Clujeanul Samir Bonțidean a reușit să demoleze, cu acordul instanței, un duplex cu două etaje contruit pe terenul vecin, care îi umbrea proprietatea. Reclamantul s-a judecat din 2008 până în 2014 cu vecinul și cu Primăria Cluj-Napoca până când a obținut anularea autorizației de contrucție de pe strada Trandafirilor nr.10 și demolarea imobilului cu două locuințe care era aproape finalizat.
A fost ca un război, cu mai multe lupte. Mă bucur că în sfârșit s-a terminat și am din nou lumină și soare în casă. Construcția demolată era la 1,7 metri de proprietatea mea și nu respecta nici regimul de înălțime. Casa mea se transformase într-un beci, fără lumină. Imi scăzuse și valoarea la casă”, a spus Samir Bonțidean.
Acesta aproximează că a cheltuit aproape 20.000 de lei în procese. ”Înainte de a mă adresa instanței, am formulat plângere prealabilă la Primărie, dar fără rezultat. Cred că Primăria nu ar trebui să ia măsuri prin care să înrăutățească viața cetățenilor”, a precizat Bonțidean.
Problemele au început în 2006, când Primăria a emis prima autorizație de construcție. La numărul 10 de pe strada Trandafirilor din cartierul Dâmbul Rotund, Andras Zsigmond, asociat în două firme, a cumpărat o casă veche. La fel ca restul caselor de pe respectiva stradă, şi cea cumpărată de Zsigmond avea în spatele ei o grădină. Terenul, de 1000 mp a fost parcelat apoi în două suprafeţe egale. Zsigmond a rămas cu casa şi un mic teren pe lângă ea, iar partea din spate cu grădina a fost vândută unei alte persoane. Aceasta a obţinut, în 20 martie, autorizaţia de construire a unei locuinţe colective cu două apartamente și astfel s-a pus în practică schema ”locuințe în grădină”.
Ulterior, în 2007, Zsigmond, a obţinut şi el o atutorizaţie de construire pentru o locuinţă colectivă cu un etaj, ce urma a fi ridicată în locul casei vechi, dar pe o suprafaţă mai extinsă. Autorizaţia preciza că vor fi două apartamente, dar, conform proiectului, numai pe latura dinspre casa lui Bonţindean erau 14 geamuri mici şi mai mari. De asemenea, prin derogare de la regulamentul local de urbanism, construcția a fost autorizată la 1,9 metri de proprietatea vecină. ”Distanța legală este de 4 metri. El a primit 1,9 și a construit la 1,7. Din avion se vedea că imobilul este distanța este prea mică și-mi umbrește proprietatea”, a declarat Samir Bonțidean. Acesta a sesizat primăria, însă a fost îndemnat să se adreseze instanței de judecată, ceea ce s-a și întâmplat. Până la stoparea lucrărilor, vila a fost aproape finalizată.
”Pârâtul a edificat un imobil în temeiul unor autorizaţii de construire emise nelegal, care au avut la bază certificate de urbanism, fie expirate, fie neconforme cu realitatea iar, pe de altă parte, faptul că nu este respectată limita laterală de 1,90 m şi servitutea de vedere, se produce o umbrire a imobilului reclamantului ca urmare a nerespectării distanţelor prevăzute de lege şi de regulamentul de urbanism şi o scădere a valorii acestuia cu 10 – 15%.”, au arătat magistrații.
Prin sentinţa civilă nr. 1023/2008, pronunţată de Tribunalul Cluj, s-a dispus anularea autorizaţiilor de construire nr.1148/2006 şi nr.1689/2007, în baza cărora Andras Zsigmond a edificat imobilul din municipiul Cluj-Napoca, strada Trandafirilor nr. 10.
”Din fotografiile depuse la dosar a rezultat că pârâtul a edificat construcţia la mică distanţă de cea a pârâtului, reclamantul fiind prejudiciat sub aspectul intimităţii şi a posibilităţii de primire a luminii naturale pe proprietatea sa ca urmare a nelegalei edificări a construcţiei”, se arată în sentință.
Lucrările însă au continuat, în ciuda faptului că autorizația fusese anulată.
Atfel, prin decizia civilă nr. 55/A/26.01.2010 a Tribunalului Cluj, ”s-a dispus oprirea imediată a lucrărilor de construire, a fost obligat pârâtul Z.A.la demolarea construcţiei şi aducerea terenului pe care se ridică construcţia în starea lui iniţială, iar pârâtul Primarul municipiului Cluj-Napoca a fost obligat să ia măsurile necesare în vederea demolării, respectiv să emită autorizaţia de demolare a construcţiei respective”.
Sentinţa definitivă şi executorie a fost atacată de primărie cu recurs la Curtea de Apel. Instanţa superioară a decis în 22 septembrie 2010 anularea parţială a sentinţei tribunalului, adică în ceea ce priveşte obligarea primăriei la luarea măsurilor pentru demolare. “Trimite cauza spre judecare în primă instanţă la Secţia de contencios administrativ a Tribunalului Cluj”, se arată în decizia Curţii de Apel. “Astfel, am ajuns să ne rejudecăm la tribunal, la altă secţie, pe o chestiune câştigată anterior. Şi culmea e că doar primăria a înaintat recurs împotriva acelei sentinţe”, ne-a spus reclamantul. Decizia Curții a rămas însă irevocabilă în cu privire la obligația vecinului de a demola imobilul.
Vecinul a refuzat să pună în aplcare setința, astfel că Samir Bonțidean a apelat la un executor judecătoresc, prin intermediul căruia într-un final a pus în executare sentința de demolare. Tot reclamantul a fost cel care a chemat muncitorii care să demoleze duplexul, însă cheltuielile vor fi recuperate din contul lui Andras Zsigmond. Între timp s-a terminat și procesul cu Primăria. ”Până la finalizarea procesului în care a fost parte Primăria, s-a terminat cel în care a fost implicat vecinul. Astfel, noi nu am putut decât să constatăm că a fost pusă în executare demolarea”, a spus Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei.
Foarte frumos, insa nu ni se spune partea esentiala: ce masuri punitive a decis instanta impotriva emitentului autorizatiei nelegale ?
Pentru ca nu s-a luat nicio masura.