Acasă » DEZVĂLUIRI / ANCHETE » Modul de operare al grupării Xanax. Fiecare membru avea un rol bine determinat. Plăți în Bitcoin și baze de date în Dropbox
Cristian Muntean, Cosmin Muntean, Ovidiu Piroș

Modul de operare al grupării Xanax. Fiecare membru avea un rol bine determinat. Plăți în Bitcoin și baze de date în Dropbox

În motivarea arestării preventive a membrilor grupării de traficanți de medicamente psihotrope, de genul Xanax, judecătorul notează în detaliu modul de operare al grupării, în care fiecare membru avea un rol bine determinat. Americanii care primeau medicamentele efectuau plăți inclusiv în moneda virtuală Bitcoin. Pentru siguranța lor, bazele de date ale grupării din Cluj erau ținute în aplicația Dropbox, putând fi accesate din diferite locații.

Extras din motivarea Tribunalului Cluj: ”Coordonatorii grupării au în cercul lor relaţional persoane care deţin sau administrează diferite farmacii ori sunt angajate la depozite de distribuţie de medicamente, de unde se aprovizionează cu medicamentele necesare, folosindu-se de reţete medicale false, precum şi de alte moduri de operare încă nedescoperite. În contextul în care, constituenţii grupului au lucra în domeniul distribuirii de medicamente,  aveau cunoştinţă despre modalitatea în care pot fi procurate şi manipulate medicamentele sub control naţional, fără a se ridica suspiciuni autorităţilor.

Profitând de împrejurarea că ştia cum anume sunt aplicate dispoziţiile Legii nr.339/2005 şi Normele metodologice de aplicare a prevederilor actului normativ amintit, inculpatul Muntean Cosmin a pus bazele unei afaceri de distribuire în străinătate a medicamentelor ce conţin substanţe aflate pe Tabelele Anexă la Legea nr.143/2000. Încă de la început activitatea de punere în vânzare a substanţelor amintite a presupus crearea unor site-uri de vânzări on-line, site-uri care prin web design sugerau că sunt farmacii on-line. (Site-urile le puteți vedea AICI. Acestea nu puteau fi accesate din România – n.red))

După crearea site-urilor şi updatarea lor cu produse de tipul Codeină, Xanax, Dormicum, Ultracod, Zolpidem, Diazepam, Bromazepam, Alprazolam, Midazolam, etc, activitatea iniţiată de inculpatul Muntean Cosmin s-a derulat sub coordonarea şi conducerea sa. Împreună cu fratele său – inculpatul Muntean Cristian şi asociaţii/ori foştii săi asociaţi – inculpaţii Piroș Ovidu şi Poruțiu Dorin au pus la punct modul de derulare al procurării de astfel de medicamente, iar apoi de distribuire a acestora în străinătate.

Întrucât fiecare dintre cei patru aveau propriile relaţii în domeniul farmaceutic, gruparea infracţională a ajuns să fie aprovizionată cu astfel de substanţe în mod constant pe diferite „canale”, respectiv prin ceilalţi inculpaţi care fie deţineau farmacii, fie erau angajaţi ai unor depozite farmaceutice.

În timp însă, această afacere s-a dovedit a fi una profitabilă, motiv pentru care, dacă iniţial au fost implicate doar persoane apropiate (rude sau persoane de încredere), în timp inculpatul Muntean pentru justificarea sumelor de bani încasate, a decis să angajeze la una dintre societăţile comerciale pe care le administra, mai multe persoane care să se ocupe cu preluarea şi gestionarea comenzilor de medicamente lansate on line şi respectiv de gestionarea şi evidenţierea sumelor de bani încasate din vânzarea acestora.

În aceste condiţii, întreaga activitate infracţională a început să se desfăşoare sub apanajul firmei SC Mac Farmacons SRL Cluj, societate care avea ca şi obiect de „activitate consultanţă” şi al cărei asociat era inculpatul Muntean Cosmin şi SC Azec Alpha SRL Cluj-Napoca. Drept urmare, la SC Mac Farmacons SRL au fost angajate mai multe persoane în calitate de operator calculatoare, care, în fapt, aveau rolul de a prelua toate comenzile on-line, de a transmite mai departe comenzile, iar apoi de a ţine evidenţa sumelor de bani încasate sau de încasat.

O parte dintre membrii reţelei preluau comenzile online de medicamente, prin intermediul acestor site-uri care se pretind a fi farmacii virtuale ce pot elibera asemenea produse farmaceutice şi simulau un control medical online. Astfel, clientul având convingerea că se adresau unui medic real, lansa o comandă pentru medicamente. Pentru a se onora comanda era necesar ca acel client să plătească prin Money Gram, Western Union, monedă Bitcoin sau transfer bancar, contravaloarea medicamentelor, plus comisioanele de curierat.

