Membru din ”Baroul Bota”, achitat de Curtea de Apel Cluj. Decanul Baroului Cluj: ”Urâtă veste!”

Un membru din Baroul Constituțional înființat de Pompiliu Bota a fost achitat definitiv de Curtea de Apel Cluj, fiind acuzat de exercitarea fără drept a profesiei de avocat. Vestea a căzut ca un trăsnet pentru decanul Baroului Cluj, Mircea Pop, care luptă împotriva membrilor Baroului paralel, care se prezintă ca avocați în instanțe.

Curtea de Apel Cluj a decis definitiv, în 26 martie, achitarea lui Ioan Buha, membru în Baroul Constituțional înființat în 2004 de Pompiliu Bota. El a fost trimis în judecată pentru exercitarea fără drept a unei profesii, folosireea instrumentelor oficiale false și uz de fals. De asemenea, Curtea a respins acțiunea civilă formulată de Baroul Cluj și apelul declarat de partea vătămată Bariul Cluj.

Anterior în 27 mai 2014, Buha, fost cadru MAI, era condamnat la Judecătoria Cluj-Napoca pentru  folosirea instrumentelor false și  uz de fals la plata unei amenzi penale de 4.800 lei (contravaloare a 240 zile-amendă – fiecare în sumă de 20 lei). În ce privește acuzația de exercitare ilegală a profesiei de avocat, prima instanță a dispus ”încetarea procesului penal deschis faţă de inculpatul Buha Ioan”

Membrul Baroului Constituțional fusese trimit în judecată în 22 iulie 2013, ca urmare a unei plângeri a Baroului Cluj. ”În cadrul cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că la data de 15.10.2008 în ședința publică a Judecătoriei Cluj-Napoca, învinuitul Buha Ioan s-a prezentat în calitate de avocat în fața instanței de judecată  (….) Comparând legitimaia prezentată de către învinuit cu cele prezentate de către alți avocați prezentate există diferențe atât de formă, cât și de conținut, drept pentru care a amânat soluționarea cauzei pentru a se stabili, printre altele și faptul dacă numitul Buha Ioan este sau nu membru al Baroului. Prin adresa nr.483/11.03.2011 Baroul Cluj a comunicat faptul că numitul Buha Ioan nu este și nici nu a fost vreodată membru în această asociație profesională”, se arată în rechizitoriu.

Vestea achitării de la Curtea de Apel l-a nemulțumit pe decanul Baroului Cluj. ”Urâtă veste! Asta înseamnă că în dosarul respectiv s-a constatat că nu a exercitat fără drept profesia de avocat. Mai are și alte dosare, chiar și la poliție. Așteptăm să vedem motivarea instanței. Sentințele nu se comentează. Noi luptăm în fiecare dosar și până la urmă sigur o să se constate că nu au dreptul să practice profesia”, a spus decanul Mircea Pop.

Baroul Cluj mai are depuse circa 20 de plângeri plângeri penale pentru exercitarea fără drept a profesiei de avocat în instanțele din județul Cluj.

Recent, DNA a pus sub acuzare două avocate Baroul București și Baroul Sibiu tocmai pentru că au trimis în substituire membri din Baroul Constituțional. Detali AICI.

Cerere de informații de la Barou, admisă la fond

Reprezentanții Baroului Bota se laudă pe site-ul lor și cu o sentință din 13 martie de la Tribunalul Cluj, prin care s-a admis cererea de informații pe legea 544/2001 formulată împotriva Baroului Cluj de un anume Marian Jurgiu domiciliat în Botoșani. Acesta a cerut să i se comunice Statutul Baroului, articolul de lege prin care s-a înființat Baroul Cluj, actele care au stat la baza înființării, actele care au stat la baza înregistrării la Ministerul de Finanțe și alte acte. Decanul Baroului Cluj, Mircea Pop, a precizat că Baroul Cluj nu are calitate să răspundă pe legea 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public, ci Uniunea Națională a Barourilor din România. ”Așteptăm motivarea și urmează recursul”, a spus Pop.

