Din șpaga pentru licențe s-au plătit materiale electorale PDL în vremea lui Boc

Procurorii DNA susțin în referatul pentru arestarea preventivă a Elenei Udrea că o parte din șpaga dată de câștigătorii contractului de licențiere Microsoft a ajuns în 2009 la Partidul Democrat Liberal (PDL), condus atunci de fostul premier și actual primar Emil Boc. Banii nu au fost virați direct, ci s-au plătit 4 milioane de scrisori electorale!

”Din probatoriul administrat în cauză rezultă că inculpatul Sandu Gabriel, ministru al Comunicaţiilor la data respectivă, a procedat la realizarea procedurii de achiziţie şi la încheierea contractului de licenţiere ca urmare a presiunilor exercitate de UDREA ELENA GABRIELA – în calitate membru al Guvernului şi vicepreşedinte PDL, precum şi ca urmare a presiunilor exercitate de alte persoane din conducerea partidului.

S-a stabilit, de asemenea, că beneficiari ai sumelor de bani din plăţile efectuate în baza contractului sunt printre alţii inculpatul Sandu Gabriel, inculpatul Cocoş Dorin şi Partidul Democrat Liberal care a beneficiat de plata unor materiale electorale prin intermediul inculpatului Sandu Gabriel.  Din probatoriul testimonial rezultă că pentru promovarea hotărârii de guvern nr. 460/2009 şi alocarea bugetului necesar, inculpatul Gabriel Sandu a beneficiat de susţinerea ministrului Udrea Elena Gabriela, a primului ministru Boc Emil (…)

În toamna anului 2009, s-a încheiat cu Partidul Democrat Liberal un contract de prestări de servicii (…) care avea ca obiect prestarea serviciilor de tipărire şi anvelopare a unui nr. de 4.000.000 de scrisori electorale, numărul acestor scrisori a fost suplimentat la 8.600.000, stabilindu-se să se încheie un act adiţional la contractul iniţial.

Având în vedere că pentru diferenţa de 4.600.000 scrisori nu a mai fost achitată contravaloarea prestaţiilor, aşa încât cei care au prestat au ajuns să discute cu Dorin Cocoş şi au fost în audienţă la Udrea Elena Gabriela – vicepreşedinte P.D.L dar s-au exercitat presiuni  să se renunţe la pretenţii.

În concluzie, rezultă că, inculpatul Cocoş Dorin a pretins şi primit de la Florică Claudiu şi Pescariu Dinu Mihail suma de 9.000.000 de euro pentru ca prin intermediul numitei Udrea Elena Gabriela – ministru  al Dezvoltării Regionale şi Turismului, membru al Guvernului, şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică Claudiu încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Rezultă în mod cert că,  inculpatul Cocoş Dorin nu avea atribuţii în ceea ce priveşte încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft, nu se afla în relaţii de prietenie cu alţi membrii ai Guvernului sau  cu persoane din cadrul Ministerelor implicate în derularea contractului, pentru a avea posibilitatea de a-şi exercita influenţa asupra acestora. De altfel unul dintre Ministerele beneficiare ale licenţelor era chiar Ministerul condus de Udrea Elena Gabriela.

Practic, suspecta Udrea Elena Gabriela și-a traficat funcţia şi influența la nivel guvernamental în mod direct şi indirect faţă de cumpărătorii de influenţă prin intermediul lui Dorin Cocoş şi a primit foloase necuvenite constând în suma de 9.000.000 de euro.

Faptele numitei Udrea Elena Gabriel întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de trafic de influenţă”, se arată în referatul procurorilor DNA.

Boc a declarat că nu știe de ce apare numele lui în referatul DNA. ”În anul 2009, în aprilie, când s-a încheiat acordul cadru pentru licenţele Microsof eram împreună cu PSD la guvernare. Vreau să ştiţi că nimeni nu a exercitat niciun fel de presiune asupra mea să se încheie acel contract, eu nu am exercitat niciun fel de presiune asupra nimănui să se încheie acel contract, dacă îmi amintesc bine acea hotărâre de Guvern avea în spate vreo şapte sau opt semnături de la miniştri PDL sau PSD care erau competenţi în materie, şi ca atare contractul s-a derulat conform prerogativelor legale stabilite de către specialişti. Tot ce am discutat despre acest contract în 2009 se regăseşte pe stenogramele din şedinţa de Guvern. Acolo au fost singurele discuţii pe care eu le-am avut cu privire la acordul cadru din 2009. Alte discuţii nu am avut cu privire la ce s-a întâmplat în 2009, când am văzut că se face referire la încheierea în 2009 a acelui acord cadru. Singurele discuţii purtate sunt cele pe care le-am avut în Guvern. În Guvernul în care erau şi cei din PSD şi cei din PDL. Şi îmi sunt martori cei de acolo. Alte date nu am decât ceea ce v-am spus”, a spus Boc.

Comments

comentarii

După protestele de la Palma de Mallorca, Barcelona vrea acum să le ceară vizitatorilor taxe și mai mari.... Citește mai mult
Duminică seara de la ora 19:00 va avea loc meciul dintre „U” Cluj şi Hermannstadt, pe Cluj Arena.... Citește mai mult

Lasă un răspuns