fbpx
Chezan s-a ascuns de camerele foto

Mihai Chezan, audiat în instanță: ”Nu am înșelat pe nimeni niciodată”

Mihai ”Michael” Chezan, celebrul imculpat imobiliar, a fost audiat de instanță în procesul în care este judecat pentru înșelăciune. Acesta s-a lăudat cu proiectele lui imobiliare finalizate în SUA și în Cluj, dând de înțeles că oamenii, păgubiți din dosar, ar fi de vină că nu s-a finalizat Tower Park că n-au mai plătit tranșele. Asta după ce lucrările se opriseră.

”În primul rând, nu am inselat pe nimeni niciodata, nu am indus in eroare, nu am intentionat sa insel. Nu sunt vinivat de nicio acuzatie ce mi se aduce de către DNA”, așa și-a început Mihai Chezan declarația de inculpat în instanță.

”Nu am obtinut niciun folos propriu si nu am decapitalizat firmele pe care le detineam”, a mai spus, după care a povestit istoria afacerilor sale din SUA și Cluj.

Chezan a plecat acum 20 de ani în SUA, unde susține că a făcut afaceri imobiliare. (Amintim că a fost condamnat la închisoare cu executare peste ocean și nu și-a ispășit pedeapsa)

”In 2006-2007 am fost contactat de prieteni si cunostinte din Romania, care mi-au sugerat ca, datorita dezvoltarii imobiliare din Romania, experienta si capitalul meu ar fi foarte bine folosite in Romania, incurajandu-ma sa investesc aici. In dececembrie 2006 am achizitionat primul teren in Romania si am demarat proiectare si autorizare cladire cu 13 apartamente”, a precizat Chezan.

Acesta a spus că in primavara lui 2007, un prieten  l-a convins sa investească in Cluj intr-un proiect autorizat, gata de construire. ”În martie-aprilie 2007 am cumparat terenul cu 3 milioane euro, pret teren si autorizatie. Este vorba de proiectul River Tower

Referitor la metoda de dezvoltare, are o componenta financiara complexa alcatuita din: o parte fonduri dezvoltator, alte fonduri fiind atrase de la finantarori persoane fizice sau banci si antecontractari de la beneficiari finali. Aceasta este metoda universala folosita in toata lumea pentru proiectele imobiliare cu amploare, cat de cat consistente. Niciun dezvoltator nu isi blocheaza, chiar daca are, tot capitalul intr-un proiect de la inceput la sfarsit”, a declarat ninșalant inculpatul

După aceea a făcut o mentiune vizavi la situatia din Cluj, din primavara lui 2007, cum i-a fost prezentata de catre prieteni si  cunostinte locale: “daca ai banii pentru teren si autorizatie de constructie, restul se construieste pe banii oamenilor. In fapt era practica folosita in 2007-2008 in toata Romania si care se aplica si in ziua de azi. Mentionez ca acest lucru este 100% legal , potrivit legislatiei din Romania”, a declarat Chezan.

Cum l-a cunscut pe Bocșa

”Dupa cumpararea terenului cu autorizatie pentru proiectul River Tower, am apelat la o finanatare de 4,9 mil euro necesara construirii imobioului. In acest scop am avut personal discutii cu banci din cluj, optand pentru Banc Post, care se misca cel mai repede. Datorita faptului ca legislatia romana din sistemul de cobtabilitate e diferit fata de cel din SUA, Banc Post mi-a recomandat utiliarea unui expert in intocmire dosare de finanatare bancara care sa intocmeasca planul de afacere pentru proiectul River tower pentru aprobarea creditului. Astfel am fost introdus lui Nicolae Bocsa, expert contabil si cu experienta in domeniul intocmirii dosarelor de finantare pentru proiecte imobiliare”, a declarat Chezan.

In paralel, in februarie 2007, Chezan a infiintat SC Tower SRL, avandu-l actionar unic si administrator. ”In primăvara-vara lui 2007, înțelegând mai bine situația imobiiară și economică din România, am hotărât să achiziționez, să investesc in mai multe terenuri, proiecte imobiliare, pentru a fi dezvoltate în următorii 5-10 ani. Părerea mea personală, bazată pe experiența în dezvoltare imobiliară, acumulată în SUA, era că piața imobiliară din România are nevoie pe următoarea perioadă de 10-20 ani de un număr mare de apartamente, la standard modern și la prețuri accesibile.

Am hotărât înființarea unui grup de firme care să permită dezvoltarea la nivel profesionist a acestor afaceri imobiliare pe o perioadă de 10-20 de ani. Astfel, pentru a dezvolta produse imobilare noi, competitive, pentru cererea reală de pe piața română, era nevoie în paralel cu achiziționarea și dezvoltarea unor proiecte imobiliare de viitor și de crearea unei echipe profesioniste care să le ducă la bun sfârșit. Acesta este motivul pentru care în vara lui 2007, am constituit grupul de firme Tower, Mox fiind firma de construcții, specializate pe fiecare domeniu de activitate: construcții, vânzări, management de clădiri, achiziții și dezvoltare proiecte.”, a spus inculpatul
In aprilie 2007, acesta a spus că a aflat din presa de licitația organizată de USAMV, care propunea asocierea cu un dezvoltator imobiliar în construirea unui hotel pentru USAMV în schimbul unui teren.

Proiectul Silver Tower

Chezan s-a lăudat și cu clădirea de birouri Silver Tower de pe bulevardul Dorobanților: ”In decembrie 2007, a fost achizitionat si finantat proiectul, o cladire de birouri P+7 pe Dorobantilor,. Achizitia si construirea acestui proiect a fost partial finantata cu credit imobiliar de aproximativ 3 milioane euro obtinut de la BRD. Dosarul de finantare, negocierile cu banca si finantarea au fost efectuate si obtinute de Bocsa Nicolae, care la acel moment lucra pentru grupul Tower in calitate principală de pregătire dosare, obtinere finanțare proiecte imobiliare.

toate aceste terenuri, proiecte, investiții în vara -toamna lui 2097, primăvara lui 2008, de milioane de euro și având în vedere peste o mie de apartamente viitoare, au fost făcute în scopul asigurării continuității dezvoltării imobiliare a grupului pe 5-10 ani în Cluj.”, a spus Chezan.

”Revenind la Tower Park, după semnarea contractului de asociere cu USAMV, am semnat un contract de proiectare, obținere avize, autorizație de construire pentru tot proiectul cu firma Inter Proiect. Valoarea contractului de proiectare pentru Tower Park a fost de 750.000 euro plus TVA, neîncuzând taxele de avize, autorizații. Suma achitată integral. In mai-august 2007, eu personal am fost implicat, împreună cu echipa de 4-5 arhitecti de la Inter Proiect, în proiectarea Tower Park. Am petrecut nenumărate zile cu acești arhitecți, folosind experiența mea în crearea unor apartamente, concept, produs imobiliar, mult mai eficient, util, de calitate pentru clienți. Apartamentele și clădirile aveau caracteristici ale clădirilor moderne, adică spații luminoase, aerisite, lifturi mari, parcări subterane și dotări la parterul imobilelor pentru sport, grădiniță, cumpărături, care făceau viața locatarilor mai bună.”, a povestit inculpatul

In toamna lui 2007, s-a stabilit proiectul final: 100.000 mp, 475 apartamente, trei turnuri de P+18 și unul P+12

”La acea dată, băncile erau foarte interesate în finanțarea proiectelor imobiliare. Grupul Tower era candidatul ideal pentru finanțare având toate componentele pe care marile bănci le cereau: 1. experiență în domeniu cu mai multe proiecte închieate în România-SUA. 2. echipă profesinistă de management, vânzări, departament financiar, care să ducă la bun sfârșit proiectele începute  3. Proiecte viitoare.

Băncile mari căutau și curtau dezvoltatori imobiliari cu care puteau stabili parteneriate serioase pe termen lung. Grupul Tower, satisfăcând cerințele, în urma prezentării proiectului Tower Park …a primit acordul de principiu de la mai multe bănci: Banc Post, UniCredit, BCR”, a declarat Chezan. Potrivit acestuia, situație  e identică și în 2017

”După discuțiile cu băncile, bazat pe experiența mea în acest domeniu, și pe asigurările expertului financiar Nicolae Bocsa ca vom obtine finanțare, am fost convins, nu am avut nicio îndoială că vom putea obține creditul de dezvoltare imobiliară”, a spus Chezan. Menționăm că acesta îi dicta grefierei exact cum să scrie, având indicații de genul: ”punct și alineat nou”, ”virgulă”,  ”nu. opriți, ștergeți vă rog.”

”La începutul lui decembrie 2007, situația financiară a grupului Tower-Mox, Mihai Chezan, România și SUA, și a proiectelor mele din SUA se prezenta astfel: în SUA, aveam o serie de proprietăți și proiecte cu o valoare netă (valoare active minus credite) de aprox 40 milioane de dolari.

Aveam o firmă Mox Construction cu experiență în domeniul construcțiilor, o firmă autorizată de vânzare și dezvoltare imobiliară, Mox Reality, aveam o echipă de economiști, project manageri, avocați în domeniu”, a spus Chezan după care întreabă tot el: ”are sens fraza?”

