fbpx

Raport: Plăți de milioane de euro efectuate de clubul CFR către offshore-uri în frauda creditorilor

Administratorul judiciar al clubului de fotbal CFR 1907 a publicat o completare la raportul privind cauzele care au dus la insolvență, în care scoate la iveală contracte și facturi din 2012-2013, încheiate între CFR și două offshore-uri de care nu se știa până acum. Informația se coroborează cu ancheta penală a DIICOT Cluj, care i-a pus sub acuzare pe Arpad Paszkany și Iuliu Mureșan tocmai pentru că și-ar fi însușit circa 10 milioane de euro din patrimoniul societății Fotbal Club CFR 1907 Cluj SA.

Completare la Raportul asupra cauzelor şi împrejurărilor care au dus la apariţia insolvenţei debitorului CFR

”În fapt, faţă de CFR a fost deschisă procedura insolvenţei la data de 04.02.2015 prin Sentinţa nr. 294/2015 pronunţată de Tribunalul Specializat Cluj în dosarul nr. 134/1285/2015.

Administratorul judiciar a procedat la întocmirea raportului asupra cauzelor şi împrejurărilor care au dus la apariţia insolvenţei CFR, acesta fiind depus la dosarul cauzei. Totodată, administratorul judiciar a procedat la publicarea unui Anunţ privind depunerea raportului asupra cauzelor şi împrejurărilor care au dus la apariţia insolvenţei CFR în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă nr. 5819/25.03.2015. Raportul în speţă a fost comunicat Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Cluj şi debitoarei. Dovada acestor demersuri a fost depusă la dosarul cauzei. În cuprinsul raportului asupra cauzelor şi împrejurărilor care au dus la apariţia insolvenţei CFR, la Capitolul F, intitulat Concluzii referitoare la existenţa unor operaţiuni frauduloase întocmite în cei 2 ani anteriori deschiderii procedurii”, am arătat următoarele: RTZ îşi rezervă dreptul de a promova eventuale acţiuni în anulare, după comunicarea tuturor documentelor justificative solicitate, privind transferurile patrimoniale şi alte operaţiuni (împrumuturi) efectuate în cei 2 ani anteriori deschiderii procedurii. Administratorul judiciar îşi rezervă dreptul de a completa prezentul raport, în urma preluării documentelor şi informaţiilor suplimentare solicitate.”

Menţionăm că administratorul judiciar a solicitat debitoarei toate documentele privind plăţile şi transferurile efectuate în cei 2 ani anteriori deschiderii procedurii insolvenţei faţă de CFR, documente necesare întocmirii Raportului privind cauzele şi împrejurările care au dus la insolvenţa acesteia. La data întocmirii Raportului cauze de către subscrisa, documentele şi informaţiile solicitate debitoarei nu au fost comunicate în totalitate administratorului judiciar. Ulterior, o parte din informaţii ni s-au comunicat de către debitoare, iar administratorul judiciar, coroborând informaţiile primite cu alte date care au ajuns în atenţia acestuia pe parcursul procedurii, a întocmit prezenta Completare la Raportul privind cauzele şi împrejurările care au dus la insolvenţa CFR.

Având în vedere aceste aspecte, precum şi faptul că la data de 06.06.2016, în urma solicitării administratorului judiciar, ni s-au comunicat documente şi informaţii despre care nu aveam cunoştinţă la data întocmirii Raportului privind cauzele şi împrejurările care au dus la insolvenţa CFR, deoarece nu ne-au fost comunicate, am procedat la analiza acestor documente, constatând că anumite operaţiuni de plată efectuate de CFR în favoarea societăţilor offshore Sorrell Enterprises Limited şi Vianova Holdings Limited, ambele cu sediul în Cipru, au fost efectuate în frauda creditorilor CFR, din punctul nostru de vedere.

Astfel, documentele despre care facem vorbire mai sus, pe care debitoarea ni le-a comunicat în cursul zilei de 06.06.2016, sunt următoarele:

  • contractul de consultanţă încheiat între Sorrell (consultant) şi CFR (club) la data de 04.05.2012 şi Addendumul nr. 1 la acesta – în limba engleză;
  • Factura nr. 002/28.06.2013 emisă de către Sorrell către CFR pentru suma de 1.250.000 euro în temeiul contractului de consultanţă de mai sus.
  • contractul de consultanţă încheiat între Sorrell (consultant) şi CFR (club), la data de 19.08.2012 şi Addendumul nr. 1 la acesta – în limba engleză;
  • Factura nr. 001/11.06.2013 emisă de către Sorrell către CFR pentru suma de 1.507.240 euro în temeiul contractului de consultanţă (2) de mai sus;
  • factura nr. 01/2013 din data de 15.03.2013 emisă de Vianova către CFR pentru suma de 387.435 euro.

Raportat la faptul că, din punctul nostru de vedere, operaţiunile de plată efectuate de CFR către Sorrell şi Vianova îndeplinesc condiţiile legale de la art. 58 lit. h şi art. 117 alin. 2 lit. c şi g din Legea nr. 85/2014, vom proceda la formularea de acţiuni în anularea acestora întemeiate pe respectivele prevederi legale. În măsura în care administratorul judiciar va intra în posesia şi a altor documente privind societăţile Sorrell şi Vianova, urmează a proceda la completarea acţiunilor în anulate. Totodată, dacă administratorul judiciar va intra în posesia unor documente/informaţii care să fie susceptibile de a duce la anularea altor operaţiuni/transferuri, va proceda în consecinţă.”

Menționăm că dosarele cu obiect ”acțiune în anulare” au fost înregistrate la Tribunalul Specializat Cluj în 8 iunie.

Comments

comentarii

În locul fostului Spital de Medicina Muncii, de pe strada Louis Pasteur, va fi amenajat un Centrul de Patologie Neurovasculară și Neurochirurgie. Marți a avut loc predarea-primirea amplasamentului unde se va ridica construcția.... Citește mai mult
Preţul energiei electrice în Europa a atins marți un nou nivel record, depăşind pentru prima dată pragul de 500 de euro pentru un Megawatt-oră.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!