Nu am văzut niciodată în Cluj atâta lume la o lansare de carte în domeniul dreptului. S-a stat pe scaune aduse suplimentar în amfiteatru, s-a stat pe scări și în picioare. O carte cu un public, la prima vedere, limitat. Dar veți vedea că nu este așa. Este vorba de ”Rolul judecătorului în procesul civil”, scrisă de judecătorii și profesorii Andrea Chis din Cluj și Liviu Zidaru din București. Nu vreau să minimizez rolul celui de-al doilea autor, care și-a avut partea de glorie la lansarea din Capitală, dar evenimentul din Cluj a fost despre Andrea Chiș. Fenomenul Andrea Chiș.

Îmi spunea o avocată, văzând avalanșa de oameni care intrau în amfiteatrul Traian Pop de la Facultatea de Drept UBB Cluj (în care Andrea Chiș își ține cursul): ”Aici trebuia să vină ministrul Justiției să vadă ce înseamnă o relație corectă între avocați și judecători”. Ministrul Raluca Prună a fost în aceeași zi la bilanțul Parchetului Curții de Apel. La lansarea cărții, pe lângă studenți și profesori, au fost numeroși avocați și judecători, mulți dintre ei care au învățat meserie de la Andrea Chiș.
Dacă recent în poliția română a apărut fenomenul Marian Godină, fenomenul Andrea Chiș în justiție există de mai mulți ani și nu știu dacă a ajuns la punctul cuminant. De mai bine de zece ani de când o cunosc pe Andrea (mi-a permis să o tutuiesc deși e ditamai judecătorul de Curte de Apel), aceasta schimbă constant în bine percepția oamenilor despre justiție, atât din punct de vedere profesional, cât și uman.

În calitate de conducător al filialei clujene a Asociației Magistraților din România, a fost mereu o voce care a adus critică constructivă cu privire la deciziile luate la București în ce privește organizarea sistemului judiciar. Despre judecătorul Andrea Chiș sau sentințele date de aceasta, nu am auzit pe nimeni să se plângă vreodată. Pentru Andrea este important ca și cei care pierd în proces să înțeleagă de ce nu au avut câștig de cauză și să plece împăcați din sala de judecată. Lectorul universitar Andrea Chiș, titular al cursului de drept procesual civil, face tot posibilul să capteze atenția la cursuri și este îndrăgit de toți studenții. Dovadă anii când a fost aleasă decan de suflet și mulțumirile de la absolvenții care au reușit să intre în profesiile juridice.
Datorită Andreei Chiș, în vremuri în care studenții stau mai mult pe Facebook, la facultatea de drept există cercul de procedură civilă, în care se întâlnește cu studenții și discută aspecte pe care nu le-au înțeles. Dar pe lângă subiectele de procedură, Andrea le insuflă și chestiuni de etică profesională. De altfel, înainte de concursul pentru INM, profesoara se întâlnește în timpul ei liber cu studenții care vor să devină magistrați și îi pregătește pentru interviu, cea mai temută probă de la INM. Rezultatele vorbesc de la sine: În ultimii doi ani, candidații care au intrat pe prima poziție la INM sunt foștii ei studenți. Aceștia sunt judecătorii de mâine. Cadrul universitar Andrea Chiș a luat atitudine și după mult discutatele subiecte de drept procesual civil de la examenul pentru Barou.
Dincolo de judecător și profesor, Andrea Chiș este om cu O mare și a arătat, fără teamă, că și judecătorii sunt oameni. A arătat că relațiile profesionale între judecători și avocați sunt una, iar cele personale alta. Este cea care împreună cu decanul Baroului Cluj, Mircea Pop, a inițiat seminariile de comunicare interprofesională între judecători și avocați, după un incident între doi reprezentanți ai acestor profesii într-o sală de judecată de la Judecătoria Cluj-Napoca. Dacă cineva greșește, Andrea Chiș spune că trebuie înțeles și să i se mai dea o șansă. Oricine o are ca prietenă trebuie să se considere norocos. A mers chiar și la un curs de profiling pentru a-i înțelege mai bine pe oameni, atât în sala de judecată, cât și înafara ei.
Acestea sunt, pe scurt, câteva motive pentru care este de înțeles că amfiteatrul de circa 200 de locuri a fost arhiplin la lansarea cărții ”Rolul judecătorului în procesul civil”, iar standul editurii Universul Juridic de la lansare a rămas fără exemplare. Nu mai zic de cuvintele frumoase, profunde și înțelepte spuse de invitații care au vorbit (pe care le veți putea citi în paginile Clujust.ro): președintele Curții de Apel Cluj, judecător Denisa Băldean, profesoara Emese Florian, conferențiarii universitari Ionuț Popa și Dan Popescu, dar și profesorul emerit Liviu Pop. Conferențiarul Ionuț Popa, cunoscut spirit critic, a mărturisit că nu a găsit defecte cărții și că aceasta poate fi considerată ca manifest în rândul judecătorilor.
Vă spuneam mai sus că pare un titlu cu public limitat. Dar procesele civile, cele în care se judecă tot omul, sunt majoritare, nu cele cu arestări pe care le vedem la televizor, iar din carte îl pot înțelege pe judecător atât avocații, cât și clienții lor, justițiabilii.
Felicitări Andrea Chiș! Felicitări Liviu Zidaru!
UPDATE: În urma articolului am fost sunat de Andrea Chiș, care în modestia ei, mi-a spus că e prea mult să o numesc fenomen. Îmi mențin opinia.