Emil Boc în față la sediul DNA București

Numele lui Emil Boc tot apare tangențial în mari dosare de la DNA

Odată cu dosarul Loteria, în care a fost trimis în judecată dejeanul Gheorghe Benea (din fostul PDL), primarul Emil Boc a mai bifat un dosar mare de la DNA București în care îi apare numele în legătură cu persoane importante acuzate de infracțiuni.

Cel mai recent dosar al DNA în care apare numele lui Emil Boc este cel în care a fost trimis în judecată directorul Loteriei Române, Gheorghe Benea, originar din Dej și membru important al fostului PDL Cluj. Iată ce spune procurorul DNA Adrian Cosmin Iordache în rechizitoriu cu privire la numirea lui Benea la conducerea Companiei Naționale Loteria Română SA, în care sunt implicați fostul ministru de Finanțe, Gheorghe Pogea, consilierul său personal Eduard Goean și fostul premier Emil Boc:

Boc si Pogea
Boc si Pogea

”Sunt câteva chestiuni care trebuie lămurite, între ele fiind și întrebarea: de ce ar asculta Gheorghe Benea de Goean Eduard Romulus, de ce l-ar tolera pe Ovidiu Rîpanu în CNLR, în ciuda isprăvilor sale, doar pentru că era susținut de Goean Eduard Romulus?

Poate că merită subliniat că pe Goean Eduard Romulus, Gheorghe Benea l-a perceput ca fiind o persoană influentă, implicată în numirea sa în funcție. Mai mult, ministrul de finanțe Gheorghe Pogea întreținea această aparență, insistând să-l aibă alături pe Goean Eduard Romulus, la discuțiile sensibile cu Gheorghe Benea.

Cu privire la aceste aspecte martorul Goean Eduard Romulus a declarat: ”Atunci când  Gheorghe Pogea a ocupat funcţia de ministru de finanţe, prin februarie 2009, am primit de la acesta un bileţel pe care erau scrise numele şi numărul de telefon al lui Gheorghe Benea. Ministrul mi-a spus că biletul l-a primit de la Emil Boc, eu trebuind să-l contactez pe Gheorghe Benea să se prezinte la Bucureşti pentru o discuţie cu ministrul de finanţe. Am încercat în mod repetat, fără succes, să iau legătura cu Gheorghe Benea, aspect pe care i l-am adus la cunoştinţă lui Gheorghe Pogea. Nu ştiu ce demersuri a făcut acesta din urmă, însă, la un moment dat  Gheorghe Benea a răspuns la telefon, m-am prezentat şi i-am cerut să vină la Bucureşti. (…)La unele discuţii pe teme sensibile cu Gheorghe Benea, ministrul se simţea mai în siguranţă dacă eram şi eu de faţă. De exemplu, am participat la o discuţie legată de rezilierea contractului încheiat de C.N. Loteria Română SA cu Intralot; la această  întrevedere ministrul i-a recomandat lui Gheorghe Benea să discute chestiunea de interes, cu prim-ministrul cu care avea o relaţie directă.”, se arată în rechizitoriu.

Dosarul sponsorizărilor PDL

În 5 noiembrie 2015, fostul premier și fost preşedinte al PDL Emil Boc a fost audiat la DNA în dosarul Elenei Udrea, în legătură cu finanţarea campaniei electorale din 2012 a PDL cu bani care ar fi fost primiţi de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu pentru asigurarea unui contract cu Hidroelectrica. În aceste dosar, Udrea a recunoscut că a primit bani de la Buzăianu, însă a susţinut că aceştia au fost direcţionaţi către PDL

Boc a declarat la ieşirea de la DNA că nu ştie nimic despre o posibilă sponsorizare a PDL de către omul de afaceri Bogdan Buzăianu.  Întrebat ce motiv crede că ar fi avut Udrea, ca să spună că au venit bani la PDL, primarul de la Cluj a răspuns: “Sunt convins că ea va face precizările necesare”. “Personal nu l-am întâlnit niciodată pe Buzăianu şi nu am cunoştinţă de nicio sponsorizare a acestuia la PDL”, a adăugat Boc.

Potrivit procurorilor DNA, Elena Udrea ar fi primit mită de la un om de afaceri 3,8 milioane de dolari şi o creanţă de 900.000 de euro pentru a asigura firmei controlate de acesta derularea, în continuare, a contractului bilateral de vanzare – cumparare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA.

“În vara anului 2010, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi membru al Guvernului şi de persoană cu funcţie de conducere în cadrul unui partid politic, având influenţă asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi ai SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane USD, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea, în continuare, a contractului bilateral de vânzare-cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA”, a precizat DNA.

boc pupa mana elenei udrea

Dosarul Microsoft și ”puii” lui

De asemenea, procurorii DNA susțineau în referatul din februarie 2015 pentru arestarea preventivă a Elenei Udrea că o parte din șpaga dată de câștigătorii contractului de licențiere Microsoft a ajuns în 2009 la Partidul Democrat Liberal (PDL), condus atunci de fostul premier și actual primar Emil Boc. Banii nu au fost virați direct, ci s-au plătit 4 milioane de scrisori electorale.

”Din probatoriul administrat în cauză rezultă că inculpatul Sandu Gabriel, ministru al Comunicaţiilor la data respectivă, a procedat la realizarea procedurii de achiziţie şi la încheierea contractului de licenţiere ca urmare a presiunilor exercitate de  Udrea Gabriela Elena, în calitate membru al Guvernului şi vicepreşedinte PDL, precum şi ca urmare a presiunilor exercitate de alte persoane din conducerea partidului.

S-a stabilit, de asemenea, că beneficiari ai sumelor de bani din plăţile efectuate în baza contractului sunt printre alţii inculpatul Sandu Gabriel, inculpatul Cocoş Dorin şi Partidul Democrat Liberal care a beneficiat de plata unor materiale electorale prin intermediul inculpatului Sandu Gabriel.  Din probatoriul testimonial rezultă că pentru promovarea hotărârii de guvern nr. 460/2009 şi alocarea bugetului necesar, inculpatul Gabriel Sandu a beneficiat de susţinerea ministrului Udrea Elena Gabriela, a primului ministru Boc Emil (…)

În toamna anului 2009, s-a încheiat cu Partidul Democrat Liberal un contract de prestări de servicii (…) care avea ca obiect prestarea serviciilor de tipărire şi anvelopare a unui nr. de 4.000.000 de scrisori electorale, numărul acestor scrisori a fost suplimentat la 8.600.000, stabilindu-se să se încheie un act adiţional la contractul iniţial.”

„De asemnenea, se va dispune disjungerea cauzei în vederea continuării cercetărilor faţă de inculpatul Sandu Gabriel pentru infracţiunea de spălare de bani. Din declaraţiile inculpatului Sandu Gabriel şi documentele depuse de acesta (facturi ce atestă achiziţionarea prin societăţile controlate de materiale electorale aferente campaniilor PDL din perioada 2008-2009), rezultă că beneficiarul final al sumei de bani primită de la martorii denunţători este Partidul Democrat Liberal. Pentru a se stabili circuitul financiar al sumelor de bani pâna la beneficiarii finali şi implicarea acestora în savârşirea faptelor, se impune continuarea urmăririi penale”, se arată în rechizitoriu.

Dosarul Gabriel Sandu-PDL

Fostul ministru al Comunicațiilor, Gabriel Sandu, a declarat procurorilor DNA că a finanțat PDL cu 300.000 de euro, în total, și că toți banii i-a înmânat ”șefului Emil Boc”, fost prim-ministru și președinte de partid. Acum e primarul Clujului.

Pe întreaga perioadă a mandatului meu de ministru, am finanţat PDL cu sume lunare însumând circa 300.000 de euro în total. Aceste sume le-am înmânat direct şefului meu, Emil Boc, primul ministru al României.

Recunosc şi admit, de asemenea, că am acceptat să finanţez partidul şi acţiunile sale, pentru a-mi facilita sprijinul politic şi a-mi menţine funcţia de ministru dar şi poziţia în conducerea centrala PDL. Mai precis, în cazul meu, aveam de adus la partid circa 5 milioane de euro, am avansat aceşti bani din fondurile personale, legale, şi le-am recuperat parţial în modalitatea expusă de Claudiu Florică, Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan. Practic eu trebuia sa particip la campania prezidenţială din 2009 cu patru milioane de euro.”, a declarat Gabriel Sandu. Detalii AICI.

Rechizitoriul din dosarul Microsoft arată că a fost disjuns un dosar de spălare de bani pe numele fostului ministru Gabriel Sandu, în care se verifică circuitul financiar al sumelor de bani ajunse la PDL pentru campaniile din 2008 și 2009. „De asemnenea, se va dispune disjungerea cauzei în vederea continuării cercetărilor faţă de inculpatul Sandu Gabriel pentru infracţiunea de spălare de bani. Din declaraţiile inculpatului Sandu Gabriel şi documentele depuse de acesta (facturi ce atestă achiziţionarea prin societăţile controlate de materiale electorale aferente campaniilor PDL din perioada 2008-2009), rezultă că beneficiarul final al sumei de bani primită de la martorii denunţători este Partidul Democrat Liberal. Pentru a se stabili circuitul financiar al sumelor de bani pâna la beneficiarii finali şi implicarea acestora în savârşirea faptelor, se impune continuarea urmăririi penale”, se arată în rechizitoriu. Alte detalii AICI.

De asemenea, Emil Boc apare și sub titulatura de ”Number one”, la care face referire omul de afaceri clujean Călin Stoia, într-un dosar DNA Cluj, retrimis în judecată recent. 

Citește și Foștii consilieri ai lui Boc, conexiuni cu rețeaua ANRP

Comments

comentarii

Bacalaureatul 2024 începe luni, 17 iunie, cu probele de evaluare a competențelor. Peste 134.000 de candidaţi înscrişi în sesiunea iunie-iulie a Bacalaureatului vor susține proba orală la Limba şi literatura română.... Citește mai mult
Legendele tenisului mondial Andre Agassi, Steffi Graf, Simona Halep şi Andrei Pavel, au făcut show, sâmbătă, într-un meci de dublu care i-a încântat pe spectatorii prezenți la Sports Festival.... Citește mai mult

Lasă un răspuns