Un judecător din Cluj a fost șef de promoție la INM după ce a picat de două ori la admitere

Exemplu de ambiție: Un tânăr judecător din Cluj a fost șef de promoție la INM în 2013, după ce a dat de trei ori concursul pentru a intra la institut. Acum este judecător la secția civilă de la Judecătoria Cluj-Napoca.

Tânărul judecător Mihai Ivanciuc, în vârstă de 28 de ani, originar din Sighetu Marmației, a absolvit Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai în 2010. S-a hotărât târziu să dea la magistratură.  ”În timpul facultății nu m-am gândit foarte precis la un țel exact, adică să-mi termin studiile și să devin judecător sau procuror. Pe parcurs am început să mă gândesc la profesia de magistrat. Probabil că o influență a venit din sfera familială, căci mama era judecător, acum e în pensie”, mărturisește judecătorul.

judecator mihai ivanciuc (3)Pentru că nu a intrat din prima la Institutul Național al Magistraturii (INM), a urmat și un master la aceeași facultate. ”Am dat examen imediat după ce am terminat facultatea. Nu l-am luat atunci și am urmat un master de științe penale și criminalistică. Între timp, m-am mai pregătit”, spune Ivanciuc.

În ianuarie 2011 s-a organizat o sesiune intermediară pentru INM. Nu intrat nici atunci. În toamna următoare s-a ambiționat mai tare și a intrat în jurul poziției 30. Mihai Ivanciuc a absolvit INM cu cea mai mare medie, in 2013.

Cu toate că a excelat, este modest: ”Nu cred că putem spune asta, căci toți colegii eram foarte bine pregătiți. Vă dați seama că eram cei mai buni după concurs. A fost o perioadă frumoasă, deși la început părea foarte foarte greu și nu eram obișnuți cu modalitatea în care se desfășurau seminariile. Te implică foarte mult personal. Grupele sunt restrânse de 15-17 persoane. Este o interacțiune mult mai mare între colegi și între auditorii de justiție și formatori. Spre deosebire de facultate, unde cursurile sunt cu toți studenții, iar grupele de principiu sunt mai mari.”

Media finală a inclus și nota de la examenul de absolvire: ”Se acordau note și pentru activitatea din timpul seminariilor, erau examene, lucrări în timpul perioadei de studiu. La o medie a tuturor în cei doi ani, am fost primul. În jur de 9,50 a fost media. La calcul s-a avut în vedere și nota de la examenul de absolvire a institutului.”

Întrebat desre sacrificii, Ivanciuc spune: ”Primul an, care s-a desfășurat efectiv la București, nu prea era timp de altceva decât de pregătire. Normal că între colegi mai ieșeam, dar mai puțin. Fiind și din diverse colțuri ale țării, prea multe lucruri, înafară de pregătire și câteva întâlniri cu colegii, nu prea am făcut. ”

judecator mihai ivanciuc (1)Mihai Ivanciuc nu crede că INM-ul l-a schimbat ca om și susține cu tărie funcționarea lui, fiind cunoscute unele critici față de pregătirea de la institut. ”Pur și simplu m-a pregătit. Din punctul meu de vedere nu poți să exerciți profesia de judecător sau procuror fără să fi absolvit INM-ul, fără să fi parcurs pregătirea de acolo. Cel puțin în ce mă privește, era o pregătire indispensabilă pentru profesia ulterioară. Mie mi s-a părut o perioadă de pregătire care a avut un rol concret. Mai ales că pregătirea era axată pe aspecte practice pe care noi, terminând facultatea, nu le puteam cunoaște sau percepe foarte bine. Aproape exclusiv din perspectivă practică se abordează toate temele.”, spune tânărul judecător.

Dar… ”Realitatea nu se compară cu chestiunile teoretice și cu pregătirea. E altceva, dar m-am acomodat treptat de la 1 iulie 2013 până în prezent”, adaugă el.

După absolvirea INM, auditorii de justiție devin judecători și procurori stagiari. Aceștia au în competența lor doar anumite cauze: plângeri contravenționale, cereri evaluabile în bani de până la 10.000 de lei și alte cauze mai simple. ”Litigii mai puțin importante, dacă le putem spune așa.”, după cum spune judecătorul. Aceasta s-a pronunțat anul trecut asupra unor amenzi date protestatarilor pentru salvarea Roșiei Montane.