”În România, în dec 2007, aveam mai multe proiecte în derulare și terenuri cu autorizații de construire aprobate: menționez River Tower,credit si  în derulare, Silver Tower, credit și în dezv, Frunzișului 1, autorizat, pe care am primti ofertă de cumpărare de 7 milioane euro, proiect Frunzișului 2, evaluat la 4 milioane euro si alte proiecte ai mici.

Menționez că la acea dată previziunile mele personale de disponibil în caz de nevoie prin accesare bani lichidități SUA-România, linii de credit, proiecte în curs de derulare, terenuri, era de aprox 20 milioane euro. Adică, pe scurt, aveam acces la 12 milioane de euro.

Cu aceste premise, am hotărât începerea ante-contractării la proiectul Tower Park. Scopul era de a antecontracte aprox. 100 de apartamente din cele 475 proiectate pentru a satisface cerințele minime ale băncilor de finanțare de 20 % antecontractare. Promisiunile de vânzare estimau o perioadă de terminare a apartamentelor de 24 de luni. Desi sumele și valoarea proiectului este mult mai mare, menționez că în momentul hotărârii antecontractării apartamentelor, imi facusem o previziune de lichiditate pe 24 de luni, care acoperea valoarea construcțiiei acestor apartamente contractate.”, a declarat Mihai Chezan.

Antecontracte făcute ”beton” pentru Tower de avocatul Florin Bulieris

”Vanzarea apartamentelor a fost gândită de la început cu cofinanțare parțială de la viitorii cumpărători, care era sută la sută legală în România.

Arăt că încă înainte de demararea proiectului m-am adresat domnului avocat Florin Bulieris, unul dintre cei mai respectați avocați de contracte din România, întrebându-l asupra legalității folosirii avansurilor clienților în proiectele imobiliare, lucru confirmat de el și rugându-l să întocmească modelele de contracte de vânzare apartamente pentru proiectul Tower Park în acest scop.

Adică, avocatul Florin Bulieris a întocmit și m-a asigurat de legalitatea acestor instrumente juridice, toate modelele de ante-contacte de vânzare apartamentelor din proiectul Tower Park. Menționez că au fost foarte clar explicate și definite în contracte momentele și termenele de plată asumate de viitorii semnatari ai acestor contracte. Rugămintea mea către dânsul și asigurarea lui către mine au fost ca toate aceste clauze să fie foarte explicite pentru cumpărătorul român.

Menționez că antecontractele de vânzare-cumpărare ofereau diferite reduceri de prețuri în funcție de suma acordată ca avans, mergând pănă la 10% reducere.

Faptul că contractele aveau penalități usturătoare de 1% sau 100 de eurp pe zi pentru neplata în termen a tranșelor scadente din antecontract a fost făcută pentru a clarifica clienților că odată semnate aceste antecontracte- angajamente, firma Tower se baza că ei vor plăti aceste sume la anumite date.

De asemenea, antecontarctele specificau clar că proprietatea terenului nu face obiectul promisiunii de vânzare a firmei Tower. Pe scurt, se vindeau apartamente, iar dreptul de folosință al terenului (alei drumuri, accese clădiri) se punea gratuit la dispoziția clienților. Infirm categoric declarațiile unor clienți care susțin că firma Tower i-ar fi indus în eroare asupra proprietății terenului de către firmă.

Din moment ce antecontractele nu vindeau teren era lipsit de interes din partea angajaților firmei să le spună că firma deține terenul.

După întocmirea modelelor de antecontracte și a planului juridic referitor la relația cu promitenții-cumpărători de către domnul avocat Florin Bulieris, acesta a avut o ședință de informare, explicare a situației juridice asupra terenului, asocierii cu USAMV, a modelelor de antecontracte, faptul că avansurile clienților sunt folosite de firma Tower, faptul că neplata la termen a tranșelor asumate contractual are urmări grave pentru clienți. La aceste ședințe, au participat toți agenții de vânzări.

Consider că asocierea cu USAMV si folosirea avansurile clienților erau date de notorietate publică, pe care oricine din piața imobiliară le cunoștea.”, a precizat Chezan.

Vom reveni cu restul declarațiilor. 

Comments

comentarii

O ofertă a fost depusă în cadrul licitației pentru execuția celui de-al doilea tronson al centurii metropolitane.... Citește mai mult
O minoră de 13 ani din Cluj-Napoca a fost dată dispărută.... Citește mai mult

Lasă un răspuns