fbpx
Calin Stoia și Sorin Apostu

Afaceristul Călin Stoia, retrimis în judecată în dosarul cu ”number one” Boc

Afaceristul Călin Stoia, acționar în compania de salubritate Brantner Veres SA, a fost retrimis în judecată pentru trafic de influență în dosarul cu celebra interceptare în care spune cum se ajunge în preajma lui ”number one” din Guvern, care la acea vreme era Emil Boc, și că nu se dă jos din pat pentru 100.000. Nu se știe dacă de euro sau lei.

Potrivit stiridecluj.ro, Călin Stoia, prieten cu fostul primar Sorin Apostu, alături de care a și fost condamnat pentru dare de mită, a fost retrimis în judecată într-un dosar disjuns din ancheta ce s-a lăsat cu arestări în 2011. Inițial. dosarul a fost trimis în judecată de DNA, în anul 2012. La Tribunalul Cluj și la Curtea de Apel Cluj, judecătorii l-au găsit vinovat pe Stoia și l-au condamnat la închisoare cu suspendare.

La Înalta Curte de Casație și Justiție, în data de 16 decembrie 2013, magistrații au fost de altă părere și au dispus retrimiterea dosarului la DNA pentru refacerea urmăririi penale, pentru motivul că Stoia a fost audiat de procurori fără ca avocatul lui să fie prezent.

Între timp, afaceristul a fost condamnat la trei ani de închisoare, cu suspendare, în dosarul fostului primar al Clujului, Sorin Apostu. În acest dosar, Stoia a fost condamnat pentru dare de mită.

Dosarul refăcut de DNA Cluj a fost înregistrat la Tribunalul Cluj în data de 27 noiembrie. Dacă va primi o nouă condamnare, Stoia va trebui să execute și pedeapsa suspendată.

Stoia a fost acuzat că i-ar fi promis unui cunoscut al său (partener de golf), Ion Bujorel Bold, că poate interveni la înalţi funcţionari pentru deblocarea unei sume de bani de la guvern ce trebuia să ajungă la Vasile Lepădatu, proprietarul unei firme de construcţii şi reparaţii de drumuri, neplătită la timp de o primărie din Vâlcea. În convorbirile interceptate, ataşate la dosar, Stoia vorbea de „Number One”, care nu era altul decât Emil Boc, premierul României la vremea respectivă.

Stoia Călin Mihai: Hai, zi, cumetre.
Bold: Fii atent cum e treaba, deci e totul OK, legal, frumos, e adresă făcută de prefect preşedintelui Consiliului Judeţean, înţelegi? E lucrarea din 2009 la nişte drumuri, când au fost calamităţile alea, înţelegi?
SCM: Da.
B: Şi de, oamenii au un milion de euro de recuperat, şi acuma, în prima tranşă, e făcută scrisoarea de ăştia, ţi-am zis…
SCM: De firma care o făcut lucrările?
B: Da, dar pe primărie, e făcută adresa pe primăria respectivă.
SCM: Deci primăria o avut contract, firma respectivă cu primăria.
B: Da, deci nu apare firma, ştii? Doar primăria apare.
SCM: Am înţeles.
B: Înţelegi? Şi în prima tranşă ar fi vrut 500.000 euro, 540.000…
SCM: Stai puţin, e foarte important cine trebuie să plătească banii ăştia. Primăria, care trebuie să-i primească de unde?
B: De la guvern.
SCM: De la guvern ce? De la fondul de rezervă?
B: Da, fondul de rezervă.
SCM: Ăla-i la dispoziţia primului-ministru.
B: Da, păi asta ţi-am zis, că ăla merge…
SCM: Şi de ce nu-i dă?
B: Păi, se face o listă acuma, că de aia e urgenţă, cică se face o listă acuma în care să se dea la mai mulţi şi ştii cum e, care intră pe listă. Asta ne trebuie.
……
S.C.M.: Măi frate, îţi spun sincer şi să nu mă înţelegi greşit, dar suma e prea mică ca să pot să declanşez o chestie de genul ăsta, bă, haide, daţi-le la ăia un milion de euro. Înţelegi? Adică eu am nişte mecanisme prin care pot să declanşez o operaţiune de genul ăsta, dar toate astea au nişte costuri.
B: Păi, normal că oamenii…
SCM: Îs oameni serioşi, dacă spun ajutaţi-mă şi pe mine să ia ăla un milion …pentru 100.000 nu mă dau jos din pat.
B: Da, da, atunci da, prima tranşă e de 500.000, următoarea e de 500.000, înţelegi?
SCM: Înţeleg, de asta încerc să-ţi spun, ca să ajungi acolo în preajma lui Number One trebuie să ajungi prin nişte oameni care au şi ei anumite valori, înţelegi? Şi ăsta vine şi spune, ce-mi iese mie la afacerea asta? O sută de mii? Sau 50.000 cum zici tu? Păi pentru 50.000 nu mă dau jos din pat, frate!
B: Da.
SCM: Cam aşa funcţionează. Adică afacerea trebuie să fie suficient de interesantă ca să-i…
B: Dar normal, e normal. Deci nu e pe ochi frumoşi.
SCM: Am înţeles. Dar sunt nişte costuri, asta încerc eu să-ţi explic ţie, că-s nişte sume la care băieţii care-i ştiu eu, care pot să influenţeze chestia asta nu se deranjează.
B: Da, asta e.
SCM: Eu o să pun o întrebare.
B: Pune-i o întrebare şi zi care ar fi costul. Ca să ştim.
SCM: Îţi spun acuma, 10% e întotdeauna. Ăsta-i costul.
………………………
B: Da, un 10% asta e, dar no, ştiu eu, nu e o problemă, dar problema…”

Avocatul lui Stoia, Sergiu Bogdan. spunea în 2011 că acea interceptare este interpretată de procurori, întrucât lipsesc pasaje din aceasta, în care Călin Stoia spune că nu poate rezolva deblocarea de fonduri guvernamentale şi că, deşi îl cunoaşte pe premierul Emil Boc de pe vremea când acesta din urmă era primar, nu se “bate pe burtă” cu acesta”. Întrebat cine este “number one” la care făcea referire clientul său în interceptare, avocatul a spus că este vorba despre Emil Boc.

Comments

comentarii

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunțat, joi, că săptămâna viitoare va avea loc semnarea contractului de execuție privind modernizarea Parcului Feroviarilor. „Un proiect extraordinar de important”, spune edilul.... Citește mai mult
CFR Cluj a fost învinsă cu 1-0 de Jablonec, în primul meci disputat în grupele Conference League.... Citește mai mult
Târgul de la Negreni care trebuia să aibă loc în perioada 7-10 octombrie a fost anulat. Deși rata de incidență COVID-19 este 0 în acest moment, rata de vaccinare este una scăzută, fapt care a dus la anularea evenimentului.... Citește mai mult
O femeie nevăzătoare din Cluj-Napoca a fost victima gropilor slab semnalizate din Cluj-Napoca și s-a ales cu o fractură de gleznă.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!