fbpx

CEDO – O carte care arată căsătorii între persoane de același sex este potrivită pentru copii

Restricționarea accesului copiilor la ficțiune care prezintă relații între persoane de același sex este „ilegitimă”, spune Curtea Europeană a Drepturilor Omului într-o hotărâre recentă. O autoare lesbiană, care a decedat pe parcursul procesului, a primit daune morale de 12.000 euro.

Etichetarea unei cărți de ficțiune cu referiri la căsătoria între persoane de același sex drept dăunătoare pentru copii încalcă libertatea de exprimare, a decis luni, 23 ianuarie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului într-o hotărâre de referință, notează Politico.eu

„Restrângerea accesului copiilor la astfel de informații nu a urmărit niciun scop pe care l-ar putea accepta drept legitim”, se arată în hotărârea instanței.

Cazul a privit Guvernul lituanian și autoarea unei colecții de basme a căror poveste se învârtea, în unele cazuri, în jurul căsătoriei între persoane de același sex. De exemplu, un pasaj dintr-una dintre cărți a descris o prințesă și fiica unui cizmar dormind unul în brațele celuilalt după nunta lor.

Distribuția cărții, „Gintarinė širdis” sau „Amber Heart”, a fost suspendată la scurt timp după publicare, în martie 2014. Când a fost reluată un an mai târziu, cărțile au fost distribuite cu o etichetă care avertizează că conținutul lor ar putea fi dăunător copiilor sub 14.

Autoarea, Neringa Dangvydė Macatė, a intentat un proces civil împotriva editorului cărții din Lituania, argumentând că referirile la relațiile între persoane de același sex nu pot fi considerate dăunătoare copiilor. După ce cererea ei a fost respinsă de instanțele lituaniene la toate nivelurile, ea a depus o cerere în fața CEDO în noiembrie 2019. Autoarea a murit în 2020, dar mama ei a continuat procesul.

În hotărârea sa, instanța europeană a constatat că „măsurile împotriva cărții reclamantului aveau scopul de a limita accesul copiilor la informații care descriu relațiile între persoane de același sex ca relații echivalente între persoane de sex diferit”. CEDO a constatat că s-a încălcat articolul 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care se referă la libertatea de exprimare.

Curtea nu a fost convinsă de argumentul Guvernului lituanian potrivit căruia cartea „promovase familiile de același sex în detrimentul altora”.

„Dimpotrivă, basmele susțineau respectul și acceptarea tuturor membrilor societății într-un aspect fundamental al vieții lor, și anume o relație angajată”, se arată în hotărâra CEDO, a cărei variantă în limba engleză poate fi citită mai jos.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

Comments

comentarii

Cu un palmares impresionant, un Oscar, un Golden Globe, cinci premii Grammy, Sam Smith vine pentru prima dată în România, la festivalul Untold. Legendarul trio Swedish House Mafia marchează o altă exclusivitate pregătită de creatorii Untold pentru ediția 2024.... Citește mai mult
Premierul Marcel Ciolacu a cerut, vineri, ministrului Educației, Ligia Deca, să propună criterii de performanță pentru creșterea salariilor profesorilor. Veniturile cadrelor didactice vor crește doar cu 13% la început de an.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!