Onorariile avocaților din oficiu s-ar putea modifica anul acesta. Vezi sumele propuse

Protocolul privind onorarariile avocaților din oficiu s-ar putea modifica anul acesta. Ultima variantă a protocolului prevede sume duble față de cât încasează acum avocații din oficiu. Aceștia intră chiar și câțiva ani în unele dosare pentru un onorariu de 400 de lei. Decanul Baroului Cluj spune că onorariile actuale sunt derizorii și trebuie mărite pentru a-i motiva pe tinerii avocați.

Potrivit site-ului partener Avocatura.com, Uniunea Naţională a Barourilor din România şi Ministerul Justiţiei urmează să semneze noul PROTOCOL privind stabilirea remunerațiilor avocaților pentru furnizarea serviciilor de asistenţă judiciară în materie penală, pentru prestarea în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistenţă judiciară şi/sau de reprezentare ori de asistenţă extrajudiciară, precum și pentru asigurarea serviciilor de asistență judiciară privind accesul internaţional la justiţie în materie civilă şi cooperarea judiciară internaţională în materie penală. Barourile din ţară au primit de la Ministerul Justiţiei o nouă variantă a protocolului, care se pare că va intra în vigoare în acest an.

EXTRAS din protocol

Remunerațiile pentru asigurarea activităților de asistență judiciară în materie penală:

Remunerațiile care se cuvin avocaților pentru acordarea asistenței juridice a suspectului, inculpatului sau a condamnatului când aceasta este obligatorie sau în situația înc are organul de urmărire penală sau instanța apreciază că suspectul, inculpatul, persoana vătămată, partea civilă sau partea responsabilă civilmente nu și-ar putea face singură apărarea, precum și în alte cazuri prevăzute de lege în care se impune desemnarea unui avocat din oficiu sunt următoarele:

a) 460 lei pentru fiecare suspect sau inculpat, asistat în cursul urmăririi penale. În cadrul procedurii în camera preliminară – 230 de lei și în cursul judecății 460 de lei, separat pe fiecare fază procesuală.

b) 690 lei pentru fiecare suspect sau inculpat asistat în cursul urmăririi penale. În cadrul procedurii în cameră preliminară – 230 lei și în cursul judecății – 690 lei, atunci când cel puțin două persoane au calitatea de suspect sau inculpat în cauză. 

c) 920 lei pentru fiecare suspect sau inculpat, asistat în cursul urmăririi penale. În cadrul procedurii în cameră preliminară – 230 lei și în cursul judecății – 920 lei, atunci când cel puțin cinci persoane au calitatea de suspect sau inculpat în cauză

d) 230 lei pentru asistența judiciară acordată pentru fiecare suspect sau inculpat în cazul luării, înlocuirii, revocării, încetării, prelungirii sau menținerii măsurilor preventive sau a măsurilor de siguranță cu caracter medical. Aceeași remunerație urmează a fi acordată și pentru asistența judiciară la soluționarea contestațiilor împotriva încheierilor pronunțate cu privire la aceste măsuri.

e) 345 lei pentru asistența judiciară sau reprezentarea în cursul urmăririi penale sau în cursul judecății a persoanei vătămate, părții civile sau părții responsabilă civilmente. Acest onorariu se acordă cumulat pentru fiecare persoană vătămată, parte civilă sau parte responsabilă civilmente, în cazul în care una sau mai multe persoane au calitatea de persoană vătămată, parte civilă sau parte responsabilă civilmente. Atunci când în cauză există mai mult de cinci astfel de părți cu aceeași calitate, instanța trebuie să acorde o remunerație cumulată, în mod rezolnabil, în funcție de complexitatea cauzei, aceasta neputând fi mai mică de 1.700 de lei. 

f) 460 lei pentru asistența judiciară acoradtă în căile extraordinare de atac (contestație în anulare, recursul în casație, revizuire, redeschidere proces penal.

Decanul Baroului Cluj: ”tinerii trebuie motivați”

Actualele onorarii din oficiu în penal, potrivit ultimului protocol din septembrie 2008, pleacă de la 100 de lei și ajung la un maxim de 400 de lei. Avocatul primește această sumă o dată, indiferent cât timp durează procesul. Avocații stagiari trebuie să intre obligatoriu la oficii timp de doi ani, iar apoi avocații care doresc astfel de dosare se înscriu la Barou pentru a fi repartizați.

Decanul Baroului Cluj, Mircea Pop, spune că discuțiile despre modificarea protocolului sunt din vara trecută și că spre sfârșitul anului a primit la Barou o nouă formă. ”Sumele actuale trebuie modificate căci sunt derizorii. Iar și acestea sunt uneori micșorate de judecători. De exemplu, un avocat se pregătește pentru un oficiu în penal, iar când ajunge la sală se anunță avocatul ales și nu mai intră în dosar. Atunci, din cei 100 de lei, judecătorul îi dă doar 50 de lei. După ce își plătește taxele și contribuțiile la Stat, rămâne cu bani de țigări. Onorariile din oficiu trebuie mărite pentru a-i motiva pe tineri în aceste procese”, a spus decanul Mircea Pop.

Am cerut părerea a două tinere care au câțiva ani de avocatură și mai intră uneori în cauze penale din oficiu.

Teodora Driha: ”Noul protocol sună foarte bine. În munca noastră nu facem diferența că e din oficiu sau că e dosar angajat, cel puțin pentru unii. Onorariile trebuie să se apropie de sume rezonabile. Unele prestații ale avocaților din oficiu îi uimesc pe judecători, căci de multe ori te prinde dosarul. Ar mai trebui să se dea pe fiecare an în parte, deoarece unori stai și trei ani într-un proces când sunt multi inculpați.”

Cristina Petre: ”Sumele actuale sunt foarte mici, mai ales în cazurile în care te duci luni sau ani într-un  dosar. Am un dosar în care mă duc din 2009 pe 400 lei.  La cereri de eliberare sau propuneri de arestare, din 100 de lei rămâi cu 63 de lei după ce-ți plătești contribuțiile. Și mai dai și pe benzină până la instanță. Sumele din protocol mi se par de bun simț. De foarte mult timp așteptăm să se modifice”

Mai multe detalii din proiectul noului protocol, între care și remunerațiile în pentru ajutor public judiciar, vedeți în fotocopiile protocolului pe Avocatura.com.

Comments

comentarii

Electric Castle, unul dintre cele mai așteptate evenimente muzicale din România, nu a scăpat nici în acest an de ploaie.... Citește mai mult
După mai multe zile de caniculă, cerul din municipiul Cluj-Napoca şi din comuna Floreşti s-a întunecat şi a venit o ploaie torenţială.... Citește mai mult

Lasă un răspuns