În momentul în care era efectuată plata, unii dintre membrii grupării se deplasau la diferite oficii de transfer Money Gram sau Western Union, de unde ridicau banii. Concomitent, alţi membri ai grupării monitorizau transferurile bancare şi plăţile prin monedă Bitcoin.

Indiferent de modalitatea de plată, după ce aceasta era efectuată, alte persoane ce făceau parte din grupare, se deplasau la oficii poştale din judeţul Cluj (..), de unde, prin intermediul unor scrisori poştale, trimiteau medicamentele clientului care a efectuat plata. De precizat este faptul că medicamentele cu regim special nu erau expediate direct în cutiile lor, ci blisterele erau împachetate distinct de cutie, în aşa fel încât plicurile să poată fi expediate ca şi simple scrisori. Mai mult, în plicuri erau introduse şi aşa zise „reţete”, cu care clienţii să poată justifica la nevoie motivul procurării substanţelor amintite.

Sumele de bani, de obicei euro sau USD erau colectaţi şi depuşi în diferite conturi aparţinând unor societăţi comerciale cu sediul în ţară şi străinătate, prin intermediul cărora, printr-un circuit complex, se realiza disimularea adevăratei naturi a provenienţei sumelor de bani, în scopul reintroducerii în circuitul economic ca venituri dobândite aparent legal.

Din gruparea infracţională organizată fac parte şi Bolojan Laura, Matei Șandor Dana Nadia, Dreve Monica Cristina,  Muntean Corina, Boldiș Axente Sergiu, Dan Cătălin Răzvan,  Pop Denisia Zoița, Vermeșan Irina Melania, Miron Grigore Emilian, P.C.A., D.C.I., B.S.D., B.I., H.L.B., S.S., Z.G.D., P.R.A.,

Fiecare membru al grupării are un rol bine determinat, în funcţie de importanţa sarcinii trasate fiind remunerat corespunzător cu sume de bani substanţiale, primind periodic şi bonusuri.

În cursul cercetărilor efectuate în cauză au fost administrate mai multe mijloace de probă, cum ar fi efectuarea de verificări efectuate de către lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Cluj în bazele de date ale diferitelor instituţii ori pe internet, măsuri de supraveghere tehnică, obţinerea de date de la diferite instituţii cum ar fi Western Union, Money Gram şi Poşta Română – mijloace de probă care au conturat activitatea infracţională a grupării descrisă mai sus. Totodată, au fost formulate cereri de comisie rogatorie internaţională adresate autorităţilor judiciare din Statele Unite ale Americii, pentru a se co”munica orice fel de date pe care le deţin în legătură cu livrarea din România de astfel de medicamente cu regim special.

Din analiza mijloacelor probatorii la care ne vom referi în continuare, nu au rezultat elemente care să confirme faptul că site-urile de vânzări on line gestionate de gruparea infracţională sau SC Mac Farmacons SRL, să îndeplinească condiţiile prevăzute de art. 34 din Legea nr. 339/2005 privind distribuţia substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope, care prevede că derularea unor activităţi cu astfel de substanţe sau preparate se poate realiza doar cu autorizaţia emisă de Ministerul Sănătăţii. Mai mult, în dispoziţiile art.37 din actul normativ amintit, este menţionat şi faptul că substanţele şi preparatele prevăzute în Tabelele II şi III la Legea nr.143/2000, se pot prescrie doar în baza unor „prescripţii medicale” speciale înregistrate în condici anume destinate acestui scop.

Din verificările efectuate de către lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Cluj a rezultat faptul că de-a lungul timpului gruparea infracţională amintită mai sus şi-a derulat activitatea prin intermediul unor site-uri special create pentru distribuirea pe piaţa din străinătate de substanţe aflate sub control naţional.

Bazele de date ale grupării infracţionale sunt stocate în mediul virtual prin aplicaţia „DROPBOX” care poate fi accesată şi consultată de către membrii grupării infracţionale din diferite locaţii”

Potrivit procurorilor DIICOT Cluj, ”scopul principal urmărit de toate persoanele implicate în cauză a fost acela de obţinere a unui profit material. (…) Cei care deţin farmacii au dorit să aibă o afacere prosperă; cei care erau angajaţi la SC Mac Farmacons. au obţinut salariile aferente postului pe care îl ocupau, dar au obţinut şi bonusuri; nu au recunoscut cu toţii, însă, doamna Dreve a explicat că în paralel cu salariul, primea bonusuri între 500 – 1000 euro, după caz.

Despre cei patru inculpați principali, frații Muntean, Piroș și Poruțiu, procurorul a precizat că ”este evident că au urmărit obţinerea unui profit material substanţial, care a intrat în posesia lor în diferite variante, sens în care, solicită a se avea în vedere că inculpaţii Muntean, Piroș, Poruțiu au deschise conturi în bitcoin, conturi cu privire la care au fost deja depuse câteva acte de către autorităţile americane”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns