fbpx

Un bărbat a dat în judecată Spitalul Județean Cluj pe motiv că a fost infectat cu stafilococ auriu

Un bărbat de 40 de ani din Gherla trece printr-o adevărată dramă de la o fractură deschisă suferită la picior în 2013. Acum este în pericol să-i fie amputat piciorul din cauză că rana nu i se mai vindecă ca urmare a infecției cu bacteria stafilococ auriu. Pacientul susține că a fost infectat în Clinica de Ortopedie a Spitalului Județean Cluj și a apelat la un avocat specializat pe cazuri de malpraxis, prin care a dat în judecată spitalul. Solicită daune morale de 200.000 de euro!

Pacientul a cerut instanței să oblige spitalul la plata a 22.350 lei daune materiale și 200.000 de euro daune morale. Potrivit avocaților acestuia, prejudiciul decurge din săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală.

Reclamantul a fost internat în Clinica de Ortopedie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj în 21 octombrie 2013 cu diagnosticul de ”fractură cominutivă de pilon tibial stâng, cu deplasare, deschisă, tip 3A”, ca urmare a unei căderi. A fost supus mai multor intervenții chirurgicale și tratamente, care durează de peste un an și jumătate, problema medicală subzistă și chiar s-a agravat.

În data de 23 iunie 2014, pacientul s-a prezentat la spital deoarece plaga s-a suprainfectat și a fost operat din nou, extrăgându-se placa care consolida fractura. Cu această ocazie, i s-a efectuat o analiză a secreției din plagă, în urma căreia s-a constatat că este contaminat cu Stafilococ Auriu (Staphylococcus Aureus).

”Subsemnatul am contactat această bacterie în urma spitalizărilor repetate și a intervențiilor chirurgicale efectuate în secția de Ortopedie și Traumatologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj și datorită acestei bacterii am întâmpinat probleme în vindecarea fracturii, probleme care s-au agravat pe parcurs până în prezent”, a scris Ștefan S.

Acesta a fost și la Spitalul de Boli Infecțioase pentru analize, care au relevat prezența în continuare a stafilococului auriu, deși a efectuat tratament specializat cu antibiotic pentru tratarea acestei bacterii. A fost interna tși la spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca în octombrie 2014, unde a fost operat de două ori. Bărbatul disperat că nu scapă de bacterie a fost și la un control în Ungaria pentru a obține încă o părere avizată. Cu toate tratamentele, însă, fractura nu s-a vindecat nici până azi, fiind în pericol să-și piardă piciorul stâng.

”Toate aceste probleme de suprainfectare a plăgii sunt datorate bacteriei cu care am fost contaminat în spital, stafilococ autiu, din cauză căreia nu se vindecă plaga și periodic se infectează”, a precizat reclamantul.

În ceea ce privește condițiile răspunderii civile delictuale, avocatul reclamantului susține că sunt îndeplinite toate condițiile pentru admiterea acțiunii, respectiv fapta ilicită, vinovăția, prejudiciul și raportul de cauzalitate dintre faptă și prejudiciul produs.

”Fapta ilicită a pârâtului, Spitalul Județean Cluj, constă în neglijarea atribuțiilor legale impuse de legislația în vigore în materia obligațiilor pe care un spital trebuie să le îndeplinească pentru garantarea unui act medical corect executat. Astfel, pacienții aleg serviciile unui spital, bazându-se pe prestigiul de care acesta se bucură, pacienții având încredere că în acel spital se va efectua un act medical de calitate și exercitat întocma conform regulilor și conduitei prescrise în mod obiectiv în astfel de proceduri medicale.”, a precizat avocatul. Clientul acestuia. deși domiciliază în Gherla, a ales clinica din Cluj-Napoca tocmai pentru că a considerat că îngrijirile medicale vor fi superioare.

Cu privire la raportul de cauzalitate, avocatul spune: ”Se observă din cronologia actelor medicale că există un raport de cauzalitate direct și de necontestat între fapta ilicită a pârâtului și prejudiciul produs pacientului. Încălcarea sau efectuarea în mod defectuos a atribuțiilor de igienizare și dezinfecție a unității spitalicești, prevăzute de legislația în vigoare, au dus la contaminarea clientului meu cu stafilococ auriu, bacterie care împiedică vindecara plăgii, car s-a suprainfectat de mai multe ori și care probabil va duce la amputarea piciorului”

Reclamantul și avocatul său consideră cei 200.000 de euro ceruți ca daune morale o justă și echitabilă compensare a suferinței provocate de infecția cu bacteria stafilococ auriu.

”Aceste compensații sunt destinate să creeze condiții de viață care să aline într-o oarecare măsură suferințele psihice ale celor care au rămas să trăiască cu traumele produse de această faptă ilicită. Deși cuantificarea prejudiciului moral nu este supusă unor criterii legale de determinare, daunele morale se stabilesc prin apreciere, ca urmare a aplicării criteriilor referitoare la consecințele negative suferite e cei în cauză, în plan fizic, psihic și afectiv, importanța valorilor lezate, măsura în care acestea au fost lezate, intensitatea cu care au fost percepute consecințee vătămării și tulburările și neajunsurile suferite de victima prejudiciului moral. Compensația materială trebuie să fie echitabilă și proporțională cu intinderea pagubei suferite.”, se arată în acțiunea civilă.

Pacientul a spus în acțiune suferințele prin care trece. ”Subsemnatul am avut de suportat și suport în continuare suferințe fizice și dese tratamente medicale și psihice, în sensul că voi fi privat de tot ceeea ce definește o viață normală, având în vedere că în prezent nu pot să fac anumite lucruri necesare traiului zilnic, nu pot să muncesc și mai mult decât atât asupra mea planează în mod permanent amenințarea că îmi voi pierde piciorul și disperarea în fața perspectivei că niciodată nu voi mai putea fi o persoană normală/. Frustrarea mea este cu atât mai mare cu cât, datorită condițiilor mele, nu pot să-mi ajut familia din punct de vedere fizic, moral și financiar”, a precizat reclamantul.

Spitalul solicită respingerea pretențiilor ca nefondate. Vezi poziția instituției mai jos!

”A fost respectat protocolul privind fracturile deschise (toaletă mecanică și chimică, fixare temporară, profilaxie antibiotică în tripla asociere și profilaxie antitrombotică). Plaga a evoluat aseptic, ulterior efectuându-se fixarea definitivă.

Conform literaturii de specialitate se consideră că 50-60% din fracturile deschise tip III A sunt contaminate deja la momentul admisiei în spital. Dintre acestea 20-25% au o evoluție septică cu toată profilația antibiotică efectuată și mai ales dacă există factori de risc suplimentari (pacientul suferă și de un diabet zaharat tip II).

Infecția a apărut la 3 luni de la internarea precedentă (03.03-06.03.2014) la nivelul unei dehiscente a plăgii postoperatorii, bacteria implicată fiind Stafilococul Aureu. Acesta este un microorganism care există în mod normal la nivelul tegumentului și mucoaselor fiind în procentaj mai ridicat la persoanele dializate, cu diabet zaharat, la personalul sanitar.

Din analiza graficelor de curățenie zilnică efectuată pe perioadele în care pacientul a fost internat în secția Ortopedie-Traumatologie reiese că aceasta a fost efectuată conform protocoalelor existente, la timp, și cu soluțiile dezinfectante conforme.

De asemenea, autocontrolul periodic microbiologic și epidemiologic efectuat în secția Ortopedie-Traumatologie și la blocul operator nu evidențiază prezența de Stafilococ Aureu în niciuna din locațiile din care s-au recoltat probe.

Luând în considerare observațiile mai sus menționate, nu se poate face o corelație absolută între infecția apărută și procedurile medicale chirurgicale de care a beneficiat pacientul în spitalul nostru, mai ales în condițiile în care este vorba de un pacient diabetic cu o fractură deschisă de tip III A.”

Comments

comentarii

1,3 milioane de lei de la bugetul local vor fi pentru organizarea ediției din 2024 a Zilelor Clujului. Ediția din acest an va avea loc în perioada 30 mai-2 iunie.... Citește mai mult
Studiile pentru realizarea trenului metropolitan din Cluj vor fi finalizate și prezentate public primăvara aceasta, a arătat primarul Emil Boc. Primăria a suplimentat cu 1 milion de lei bugetul pentru realizarea studiului de fezabilitate.... Citește mai mult
error: Alert: Conținut protejat !!