Comments

comentarii

Electric Castle, unul dintre cele mai așteptate evenimente muzicale din România, nu a scăpat nici în acest an de ploaie.... Citește mai mult
După mai multe zile de caniculă, cerul din municipiul Cluj-Napoca şi din comuna Floreşti s-a întunecat şi a venit o ploaie torenţială.... Citește mai mult

7 comentarii

 1. Nici ei nu mai stiu daca e apel ori recurs, oricum de la niste inexistenti de jure la mai multe nu ne asteptam.Un mic UPDATE: ia vedeti la portalul instantelor Trib Cluj, Dosar 5685/117/2014, alt proces castigat contra, mai sunt si altele, dar toate la momentul potrivit.In toata tara sunt, nu doar in Cluj. Urmeaza procese pe daune.Tineti-va bine

 2. Pana la urma, profesia de avocat este o profesie libera si … liberala. Asadar, fiecare poate sa o practice dar intr-un cadru organizat si responsabil. Si atunci, din ce cauza cei din “baroul bota” le e frica de un examen de verificare a competentelor asa cum are loc intr-un barou “traditional”? Poate ca exista o anumita “neclaritate” cu privire la “constituirea” barourilor “traditionale” dar sa vii si sa-ti infiintezi un “baroul particular” – fiind suparat pe faptul ca, pentru a profesa avocatura intr-un cadru organizat si responsabil fata de justitiabil, este nevoie de o verificare a cunostintelor juridice,pe care nu l-ai trecut, constituie o nepasare fata de justitiabili si de actul de dreptate a multor “juristi” de la Baneasa” sau a miilor de absolventi pe bani prin teste grila. Ca la noi la romani: nu avem puterea de a rezolva o problema in mod transant, in mod clar, placandu-ne comportamentul obscur

  • Nepasare fata de justitiabil si fata tanarul aspirant la frumoasa profesie liberala de avocat, este trucarea si circul cu care se organizeaza examenele pt ca sa intre ,,cine trebuie”-intelegi? (bibliografie:vezi:istoria spagilor din avocatura) o alta chestiune: si in alte tari sanatoase din p de vedere juridic ,social,economic exista mai multe Barouri, exista concurenta(Bibliografie: nu exista-Ro este unica putred de corupta unde se incearca monopolizarea profesiei)

  • cetatean onorabil

   Buna Ziua! Raspund cei drept cu intarziere.Alo,colega,domnul….! pai ai spus ca profesia de avocat este liberala.Corect!Atunci nu inteleg ce spui cu baroul particular.Trezestete ! Toate barourile sunt particulare.Si apropos de examen- cel corect si legal este cel de licenta nu-mi spui tu mie cum se intra in barou ? Ai bani….?

  • Daniela Cotuna

   Dacă există “barou particular”, noi prostimea să înțelegem că există şi un “barou de stat”? … că în umila noastră percepție dacă nu e privat e pubic şi vicevérsa.

 3. Vasile Anghel

  Când “Baroul Traditional” va avea și el acte de înființare sa mă anunți și pe mine sa mă înscriu si la examenul despre care vorbești.
  Pana atunci, în cazul în care ești membru “acolo” în primul rand ai sau aveți o mare problema.
  Nu mă mai mira faptul ca, întotdeauna este mai ușor sa iti dai cu parerea in loc sa citesti si sa te documentezi ( “unii sunt puturosi la citit” – Petre Tutea).
  Hoții striga întotdeauna hoții.
  Noi acum mai bine 10 ani nu am făcut altceva decât sa respectam Constituția și legile tarii.
  Chiar și așa suntem “certati” ca nu umflam buzunarele unor personaje ce se afla în afara legii.
  Sunt sigur ca va veni și vremea în care lucrurile vor intra în NORMALITATE, într-o societate NORMALA.

 4. Eu nu am studii in domeniu,dar urmaresc toata aceasta lupta pe arena ,,dreptatii ” si nu inteleg de ce aceasta lupa,de ce aceasta teama de cei care fac parte din baroul Bota ??? De ce se teme baroul traditional ?
  Am inteles ca Bota a castigat si o despagubire la CEDO . Pentru ce sunteti asa de inversunati ? Din diferite surse,se spune ca se percep bani..grei “,pentru a se intra in baroul traditiona ! Va este teama ca nu veti mai avea ,,clienti “?

Lasă un răspuns