Acasă » DEZVĂLUIRI / ANCHETE » Cum a ajuns o fostă profesoară de fizică de la licee de renume din Cluj în rețeaua ”medicamente pentru SUA”

Cum a ajuns o fostă profesoară de fizică de la licee de renume din Cluj în rețeaua ”medicamente pentru SUA”

Una dintre inculpatele din dosarul cu medicamente psihotrope pentru americani de la DIICOT Cluj a fost profesoară timp de 16 ani la trei licee din Cluj, între care ”Emil Racoviță” și ”Gheorghe Șincai”, și este doctor în fizică. Cu toate acestea, după o perioadă de șomaj, s-a angajat la firma lui Cosmin Muntean, Mac Farmacons, și a procesat comenzi de medicamente pe ruta Cluj-SUA.

Laura Bolojan a fost profesoară, între anii 1995 și 2011, la liceele ”Gheorghe Șincai”, ”Emil Racoviță” și Colegiul Tehnic Transilvania. În 2012, și-a finalizat doctoratul în fizică la Universitatea Babeș-Bolyai. În 2013, s-a angajat la societatea Mac Farmacons, mai întâi pe un post de marketing, iar apoi de fizician. În 26 ianuarie, Bolojan a fost dusă la Tribunalul Cluj, alături de alți 13 inculpați, cu propunere de arestare preventivă, ea primind arest la domiciliu.

Culmea ironiei este că în decembrie 2017, fosta profesoară îndemna lumea pe Facebook să semneze petiția ”Toți pentru Justiție” și distribuia un live al deputatei USR Cosette Chichirău, o înverșunată ”apărătoare” a Justiției și susținătoare #Rezist. De altfel, și cel considerat de procurori capul grupării din acest dosar, Cosmin Muntean, a participat la protestele din Cluj.

În faţa instanţei, fosta profesoară a recunoscut că ”în urmă cu ceva timp a completat reţete, a procesat comenzi ca şi celelalte angajate, respectiv a văzut despre ce fel de medicamente este vorba, a ştiut care este regimul acestor medicamente.”

Procurorul DIICOT a solicitat cu privire la Bolojan ”a se avea în vedere că ea a fost angajată la SC Mac Farmacons ca şi fizician. Ea a avut calitatea de profesoară, ori societatea Mac Farmacons avea ca obiect de activitatea desfacere şi nu avea nimic de-a face cu fizica”. Procurorul a arătat că ”dânsa ţinea o evidenţă clară a comenzilor care au fost livrate, a sumelor de bani care urmează a fi încasate.”

Trei inculpaţi, care au fost audiați la DIICOT Cluj, au indicat-o pe Bolojan că era una dintre persoanele de la Mac Farmacons la care mergeau, primeau comenzi şi cu care ţineau legătura pe e-mail.

Angajatele de la societatea Mac Farmacons au arătat că  ”aşa cum li s-a trasat în atribuţiile de serviciu, au avut tot timpul reprezentarea că dacă nu pun mâna pe medicamente, lor nu li se poate întâmpla nimic”

În opinia Parchetului, ”nu se va putea vorbi la acest moment că inculpata Bolojan Laura nu a avut reprezentarea a ceea ce face, că nu a ştiut ce se întâmplă şi că a avut în legătură cu societatea Mac Farmacons, doar atribuţii cu privire la plăţi.”

Avocatul fostei profesoare, Radu Chiriță, a precizat la Tribunal: ”raportat la acuzaţia de grup infracţional organizat, sunt câteva elemente care au scăpat din vederea Ministerului Public şi pe care solicită judecătorului să le aibă în vedere la deliberare, respectiv legat de infracţiunea de aderare la un grup infracţional organizat, pe motiv că aceasta cumva ştia că afacerea nu este legală sau că ar fi trebuit să îşi dea seama de acest lucru.  Ceea ce se susţine nu este suficient. După alin. 6 al art. 367 C. pen., se arată că grup infracţional organizat este cel care se comite în scopul comiterii de infracţiuni. Faptul că inculpata ar fi putut să îşi dea seama, sau poate şi-a dat seama nu reprezintă intenţie directă. Toţi participanţii cunosc ce înseamnă intenţie directă, iar din probele dosarului, cel puţin la acest moment, nu rezultă intenţia directă. Că se poate prezuma o oarecare acceptare este o altă chestiune şi acceptarea nu este suficientă pentru a exista condiţiile infracţiunii de grup infracţional organizat.”

Avocatul a precizat că inculpata a fost angajată, după o anumită perioadă de şomaj, pe post de fizician, întrucât Muntean i-a spus că urmează să dezvolte o firmă în care se produc carburanţi potrivit unor tehnologii moderne şi că are nevoie de un fizician, însă până la acel moment, s-a stabilit ca Bolojan să se ocupe de alte chestiuni şi a rămas la acest stadiu ani de zile.

”Este foarte simplu să se susţină că dacă şi-a dat seama de ce nu a spus, însă simplul fapt că un angajat execută ordinele unui superior, chiar dacă ordinele sunt nelegale, fără ca ilegalitatea să fie absolut evidentă nu înseamnă că acea persoană prezintă pericol public.

Ceea ce i se impută acesteia este că a urmat nişte dispoziţii, în condiţiile în care se admite de către parchet că i s-au dat asigurări că fapta ar fi legală şi în condiţiile în care domnul Muntean a admis că a dat astfel de asigurări. Este posibil că acele asigurări nu au fost crezute până la capăt şi se va vedea acest lucru, însă nu o transformă pe doamna Bolojan într-un pericol public faptul că nu a crezut asigurările date şi nu poate să creadă că aceasta a avut vreodată impresia că ceea ce face este trafic internaţional de droguri, infracţiune pedepsită cu închisoarea până la 15 ani. Acest lucru este probat inclusiv de faptul că atunci când i s-a confirmat că ceva nu este în regulă şi-a dat demisia, ceea ce indică faptul că nu a vrut să fie asociată cu o faptă infracţională atunci când a avut certitudinea că are acest caracter.”, a spus Chiriță.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina