fbpx
(sursa foto antena3.ro)

Executată silit de ANAF pentru o datorie de acum 14 ani, care e și plătită și prescrisă!

S-a auzit de multe executări silite aberante ale ANAF, dar asta parcă le întrece pe toate: O femeie din Cluj s-a trezit executată pentru o datorie din 2001, pe care a plătit-o în 2006 și pentru care s-a mai judecat o dată și a câștigat în 2009!

O femeie din Cluj-Napoca a primit în noiembrie adresă de înființare a popririi de la Agenția Națională de Administrare Fiscală – Direcția Regională Cluj pentru o datorie din 2001, când era PFA. În 2003 și-a închis PFA-ul și a înregistrat un SRL. Dar nici măcar anul datoriei nu era bine scris în adresa Fiscului.

”Ne-a fost solicitată poprirea în baza a opt titluri executorii pentru neplata TVA datând din 4.07.2004! Adică de mai bine de 11 ani! De asemenea, ne-au fost enumerate titluri executorii privind majorări și penalități de întârziere aferente TVA datând din anul 2006, 2007, 2008 și 2009. Prin cea de-a doua adresă, ni s-a comunicat faptul că s-a procedat la poprire și asupra pensiei de boală aflată în plată la Casa Județeană de Pensii Cluj.

Totodată ne-a fost transmis Procesul verbal. nr. 23364 din 16.12.2010 de declarare a stării de insolvabilitate a persoanei fizice Vas Iudita Irina. Acest document coincide ca și sume dar nu și ca și date! Astfel aici se poate vedea că debitul de bază datează din anul 2001, nu 2004 cum apare în înștiințarea de poprire.”, se arată în contestația la executare depusă prin avocat Diana Andrașoni.

”Nu s-a anexat niciun titlu executoriu, cu toate că nicio executare silită nu este de conceput în absența vreunui titlu executoriu. Creanța ANAF nu e certă, nici lichidă și nici exigibilă. Documentele care menționează creanța sunt contradictorii. Toate acestea au fost comunicate la data de 13 noiembrie 2015. Potrivit acestui document, creanțele datează din anul 2001. Din anul 2005 sunt calculate doar penalități și dobânzi la acestea.”, mai precizează avocata reclamantei.

S-a mai judecat o dată

Pentru aceeași datorie, Curtea de Apel Cluj, în dosarul 40/117/2009, a pronunțat Decizia Civilă nr.2768 din 4 noiembrie 2009, care are putere de lucru judecat și prin care Curtea apreciază că în raport cu dispozițiile legale și de scadența plății prevăzute în fișa analitică, dreptul organului fiscal de stabili obligația de plată principală s-a stins prin prescripție, cel mai târziu la data de 25 mai 2006.

”Fiind prescris dreptul de a fi stabilită obligația principală, potrivit art. 120 al.1 din OG 92/2003, era prescris și dreptul de a mai stabili obligații accesorii la o dată ulterioară datei de 25.05.2006, respectiv data emiterii deciziilor contestate. În ceea ce privește întreruperea cursului prescripției, aceasta poate interveni doar dacă situațiile speciale reglementate de codul de procedură fiscală au intervenit anterior împlinirii termenului de prescripție, ceea ce nu este cazul.

Despre comunicarea titlurilor executorii în discuție, de asemenea face vorbire sentința precitată. De altfel, niciun titlu executoriu dintre cele enunțate doar în actele primite acum nu ne-a fost comunicat vreodată. Drept urmare, executarea silită inițiată în 2015 are la bază titluri executorii prescrise, fiind nulă.”, se arată în contestația la executare.

Și-a plătit datoria

Reclamanta Iudita Irina Vas susține și că nu este datoare la ANAF deoarece în luna august 2006 a achitat la zi toate debitele reale sau imaginare care i-au fost solicitate de către ANAF, așa cum s-a făcut dovada în dosarul nr. 40/117/2009, fapt consemnat în decizia definitivă.

Clujeanca a avut până în anul 2003 calitatea de Persoană Fizică Autorizată. A depus autorizația, întrerupând această activitate, și a înființat societatea Solmed SRL, care este reclamantă de rang 2 în contestația depusă la Judecătorie.

”Față de inexistența debitului solicitat, achitat cu tot cu accesorii în 2006, declarat prescris de o sentință definitivă, dosar în care ANAF a fost parte, nu înțelegem de câte ori ANAF dorește să execute această sumă. De asemenea, nu înțelegem ce este cu acel proces-verbal de stabilire a stării de insolvabilitate încheiat în 2010 (la un an de la data pronunțării deciziei rămase definitive) și comunicat în copie acum, în 2015!”, se arată în plângere.

Judecătoria Cluj-Napoca urmează să judece contestația la executare.

Comments

comentarii

U-Banca Transilvania o înfruntă miercuri, 13 noiembrie 2024, pe Lietkabelis Panevėžys, într-un nou meci din sezonul regulat al BKT EuroCup. Clujenii se vor reîntâlni cu Andrija Stipanović, care s-a transferat în toamnă la echipa lituaniană.... Citește mai mult
16% dintre români intenţionează să cumpere o maşină electrică în următorul an. Tinerii sunt în mai mare măsură interesați de o mașină electrică decât persoanele din celelalte grupe de vârstă.... Citește mai mult

Lasă un răspuns