția că a fost șters un articol greșit dintr-o lege.”, a spus Daniel Nițu.

Extras din MINUTA întâlnirii reprezentanţilor Înaltei Curți de Casație și Justiție cu preşedinţii secţiilor penale ale curţilor de apel – Braşov, 4-5 iunie 2015:

”Efectele deciziei CCR privind infracţiunea prev. de art. 6 din Legea nr. 241/2005.

Materia – drept penal

Subcategoria – dezincriminare

Obiect în ECRIS – infracţiuni de evaziune fiscală – legea nr. 241/2005.

Act normativ incident- art. 6 din Legea nr. 241/2005.

În opinia participanţilor la întâlnire, textul fiind declarat neconstituţional integral şi nu doar cu referire la o anumită interpretare, de la data publicării deciziei Curţii Constituţionale şi până la eventuala adoptare a unei alte norme de incriminare, fapta este dezincriminată, cu toate consecinţele ce decurg din acest fapt, inclusiv sub aspectul aplicării legii penale în timp.”

Avocații lui Gorun, Dan Chertes și Sergiu Bogdan
Avocații lui Gorun, Dan Chertes și Sergiu Bogdan

Unul dintre cei doi avocați care l-au reprezentat pe Tony Gorun, Sergiu Bogdan, coleg de catedră cu Daniel Nițu, spune că la termenul de judecată anterior, reprezentantul Parchetului General a cerut amânare ca să fie publicată în Monitorul Oficial motivarea deciziei Curții Constituționale. ”A spus că trebuie să se gândească dacă susțin sau nu motivele de apel. Atenție, motivele de apel ale parchetului din Cluj țineau cont de decizia CC. La Înalta Curte, evident că decizia CC a avut un efect din oficiu, dar soluția nu este de achitare pe motivele deciziei CC. Soluția de achitare este cea dată de CA Cluj, care a rămas definitivă. În momentul în care parchetul și-a retras calea de atac, acea soluție a rămas definitivă ca și cum nu ar fi fost atacată”, a spus Bogdan. Acesta spune că este o raritate ca procurorul de ședință să retragă un apel, mai ales că este nevoie și de aprobarea procurorului ierarhic superior.

laura oprean 2
Laura Oprean (sursa foto luju.ro)

Lovitură grea pentru parchetul Curții de Apel Cluj

Interesant este că Tony Gorun a fost inițial scos de sub urmărire penală de către un procuror de la Parchetul Curții de Apel Cluj, dar ulterior, șeful de atunci, Florin Magyar, i-a repartizat dosarul procurorului Laura Oprean, care tocmai venise de la DNA București și care l-a trimis în judecată. Acum, Laura Oprean este procurorul general al Parchetului Curții de Apel Cluj. ”Fapta a fost încadrată greșit de trei ori”, spune notarul Tony Gorun.

Citiți AICI cât de mult l-a afectat pe Tony Gorun dosarul penal trimis în judecată în 2013, finalizat cu achitare.

Decizia Curții de Apel Cluj

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Comments

comentarii

Cel mai mare youtuber din lume, Mr.Beast, a filmat la Salina Turda.... Citește mai mult
Cea de-a treia zi de distracție și muzică pentru participanții la Electric Castle. La fel ca în celelalte două zile de festival, vineri, artiştii vor fi pregătiți să facă un mare show.... Citește mai mult

Lasă un răspuns