”Chiar și niște plângeri contravenționale pot pune probleme serioase. Sub această cupolă că ar fi litigii mai puțin importante, se pot ascunde și pricini deosebite și cu implicații sociale. Dar nu putem discuta în concret despre cauze”, afirmă magistratul.

Mihai Ivanciuc este acum judecător definitiv în cadrul secției civile de la Judecătoria Cluj-Napoca. ”Nu e neapărat o alegere personală, nici nu putea fi pentru că nu depinde de voința mea, ci de modalitatea în care este împărțită administrativ instanța. Dar cred că până la urmă e ceea ce vroiam să fac, deși am terminat master în științe penale și criminalistică. Civilul acoperă multe domenii, așa că nu ne plictisim, să zic așa”, spune el.

O avocată cu experiență a spus că ”nu poți să faci penal dacă nu știi civil”, afirmație cu care tânărul magistrat este de acord:  ”Evident. Doar dacă ne gândim că în cadrul procesului penal se poate exercita și acțiunea civilă care în esență vizează angajarea răspunderii delictuale a inculpatului, a părții responsabile civilmente și în mod necesar judecătorul care tranșează acțiunea penală și se pronunță asupra acțiunii civile trebuie să aibă cunoștințe extinse de răspundere civilă delictuală”

Judecătorul Ivanciuc are modele chiar din rândul magistraților clujeni: ”Bineînțeles, nu pot să-l omit pe domnul președinte al Judecătoriei Cluj-Napoca, Lucian Marian, pe care îl stimez și-l apreciez foarte mult și întotdeauna este alături individual și colectiv de fiecare din judecătorii instanței. Doamna judecător Șoimița Trifan, președintele secției civile. Am un model și în doamna judecător lector Andrea Anamaria Chiș, care mi-a fost și profesor în facultate în anul 4 la drept procesual civil. Pe penal, m-a impresionat profund domnul decan Florin Streteanu și din INM îmi amintesc cu plăcere de seminariile de drept procesual penal ținute de doamna procuror Condoiu de la Parchetul General.”

Mihai Ivanciuc în ”audiență” la președintele instanței, Lucian Marian
Mihai Ivanciuc în ”audiență” la președintele instanței, Lucian Marian

Ce înseamnă roba pentru Mihai Ivanciuc? ”Asigură o solemnitate ședinței de judecată și până la urmă ar trebui să fim magistrați și dincolo de robă, cel puțin în modul în care ne comportăm și în cadrul colectivului instanței și în societate. Există niște restricții impuse prin codul deontologic, prin legea privind statutul judecătorilor și procurorilor. ”

Fiind perioada concursului pentru INM, tânărul judecător, care a reușit din a treia la concursul de admitere și a absolvit institutul cu brio, îi încurajează pe cei care nu vor reuși anul acesta: ”Le doresc succes! Dacă s-au gândit și cred că li se potrivește profesia de judecător sau procuror, să nu fie descumpăniți dacă nu au intrat acum. Să continue să se pregătească!

Cât despre cum a reușit să termine primul din generația lui INM-ul? ”Pregătirea individuală depinde de fiecare din cei care participă la concurs. Nu aș putea să dau o rețetă a succesului. Niciodată nu am făcut un țel să termin primul. Am încercat să-mi fac partea cât mai bine, să mă concentrez, să fiu cât mai serios și munca a dat rezultate”, spune judecătorul.

Ca urmare a mediei de absolvire, Mihai Ivanciuc a putut să-și aleagă un post acolo unde își dorea, adică Judecătoria Cluj-Napoca.

Comments

comentarii

Germania intenționează să o nominalizeze pe Annalena Baerbock, actualul ministru de externe, drept candidat la funcția de președinte ale Adunării Generale a ONU în sesiunea 2025-2026.... Citește mai mult
Președinții american și rus, Donald Trump și Vladimir Putin, au convenit marți, într-o convorbire telefonică, asupra unui armistițiu limitat în războiul din Ucraina.... Citește mai mult
APBCT

Lasă un răspuns