fbpx

”Este o supraaglomerație de avocați slabi. Cei care fac avocatură după ureche”

O problemă interesantă ridicată de către avocatul penalist Radu Chiriță, conferențiar la Facultatea de Drept UBB Cluj: ”Este o supraaglomerație de avocați slabi și cred că UNBR-ul ar trebui să fie mult mai atent în a încerca să înlăture din avocatură oameni care nu ar trebui să practice profesia asta.”

Rolul avocatului într-o societatea normală, relațiile între avocați și magistrați și o posibilă suprasatuație pe piața avocaturii au fost câteva dintre punctele atinse de avocatul penalist Radu Chiriță la o conferință organizată de ELSA Cluj-Napoca, unde a răspuns la întrebările studenților. Redăm mai jos câteva întrebări puse de studenți și răspunsurile conferențiarului:

Cum procedați când știți că clientul e vinovat? Ce legătură are avocatura cu etica?

”În imensa parte a cazurilor, dacă faci penal, clienții tăi sunt vinovați. Sunt unii pe care nu i-aș apăra. Nu iau infracțiuni cu violență, infracțiuni sexuale. Nu-l acuz pe avocatul care o face, dar eu nu pot să o fac. Dincolo de bla bla-ul că oricine are dreptul la apărare și așa mai departe, rolul avocatului, într-o societate normală la cap, este mult mai important decât unul privit singular. Rolul avocatului într-o societate este să lupte să nu se întâmple ca un nevinovat să ajungă la pușcărie.

Sigur că am avut clienți pe care îi cred vinovați și care au fost achitați. Și poate că gândindu-mă singular la situația lui, mă mândesc că nu am făcut un bine societăți că am obținut achitare. Însă, în egală măsură cred că am făcut un foarte bine societății pentru că nu am lăsat o persoană, despre care nu știu sigur nici eu și nu au știut sigur nici judecătorii dacă e vinovat, să ajungă la pușcărie. Pentru că dacă nu știm sigur de cineva, se aplică principiul ”in dubio pro reo” (dubiul este în favoarea acuzatului – n.red). (…) În raport cu cel vinovat, trebuie să am grija ca, așa vinovat cum e, să i se respete drepturile pe care le are, să mă lupt pentru drepturile respective.”

studenti la conferinta elsa cluj-napoca (10)

Cum sunt relațiile între avocați și magistrați?

”Relațiile între avocați și magistrați ar trebui să fie normale. Există însă o minoritate și în rândul avocaților și în rândul magistraților, care nu permite de multe ori asta și ajungi la teoria mărului putred: Aruncă un măr putred într-o ladă de mere bune și o să se strice toate. Cam pe acolo ne învârtim și atunci când aperi pe unul vinovat încerci să te lupți ca putregaiul să nu ajungă sau ca sistemul să nu abuzeze, să nu se ducă peste ăla doar pentru că e vinovat, să ajungem ca toate regulile pe care le-am impus ca să ne apere pe cei nevinovați să se ducă dracu. Ceea ce uneori se întâmplă. ”

Există o suprasaturație pe piața avocaturii?

”Eu sunt în permanentă căutare de a angaja avocați și nu găsesc. Din perspectiva mea nu este o supraaglomerație. Este o supraaglomerație de avocați slabi. Sunt mulți slabi și cred că UNBR-ul ar trebui să fie mult mai atent în a încerca să înlăture din avocatură oameni care nu ar trebui să facă profesia asta. La fel ca și în magistratură și în notariat. Cred că CSM-ul, UNBR-ul, Uniunea Notarilor ar trebui să se agite mai mult în eliminarea imposturii sau a persoanelor necompetente din punct de vedere profesional din cadrul meseriilor. Sunt avocați mulți slabi. Buni sau care pot să devină buni sunt puțini. Atât tineri cât și experimentați, din punctul meu de vedere.

Ce înseamnă avocat slab?

”Un avocat care nu are pregătire profesională, care pur și simplu nu știe carte destulă, care nici măcar nu admite în sinea lui că nu știe, astfel încât când are o problemă, să meargă să citească, să caute. Cei care, sub o formă sau alta, fac avocatură după ureche. Ai mei de la firmă stau până la 8-9 seara la lucru. Poți să faci avocatura și până la 3- 4, dar asta înseamnă că o faci după ureche. Ții tu minte că undeva acum x ani ai auzit că regula de drept îți spune o chestie. O pui pe aia pe hârtie și pleci acasă. Poți să faci așa, dar aia înseamnă că ești un avocat slab.

Avocații slabi nu mor de foame?

”De multe ori, oricât de slab ești, tot știi un pic mai mult drept decât omul care vine la tine, cu rare excepții. Poți să fii slab ca avocat, dar să fii bun la PR sau la combinat clienții, ca să zic așa. Sunt mulți de care mă întreb ”cum Dumnezeu au în continuare clienți?” Dar au, în ciuda întrebărilor mele retorice și ale altora, ca și la medici. Asta este. E foarte greu ca omul care vine la tine, dacă ești foarte bun la îmbârligat clienții, să își dea seama că ești slab. Ar trebui cumva, e greu de găsit o metodă perfectă, dar poate că ar trebui să ne uităm la alții și, ca și profesie, avocatura să încerce să se curețe de avocații slabi, care până la urmă, într-o formă sau alta, își păcălesc clienții.  (…) Există sisteme de evaluare profesională suficiente pe la alții, care să-ți permită să cureți profesia, dacă ar exista interes.”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns