fbpx

Gabriel Sandu la DNA: ”Am finanțat PDL cu 300.000 de euro, înmânați șefului Emil Boc”

Fostul ministru al Comunicațiilor, Gabriel Sandu, a declarat procurorilor DNA că a finanțat PDL cu 300.000 de euro, în total, și că toți banii i-a înmânat ”șefului Emil Boc”, fost prim-ministru și președinte de partid. Acum e primarul Clujului.

Potrivit Antena 3, greii din dosarul Microsoft încep să se toarne unul pe celălalt. Gabriel Sandu şi Nicolae Dumitru, zis Niro, au cerut din arest să vorbească cu procurorii DNA. O parte din şpaga din dosarul Microsoft a ajuns în conturile PDL, a dezvăluit Gabriel Sandu în faţa procurorilor DNA. Emil Boc ştia despre acest lucru, a spus fostul minisru. În faţa procurorilor, Nicolae Dumitru l-ar fi turnat pe Dorin Cocoş, despre care susţine că primea bani grei pentru diverse intervenţii la Guvern. Pentru că au colaborat cu procurorii, DNA cere acum schimbarea măsurii de arest preventiv in arest la domiciliu pentru cei doi.

Dumitru Nicolae, patron al grupului de firme Niro:

În momentul în care primeşte o funcţie publică, politicianul învestit se implică pentrru recuperarea sumei de bani avansată de el şi de partid sau de alţii în campania electorală. Unii dintre aceştia îşi administrează singuri mecanismele de recuperare. Mai precis, unii dintre miniştri organizează licitaţia, negociază comisioanele şi stabilesc modalitatea de virare a acestora. Pentru alţii, cum e şi cazul meu, există de fiecare dată acei binevoitori care gestionează aceste pârghii.”

Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor:

Pe întreaga perioadă a mandatului meu de ministru, am finanţat PDL cu sume lunare însumând circa 300.000 de euro în total. Aceste sume le-am înmânat direct şefului meu, Emil Boc, primul ministru al României”

“Recunosc şi admit, de asemenea, că am acceptat să finanţez partidul şi acţiunile sale, pentru a-mi facilita sprijinul politic şi a-mi menţine funcţia de ministru dar şi poziţia în conducerea centrala PDL. Mai precis, în cazul meu, aveam de adus la partid circa 5 milioane de euro, am avansat aceşti bani din fondurile personale, legale, şi le-am recuperat parţial în modalitatea expusă de Claudiu Florică, Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan. Practic eu trebuia sa particip la campania prezidenţială din 2009 cu patru milioane de euro.”

“Ştiind că nu dispun de această sumă, Cocoş şi Ştefan, persoane interesate în derularea în continuare a contractului de licenţiere Microsoft, mi-au propus să închei contractul în condiţiile impuse de ei cu firma susţinută de Florică şi în contrapartidă, ei să plătească la partid 2 milioane de euro şi să contribuie la campania prezidenţială cu alte două milioane de euro. Chiar şi în aceste condiţii, din totalul cheltuielilor efectuate de mine pentru campania electorală, pe care le estimez la 5 milioane de euro, am recuperat doar 2,7 milioane de euro.”

Întrebat de acest dosar, după începerea urmăririi penale din toamna anului trecut, Boc a spus: “Nu pot să comentez implicaţiile juridice. Din punctul meu de vedere, orice anchetă judiciară trebuie să-şi urmeze cursul. Eu nu am ştiinţă de vreo încălcare a legii sau legalităţii cu privire la actele la care se face referire, dar anchetele judiciare trebuie să-şi urmeze cursul” a afirmat Emil Boc în 27 septembrie 2014.
După apariția declarației lui Sandu, Boc a spus că el este cel care l-a remaniat. „Fac precizarea ca eu am fost acela care a propus remanierea din functia de ministru a Comunicatiilor a domnului Gabriel Sandu. Cum puteam sa primesc bani si pe urma sa il remaniez? E o contradictie in termeni, daca a fost facuta asemenea afirmatie. Nu stiu daca a fost facuta asemene afirmatie in realitate, ma surprinde total”, a declarat Emil Boc la B1 TV.

Martorul cheie, Claudiu Florică, fost director Fujitsu Siemens România

”Declaraţia martorului Florică Claudiu din 10.10.2014 din cuprinsul căreia rezultă că, în primăvara anului 2009, urmare a discuţiilor purtate cu Dinu Pescariu, s-a deplasat la biroul lui Dorin Cocoş pentru a discuta cu acesta posibilitatea reînnoirii contractului de licenţiere şi a constat că aici îl aşteptau Dorin Cocoş, Gheorghe Ştefan şi ministrul comunicaţiilor, Gabriel Sandu. Martorul susţine că în perioada următoare a avut mai multe întrevederi cu aceştia în cadrul cărora au fost formulate anumite pretenţii băneşti pe care trebuia să le onoreze în situaţia în care dorea să obţină închjeierea contractului pentru încheierea de licenţe. Martorul susţine că pentru efectuarea plăţii sumelor pretinse de Cocoş Dorin – circa 9.000.000 de euro, Sandu Gabriel – 2.700.000 euro, Gheorghe Ştefan – 3.996.360 euro. Dinu Pescariu a înfiinţat firma Barringwood Investment Limited, în contul căreia D.Con.Net.Ag a virat toate sumele menţionate mai sus.”, se arată în referatul DNA.

Legătura Microsofit – Elena Udrea

Din verificarea extraselor de cont, rezultă că, în mai 2012, Dinu Pescariu a efectuat o plată de 2,5 milioane de euro către Stelian Gheorghe, persoană implicată în proiecte imobiliare împreună cu Dorin Cocoş. În cursul anului 2010, Faur Alexandru, persoană din anturajul lui Gheorghe Stelian, a preluat creanţa aferentă creditului de 3,26 milioane de euro, contractat de Udrea Elena Gabriela la BRD.

Comments

comentarii

Creierul uman conţine bazele „sindromului inimii frânte”, conform unui nou studiu efectuat de oameni de ştiinţă italieni de la Spitalul Universitar din Foggia.... Citește mai mult
Sâmbătă, 18 mai, Parcul Tineretului din Cluj-Napoca va găzdui un eveniment pentru toate vârstele.... Citește mai mult

Lasă un răspuns