Restricționarea accesului copiilor la ficțiune care prezintă relații între persoane de același sex este „ilegitimă”, spune Curtea Europeană a Drepturilor Omului într-o hotărâre recentă. O autoare lesbiană, care a decedat pe parcursul procesului, a primit daune morale de 12.000 euro.
Etichetarea unei cărți de ficțiune cu referiri la căsătoria între persoane de același sex drept dăunătoare pentru copii încalcă libertatea de exprimare, a decis luni, 23 ianuarie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului într-o hotărâre de referință, notează Politico.eu
„Restrângerea accesului copiilor la astfel de informații nu a urmărit niciun scop pe care l-ar putea accepta drept legitim”, se arată în hotărârea instanței.
Cazul a privit Guvernul lituanian și autoarea unei colecții de basme a căror poveste se învârtea, în unele cazuri, în jurul căsătoriei între persoane de același sex. De exemplu, un pasaj dintr-una dintre cărți a descris o prințesă și fiica unui cizmar dormind unul în brațele celuilalt după nunta lor.
Distribuția cărții, „Gintarinė širdis” sau „Amber Heart”, a fost suspendată la scurt timp după publicare, în martie 2014. Când a fost reluată un an mai târziu, cărțile au fost distribuite cu o etichetă care avertizează că conținutul lor ar putea fi dăunător copiilor sub 14.
Autoarea, Neringa Dangvydė Macatė, a intentat un proces civil împotriva editorului cărții din Lituania, argumentând că referirile la relațiile între persoane de același sex nu pot fi considerate dăunătoare copiilor. După ce cererea ei a fost respinsă de instanțele lituaniene la toate nivelurile, ea a depus o cerere în fața CEDO în noiembrie 2019. Autoarea a murit în 2020, dar mama ei a continuat procesul.
În hotărârea sa, instanța europeană a constatat că „măsurile împotriva cărții reclamantului aveau scopul de a limita accesul copiilor la informații care descriu relațiile între persoane de același sex ca relații echivalente între persoane de sex diferit”. CEDO a constatat că s-a încălcat articolul 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care se referă la libertatea de exprimare.
Curtea nu a fost convinsă de argumentul Guvernului lituanian potrivit căruia cartea „promovase familiile de același sex în detrimentul altora”.
„Dimpotrivă, basmele susțineau respectul și acceptarea tuturor membrilor societății într-un aspect fundamental al vieții lor, și anume o relație angajată”, se arată în hotărâra CEDO, a cărei variantă în limba engleză poate fi citită mai jos.